Güncelleme Tarihi:
MODA sektöründe hafifliği ve dayanıklılığı nedeniyle özellikle krampon üreticileri tarafından tercih edilen kanguru derisi, çevreci hassasiyetlere ve gelişen teknolojiye yenilmiş görünüyor.
Geçtiğimiz aylarda önce Puma, ardından Nike kanguru derisini artık kullanmayacaklarını açıkladı. Sektör temsilcileri kanguru derisine talebin her zaman süreceğini savunurken; büyük markaların çekilmeye devam etmesi halinde pazarın yeni sahibinin düşük segmentteki markalar olabileceği belirtiliyor. Messi ve Ronaldo gibi dünyaca ünlü yıldızların kramponları için kullanılan kanguru derisine ilişkin, Avustralya Kanguru Endüstrisi Derneği Başkanı Ray Borda Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Biz kullanmazsak bu ürünler çöp haline gelecek. Nike ve Puma gibi markalar sentetik ürünlere kayabilir, onların çıkışı büyük etki yaratmaz.
Talebi artan ve kanguru derisinin faydalarını bilen başka ayakkabı imalatçılarımız var” dedi. Ülkede 200 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan ve 3 bin kişinin istihdam edildiği sektörde üreticiler, kanguruların çiftlikte yetiştirilmediğini ve bir sığırın üçte biri kadar karbon ayak izine sahip olduğunu belirtiyor. fiyatlar düşebilir
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, kanguru derisinin dana derisinden 2-3 kat daha pahalı olduğunu belirterek, “Her dönem üretilmiyor ve erkek kangurunun derisi daha kıymetli. Çorap gibi bir deri. Geçmişte biz de getiriyorduk ancak 10 senedir getirmiyoruz. Artık aynı dayanıklılığı sağlayan inovatif malzemeler kullanılıyor. Kanguru derisi daha çok krampon, çanta, cüzdan, kemer ve lüks ev eşyasında tercih ediliyor. Küçük bir deri olduğu için de sarfiyatı yüksek oluyor. Büyük markalar kanguru derisinden uzaklaşırsa, fiyatı ucuzlar ve normal ayakkabıcılar da kullanmaya başlar” açıklamasını yaptı.
KANGURU ETİNİ KİM TÜKETİYOR
AVUSTRALYA’da geçtiğimiz haftalarda alınan karara göre, 6 bölgede kanguruların itlaf edilmesine onay verildi. Nüfusun 26 milyonu geçtiği ülkede, toplam kanguru sayısı 36 milyonu aşmış durumda. 20 milyon yıldır aynı topraklarda yaşayan kangurulara ilişkin, biyoçeşitlilik ve sağlıklı popülasyonun devam etmesi gerekliliğiyle zaman zaman alınan bu karar, pek çok sektörü de yakından ilgilendiriyor.
Ülkede derinin yanı sıra 1959 yılından bu yana ihracatı yapılan kanguru etinin ise yağsız ve demir açısından yüksek bir besin kaynağı olduğu ve tadının sığır etine benzediği belirtiliyor. Avustralya’dan bugün 60’tan fazla ülkeye kanguru eti ihraç ediliyor. En önemli pazarsa Avrupa. Et ürünleri bazı Avrupa ülkelerinde süpermarketlerde satılıyor ya da evcil hayvan yemi için kullanılıyor. Avustralya’da her yıl incelemeler sonucu kanguruların yüzde 4’ü toplanıyor. Kangurular 1999 yılında çıkan bir yasa altında korunuyor ve tehdit altındaki türler uygulamadan muaf tutuluyor.