Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Covid-19’un Eris varyantının Türkiye’de görüldüğünü açıklamasının ardından Covid-19 yeniden konuşulmaya başlandı. ‘Maskeli günlere geri mi döneceğiz?’ soruları herkesin aklını kurcalarken; Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Savaş Vural, virüsün zaman içinde uğradığı değişimle hastalık yapıcı özelliğinin zayıfladığını belirtti ve “Maskeli günler geri dönüyor gibi endişelere kapılmayın” dedi.
#ErisAnkara’da Yılmaz Balıkçıoğlu, 88 yaşındaki babasına COVID-19 hastalığını bulaştırdığını iddia ettiği ağabeyinden şikâyetçi oldu ve hakkında ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan soruşturma başlatılmasını istedi. Savcılık da şikâyet edilen ağabeyin ifadesinin alınması için talimat yazdı.
#Ömer BalıkçıoğluDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidTüm dünya pandeminin yavaş yavaş endemiye döndüğünü kabul edip önlemleri hafifletirken, Ocak 2020’den bu yana tam bir karantina içine giren ve hiç aşılama yapmayan iki ülkeden biri olan ‘kapalı kutu’ Kuzey Kore’nin bundan sonraki adımları tartışılıyor. Aşı görmemiş bir ülkede karantinanın kalkması ne anlama gelecek? İşte pandeminin başından bugüne Kuzey Kore…
#Kuzey KoreKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Öksürük, halsizlik ve hafif ateş akıllara hemen o soruyu getiriyor: “Yoksa COVID mi oldum!” Sonbaharın gelmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlardaki artış sıklıkla koronavirüsle karıştırılıyor. Virüs kaynaklı olan bu iki hastalığı kendi başımıza ayırt etmemiz mümkün değil.
#COVİDSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı Covid-19 vaka sayısının güncel haritasına göre en çok vaka yoğunluğu yaşanan iller listesinde, Karadeniz'de Rize ve Bayburt zirvede yer aldı, diğer bölge illeri de yüksek vaka oranlarıyla öne çıktı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, "Kış çok ağır geçecek. Kapatmamak için direniyoruz ama önlemlerimizi almaz, vaka sayılarını düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız” dedi.
#KoronavirüsAşılarını tamamladığı halde Covid-19 testleri pozitif çıkanları son dönemde daha sık duymaya başladık. Bu konuyla ilgili kamuoyundaki tartışmalar da kuvvetlenmeye başladı. Biz de aşılı olup da Covid'e yakalananlara ilişkin akıllardaki tüm soruları uzmanlarla birlikte mercek altına aldık...
#COVID-19Burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi sorusu hem mevsim geçişlerinin yaşanması nedeniyle hem de bahar alarjilerinin meydana geldiği bu dönemde vatandaşların merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Peki burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi? Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre koronavirüs belirtilerinde büyük değişiklikler yaşandı.. Özellikle salgının ilk günlerinde en kuvvetli semptomlardan biri olan tat ve doku kaybının yerini başka belirtilerin aldığı açıklandı.. İşte konu hakkında detaylar..
#Burun Akıntısı KoronavirüsAsistan doktor Ertan İskender’in, hastası tarafından bıçaklı saldırıya uğrayarak ağır yaralanması Türkiye gündemine oturmuştu. Ancak sağlık çalışanlarına şiddet hem Türkiye'de hem dünyada adeta bir salgın gibi yayılıyor. Bu saldırılar pandemi döneminde daha da arttı. Sağlık çalışanları maruz kaldıkları şiddet olaylarını Hürriyet'e anlattı: "Hala serviste o odaya girerken çarpıntım oluyor."
#Sağlıkta ŞiddetKamuoyunda 'uzun Covid' olarak da bilinen ve PCR testlerinin negatife dönmesinden sonra devam eden Covid-19 semptomlarının, hastalığı ağır geçiren kişilere özgün bir durum olduğu zannedilse de yakın zamanda yapılan bir araştırmayla asemptomatik bireylerde de uzun Covid tespit edildi. Peki bu nasıl oluyor?
#Covid 19Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ülkemizde birinci yılını doldururken, geçtiğimiz bir yılda bu zorlu süreçten en çok etkilenenlerin başında yaşlılar geldi. Yılın büyük bölümünü evde karantinada geçiren yaşlıların gerek fiziksel gerekse psikolojik açıdan önemli sorunlar yaşadığını belirten Dr. Şinasi Can ve Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ “Salgının birinci yılında halen tam olarak kontrol altına alınamamış olan Covid-19 enfeksiyonu özellikle yaşlıları ciddi şekilde tehdit etmeye devam ederken, tüm dünyada yaşlı nüfusu artış göstermektedir.
