Antroposen'e fayda sağlamak için gerekli bazı yaşam tarzı düzenlemeleri yapmak, insanın hayatta kalması için çok oldukça önemlidir. 21. yüzyılında kullanılan iletişim sistemlerinin güçleri kutlanırken, küresel ilerlemeye zemin hazırlamak için de bir uyarı hikayesine gereksinim vardır. Coğrafya doğal sistemler nelerdir ve hangileridir sizler için derledik.
#EğitimYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) bugün tüm yurtta saat 10.15’ te uygulanmaya başlandı ve 180 dakika sürdü. Sınav sonrası ilk değerlendirmeleri paylaşan eğitim uzmanları AYT’de Matematik ve Tarih sorularının belirleyici olacağına işaret etti.
#YSKYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Haber Global'de Candaş Tolga Işık'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Kalın, Ermenistan'la normalleşmeye sıcak bakıldığını belirterek, "Barış anlaşması bütün bölgeye barış getirecek. Bu gidişat da aslında iyi. Sayın Aliyev'de müteaddit kez ifade etti. Bu olumlu karşılıklı mesajlar son derece iyi. En kısa zamanda bu barış anlaşması da imzalanırsa, mayın haritası gibi teknik konular da çözülürse süreci hızlandırır" ifadelerini kullandı. Ayrıca Kalın, Suriye'de zamanında güvenli bölge oluşturulmuş olsaydı yollarda binlerce insanın ölmeyeceğini aktardı. Kalın, Aylan Kurdi bebeğin fotoğrafından bahsederken duygulanarak konuşmakta zorlandı.
#İbrahim KalınGünlük yaşamda “mantık” kavramının bir kabuller kümesine işaret etmek amacıyla kullanımına sıkça rastlarız. “Benim mantığıma uymuyor”, “toplum mantığına aykırı” şeklindeki ifadeler bunun tipik örnekleridir. Ne var ki bu kavram, yaklaşık 2 bin500 yıllık geçmişiyle bir bilimin de adı. Mantığın bir bilim olması, kurallarının kişiye ve topluma bağlı olmaması, tıpkı matematik gibi genel geçerli kurallarının olması demek. Dolayısıyla da bir akıl yürütmenin doğruluğundan emin olabilmek için mantık kurallarını bilmek kaçınılmazdır. Ne var ki böyle bir durumda “o halde mantık (yani çıkarım) kurallarını bilmeyen bir kimse doğru düşünemez mi?” gibi bir soru akla gelebilir.
#MantıkÜniversite sınavın yani YKS'ye geri sayım başladı. TYT ve AYT olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilecek olan YKS, tek hafta sonunda iki sınav halinde uygulanacak. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan YKS ve TYT sınavı, 120 sorudan oluşacak ve 135 dakika sürecek. Peki, Üniversite sınavı ne zaman? 2020 TYT ve AYT ne zaman?
#Üniversite Sınavı Ne Zaman?YKS’nin ne zaman yapılacağı, sınav başvurularını tamamlayan adaylar tarafından araştırılıyor. Yüksek Öğretim Kurumları sınavı her yıl ÖSYM tarafından yapılıyor. Lise eğitimini tamamlayan ve öğrenimine üniversitede devam etmek isteyen adaylar sınava giriyorlar. Koronavirüs önlemleri kapsamında haziran ayında yapılacak sınavın ertelendiği açıklanmıştı. İşte üniversite sınav oturumlarının yeni tarihleri…
#YKS2.5 milyon aday, dün üniversiteli olabilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ter döktü. Türkçe sorularının çeldirici yüksek olduğu için adayların süreyi yetiştirmekte zorlandığını belirten eğitimciler, matematik testinde yorumlama yeteneğinin öne çıktığını da vurguladı.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıÜniversiteye geçiş için yeni sistemi olan YKS'ye kaç gün kaldığını merak eden öğrenciler, bir yandan sınava hazırlanırken bir yandan da YKS'nin ne zaman yapılacağını sorguluyor. Hayalini kurdukları üniversite ve bölümlerde eğitim almak için aylardır YKS'ye hazırlanan öğrenciler, sınava kaç gün kaldığını araştırıyor. Peki, YKS ne zaman yapılacak? Üniversite sınavı ne zaman?
#Yks Ne ZamanHürriyet Pazar’ın İzmir özel dosyası için benim de payıma bir Lucien Arkas portresi yazmak düştü. Urla’ya ve Ege’nin laciverdine tepeden bakan güzel evinde bir gün geçirdik. 61 şirketinde yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlayan başarılı bir kariyer adamı o. Çalışkanlığının yanı sıra muzip halleri, oyun oynamayı seven yapısı, farkını ortaya koyan hobileriyle de gerçek bir İzmirli. İzmir’in dalgacı ve neşeli insanlarından biri...
#İzmirÜniversite sınavı başvuru tarihleri öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Yeni sistemde iki ayrı sınavı tek haftada gerçekleştirecek olan ÖSYM, YKS ve TYT başvuru işlemini mart ayında alacak. Peki, üniversite sınavı başvurusu ne zaman yapılacak? İşte, YKS başvuru tarihi ve vatandaşların merakla araştırdığı konu hakkında detaylı bilgiler
#YksÖğrenciler, yeni üniversiteye geçiş sınavı YKS’de hangi dersten hangi konuda ağırlıklı soru geleceğini merak ediyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Müfredat dışı sorulmayacak” dedi. Ancak YKS ilk kez yapılacağı için uzmanlar soru dağılımlarının net olmadığını söylüyor. Adaylara, YGS’ye hazırlandıkları gibi çalışabileceklerini söylüyor. Biz de, son 8 yılda YGS’de çıkan soru konularını derledik.
#TYTÜniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS bitti. Uzmanların yorumlarına göre, bu yılki din kültürü ve ahlak bilgisi soruları adayları zorladı. Uzmanlar, “Genel olarak kolay sayılabilecek tarih soruları ise son 3 yıla göre daha zordu. Türkçe de ise bu seneki paragraf soruları daha anlaşılır türdendi. Matematikte 3 seçici soru sorulmuş. Biyolojide bilgi içerikli soru sayısı ise fazlaydı” dedi.
#YGSBAŞLIĞA bakıldığında akla gelebilecek iki durum vardır: Birincisi son sel baskınlarından sonra Meteoroloji’nin “Biz bu işi iyi yapıyoruz” şeklindeki balon ifadelerin artık kabul görmediği; ikincisi de meteorolojik tahminlerde kullanılan rawindzone denilen sistemlerin başka ifadeyle meteoroloji balonlarının tükenmesidir.