Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiyenin çorap ihracatında dünya üçüncüsü olduğunu belirterek, 2007 yılında, 837 milyon dolarlık çorap ihraç edildiğini bildirdi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dünya çorap ihracatında en büyük pay yüzde 30 ile Çin Halk Cumhuriyetine ait. Çin Halk Cumhuriyetini yüzde 14 ile İtalya, yüzde 10 ile Türkiye izliyor. Dünyanın en büyük çorap ithalatçısı ise ABD. Bu ülke 1,5 milyar dolarlık çorap ithalatı gerçekleştiriyor. En fazla çorap ithal eden ikinci ülke Almanya 751 milyon, üçüncü ülke Japonya da 661 milyon dolarlık çorap ithal ediyor.
YÜZDE 15 ARTTI
Türkiyenin çorap ihracatı ile ilgili olarak soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk tekstili içinde çorap üretimi ve ihracatının önemli bir miktar teşkil ettiğini kaydederek, sadece çorap ihracatının bir milyar dolara yaklaştığını söyledi.
2007 yılında 837 milyon dolarlık çorap ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Tüzmen, 'Bu önemli bir rakam. İhracatımızın 243 milyon dolarlık kısmı İngiltereye, 175 milyon dolarlık kısmı Almanyaya, 76 milyon dolarlık kısmı Fransaya, 55 milyon dolarlık kısmı Hollandaya, 35 milyon dolarlık kısmı İtalyaya gerçekleştiriliyor. Görüldüğü gibi en seçici tüketim pazarlarına ihracat yapıyoruz' dedi.
Türkiyenin dünyanın önemli bir çorap ihracatçısı olduğuna dikkat çeken Bakan Tüzmen, şunları söyledi: 'Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve İtalyadan sonra çorap ihracatında dünya üçüncüsü. AB ülkelerinin çorap ithalatı yaptığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2007 yılında AB ülkelerine 527 milyon dolarlık çorap ihraç ettik.
Önümüzdeki dönemde çorap ihracatımızı artırmak için tüketici tercihlerini dikkate alarak üretim yapmamız gerekiyor. Anti bakteriyel, selülit giderici, medikal çorap üretimine geçmeliyiz. Bu arada küresel ısınmanın etkisiyle dünya çorap pazarında pamuklu çoraplara talebin artması bekleniyor. Üreticilerimiz dünyadaki gelişmeleri dikkatle takip etmelidirler. Öte yandan çorap ihracatçısı firmalarımız dünya pazarlarındaki hakimiyetlerini kaybetmemek ve pazar paylarını arttırmak için birbirleriyle yıkıcı rekabet yerine işbirliğine gitmelidir.'
Bakan Tüzmen, Türkiyenin çorap ihracatında kuvvetli ve zayıf yönleri hakkında da bilgi verirken, sektördeki tecrübe, AB pazarına yakınlık, dünyanın en önemli çorap üreticilerinden olmak, insan ve çevre sağlığına uygun üretim yapılması, yenilikçi tasarımlar, kaliteli üretim, hızlı teslimat, esnek üretim yapısı, sektörün makine yapısının genç olması ve sektörde çalışanların eğitimli olmasının Türkiyenin kuvvetli yönlerini oluşturduğunu kaydetti.
Tüzmen, iç tüketimin az olması, üreticiler arasında yıpratıcı fiyat rekabeti, girdi maliyetlerinin yüksekliği, dünyanın en büyük çorap pazarı ABD ve diğer pazarlarda aşırı değerli YTL sıkıntısı, Çine uygulanan kotaların kaldırılmasının ise Türkiyenin zayıf yönlerini oluşturduğunu söyledi.