#Yaşılık“Covid-19 belirtileri” denince herkesin aklına yüksek ateş, kuru öksürük, solunum güçlüğü gibi belirtiler geliyor. Son dönemde “Covid dili”, “Covid parmağı” gibi belirtilere dair haberler de sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Haliyle “Covid-19’un belirtileri mi değişti? Yoksa bunlar mutasyon kaynaklı mı?” gibi sorular da soruluyor. Uzmanların bu sorulara verdiği kısa cevap ‘hayır’. Öyleyse bu yaşananları nasıl anlamlandıracağız?
#KoronavirüsKoronavirüs belirtileri, dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de gündeminde yer almaya devam ediyor. Dünyada aşılama süreci hızla sürerken, covid-19 semptomları ile ilgili uzmanların yaptığı çalışmalar dikkat çeken verileri ortaya koydu. Prof. Dr. Yıldız Değirmenci, corona virüsün sadece solunum yollarını etkilemediği söyleyerek, "Kanın pıhtılaşmasına zemin hazırladığı için daha önemli olan inme gibi felce sebep olabiliyor” dedi. Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise koronavirüs geçiren erkeklerde kalıcı kısırlık oluştuğunun ispatlandığını belirtti. İşte, korona virüs ile ilgili yapılan açıklamanın ayrıntıları.
#Korona Virüs BelirtileriHem koronavirüsün akciğerlerimiz başta olmak üzere vücudumuzda yarattığı tahribat hem de salgından korunmak için benimsediğimiz hareketsiz yaşam tarzı geleceğimizi tehdit ediyor. Uzmanlara göre yakın gelecekte salgının gerçek etkilerini gözlemlemek zorunda kalacağız.
#Gazetehaberleriİngiltere televizyonlarında bu akşam yayınlanacak bir belgesel dünyayı derinden sarsacak gerçekleri ortaya çıkaracak. Koronavirüs salgınıyla ilgili bilinmeyen gerçekleri ortaya çıkaran bu çarpıcı yapımda Vuhan'da görevli sağlıkçıların Kovid-19 salgınının ortaya çıkışının asıl tarihi ve Çin hükümetinin söylediği yalanları bizzat anlattığı inanılmaz görüntüler yer alıyor.
#KoronavirüsCoronavirüs ilk belirtileri son dakika gelişmeler ile uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Tüm dünyanın beklediği aşı çalışmalarında sevindirici haberler gelirken artan vaka sayısıyla beraber gün gün koronavirüs belirtileri de takip ediliyor. Koronavirüs belirtilerine benzeyen grip ve soğuk algınlığı mevsimi olan kış aylarında hastalıklar yaygınlaşırken, New York Sağlık Departmanı yaptığı açıklamada corona virüsün belirtileriyle ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Araştırmaya göre, Covid-19 hastalarında iyileştikten aylar sonra bile nefes alma ve diğer solunum problemleri görülebiliyor. Peki, corona virüs belirtileri neler? İşte, gün gün koronavirüs belirtileri.
#Koronavirüs BelirtileriProf. Dr. Ünal Bayiz, “Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda, yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları da gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca Covid-19 belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor” dedi.
#KoronavirüsPandemi tüm dünyada insanların kaygı seviyelerinin artmasına neden olurken bu salgının ne zaman biteceğinin bilinememesi de tahammül gücümüzü olumsuz etkiliyor. Türkiye’de mart ayından beri yayılan ve hayatı altüst eden virüsün psikolojik etkilerini iki psikiyatrla konuştuk. Hem psikolojimizin nasıl bozulduğunu hem de ruh sağlığımızı korumak için ne gibi önlemler alabileceğimizi anlattılar.
#GazetehaberleriCovid-19 ile ağrı ilişkisi konusunda açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, “Yaşlı hasta grubunda genellikle ağrı kesici kullanımı daha sık olduğu halde yine de Covid-19 enfeksiyonu sırasında ağrıların olması ayrıca endişe verici bir durum olmaktadır. Çünkü ilaca rağmen ağrı varlığı, hastalığın ağrı kesicilerin üstesinden gelebilecek güçte olabileceğini düşündürür” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil UralHavaların soğumasıyla birlikte artan grip, soğuk algınlığı ve alerjik rinit rahatsızlıklarında nezle şikayetlerinin görüldüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ethem Şahin, “COVID-19 semptomları ile birbirlerine benzeyen ancak basit farklarla ayrıştırılabilen bu dört rahatsızlıkta gerektiğinde yapılacak basit hızlı test ile tanı hemen konulabilir” dedi.
#Grip