Gıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkSon yıllarda infertilite oranlarında dikkat çekici bir artış var. Bu artışın ardında hem kadın hem de erkek faktörlü kısırlık olduğu biliniyor. Doğurganlık oranındaki genel düşüş evlilik yaşının yükselmesi ile birleşince üreme sağlığının korunması ve/veya iyileştirilmesi önemli bir gereklilik hâline geliyor. Giderek daha sık duyduğumuz antioksidanlar da tam olarak bu noktada karşımıza bir kez daha çıkıyor. Hücrelerin yapısını ve fonksiyonlarını bozan serbest radikallerle savaşarak genel sağlığa sunduğu katkılarla dikkat çeken antioksidanlar, erkek üreme sağlığı söz konusu olduğunda da önemini koruyor. Bu haftaki köşe yazımda sperm sağlığında antioksidanların önemi ile ilgili bilgi aktaracağım, faydalı olmasını dilerim.
#SpermAntioksidan kullanımı günlük yaşantımızın adeta bir parçası haline geldi. Her türlü sağlık probleminde bir şekilde antioksidan desteği önerilmekte. Sadece hastalıklarda değil, yaşlanmaya karşı ya da hafıza yavaşlamalarında da antioksidanlar yerini alıyor.
#AntioksidanKoenzim Q10 vücutta bulunan bir bileşendir. Özellikle kalp, karaciğer, böbrek ve pankreas organlarında daha çok bulunur. Bu vitamin benzeri bileşeni vücut kendisi üretiyor. Fakat yaş ilerledikçe üretimi azalıyor. Koenzim Q10 bileşeni hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Koenzim Q10 Nedir Ve Ne İşe Yarar?Kas krampları genç yaşlı dinlemez, herkesi korkutur. Zira kramplarla kasılmış bir kas ya da kas grubu dayanılmaz ağrıları da beraberinde getirir. Ayrıca tekrarlayan kramplar metabolik ve nörolojik bazı hastalıkların da ilk işaretleridir. Mesela diyabet, mesela Parkinson hastalığı kendini başlangıçta kramplarla belli edebilir. Ayrıca magnezyum, potasyum gibi minerallerin, tuz ve B12 vitamini eksikliğinin de krampları sıklaştırdığı iyi bilinir. Peki “geçici kramplar” da doğal çözümler nelerdir? İşte kısa bir liste...
#YAZARAşırı protein yükü altında kaldığımızda bedenimizde işler tıkırında gitmiyor. Böbreğimiz, damar sistemimiz, asit-baz dengemiz, kemiklerimiz bu yükten şikayet ediyor. Asit yükümüz artıyor, kemiklerimiz koflaşmaya, damarlarımız sertleşip daralmaya, eklemlerimiz yıpranıp böbreklerimiz zorlanmaya başlıyor.
#Osman MüftüoğluGittikçe yaygınlaşan ve birbirinin devamı olan bu iki sorun bu nedenle de zaten “kadın kadına sohbetlerin” değişmez konularından biridir. “Kemikler ne zaman, ne olduğunda osteopenik ya da osteoporoz damgası yiyor, nedir bu iki teşhisin arasındaki fark?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, buyurun...
#Osman MüftüoğluÖnce şunu bilelim: Meyvesiz olmaz! Ama şu önemli ayrıntıyı da unutmayalım: Meyvede de “azı karar çoğu zarar” kuralı geçerli. İkincisi “ne zaman yenecek?” sorusunun cevabı da mühim. “Neden?” sorusuna gelince... Bu yazıda size üç ayrı ve önemli ayrıntının yanıtını özetliyoruz. Bu yanıtları “meyve yemenin anayasası” gibi de düşünebilirsiniz.
#Osman MüftüoğluBaş ağrısının her türlüsü tatsızdır, tedirgin edicidir. Dahası keyif kaçırıcıdır. Ama en berbatı hemen her sabaha baş ağrılarıyla başlamaktır. Sabah baş ağrıları deyip geçmeyin, emin olun ki çoğunun arkasında bir sağlık sorunu vardır. Neler mi? Merak ediyorsanız buyurun ilk 10 nedene...
#Osman MüftüoğluKilo sorununun matematiksel bir boyutunun olduğu doğrudur. İhtiyacınızdan fazla kalori alır (fazla yer, içer) ve bu fazla kalorileri yakmayı (yani hareket etmeyi, egzersiz yapmayı) unutursanız o kalorilerin kısa bir süre sonra yağa (yani trigliseride) dönüştürülerek yedek enerji şeklinde bedeninizin bir yerlerinde depo edileceği de kesindir.
#Osman MüftüoğluYaşı 40’ı, 50’yi geçen hemen herkes “Kolesterolüm ne durumda?” sorusuna yanıt arıyor ama yüksek trigliserid meselesinin önemini ısrarla atlıyor. Biz doktorların da bunda payı var. Maalesef biz de sorunu yeteri kadar ciddiye almıyoruz. Oysa trigliseridin uzunca bir süre % 200 mg/dl’den yüksek olması mühim bir sorun. Trigliseridiniz çok yüksekse, bakın sizi neler bekliyor...
#Osman Müftüoğlu