Türkiye, yılın 10 ayında ihraç ettiği 1,4 milyar çoraptan 898,8 milyon dolar gelir sağladı. Bu dönemde en çok çorap, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Hollanda ve İspanya gibi Avrupa ülkelerine satıldı. Çorap ihracatından en yüksek gelirin elde edildiği ülke, 215,3 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu. Çorap Sanayicileri Derneği Başkanı İlker Öztaş: "Sektörümüzün AB ülkelerinde pazar payı yüzde 16'nın üzerindedir ve ülkemiz Çin’in ardından en büyük tedarikçidir." açıklamalarında bulundu.
#Çorapİstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı ve Çorap URGE Komitesi Başkanı Özkan Karaca, bu yılın 8 ayında 1 milyar 86 milyon çift çorap ihraç ederek Türkiye'ye yaklaşık 700 milyon dolar döviz kazandırdıklarını belirterek, "Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'nin çorap ihracatını yıllık 2 milyar dolara, dünya çorap ihracatındaki payımızı da yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
#Çorapİstanbul Yeşildirek’de 56 yıl önce küçük bir atölyede temeli atılan Paktaş Çorap sektörün önemli oyunculara arasına girdi. Bu yıl 50 milyon dolara yakın ciro elde etmeyi planlayan şirket, Amerika pazarını hedefine koydu. Üçüncü kuşağın yönetimde yer aldığı Paktaş, küresel bir marka olmayı amaçlıyor.
#Yeşildirek- Türk çorap sektörü, yılın 9 aylık döneminde 922 milyon dolar değerinde 1 milyar 129 milyon 147 bin çift çorap ihraç etti - ÇSD Yönetim Kurulu Başkanı İyikülah: - "Ürettiğimizin yüzde 85'ini ihraç ediyoruz ve ihracatımızın yüzde 90'ına yakınını gelişmiş Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz" - "Hedefimiz, düşük fiyatla birinci sıraya yerleşen Çin ile ciro bazında rekabet etmek yerine, nitelikli, katma değeri yüksek ürünlerle İtalya'yı yakalamaktır"
Penti ile çorap sektöründe dünyada örnek gösterilen bir başarı yakalayan Öğretmen Çorap’ın Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, “Yıllarca ne çektiysek kötü imajdan çektik. Dünyada ilk kez Türk malı ve Türk markasına ilişkin imaj güçleniyor. Bu olumlu algıyı kullanmalıyız. Bunu kaçıracak lüksümüz yok. 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine başka türlü ulaşamayız” dedi.
Yılın 11 aylık döneminde genel ihracat yüzde 27.31, taşıt araçları ve yan sanayi sektörü yüzde 36, hazır giyim yüzde 18, demir-çelik ihracatı yüzde 45 gerilerken, çorap ihracatındaki düşüş yüzde 2.8’de kaldı. İHKİB Çorap Meslek Komitesi Başkanı Özkan Karaca “11 ayda 781 milyon dolar ihracat yapan çorap sektörü krize en dayanıklı olan çıktı” dedi.
Türk çorap sektörü 2007’de 2 milyar çiftin üzerinde üretimle Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük üreticisi ve ihracatçısı konumunu korudu. Her iki Avrupalıdan biri Türk çorabı giyerken, 2007 ihracatı 881 milyon doları aştı. Çorap üretiminin Türkiye ekonomisine katkısı bavul ticareti, turizm ve iç tüketim dahil 1.2 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki "Yol, bir medeniyettir. Bunu unutmayalım. Eğer sizin yolunuz yoksa ticaret gelişmez, turist gelmez. Ürettiğiniz malı satamazsınız. 6 bin kilometre civarında olan Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan çift yol, 29 bin kilometreye ulaştı. Nihayetinde 50 kilometre olan tünel uzunluğu vardı. Şu anda her yere o tünellerle ulaşabiliyoruz. 711 kilometreye çıktı" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevreci nedenlerin ve teknolojinin etkisiyle ürünlerinde kanguru derisinden vazgeçen Nike ve Puma’nın ardından Avustralyalı sektör temsilcileri, “Talebi artan ve bu derinin faydalarını bilen başka imalatçılarımız var” açıklamasını yaptı. Oldukça ince ve dayanıklı olmasıyla bilinen kanguru derisine ve en büyük pazarı Avrupa olan kanguru etine ilişkin sektörün büyüklüğü, 200 milyon dolara karşılık geliyor.
#Nike