Coğrafya doğal sistemler nelerdir ve hangilerdir? Coğrafya doğal sistem örnekleri ve özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Coğrafya doğal sistemler nelerdir ve hangilerdir Coğrafya doğal sistem örnekleri ve özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2022 16:33

Antroposen'e fayda sağlamak için gerekli bazı yaşam tarzı düzenlemeleri yapmak, insanın hayatta kalması için çok oldukça önemlidir. 21. yüzyılında kullanılan iletişim sistemlerinin güçleri kutlanırken, küresel ilerlemeye zemin hazırlamak için de bir uyarı hikayesine gereksinim vardır. Coğrafya doğal sistemler nelerdir ve hangileridir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Doğal sistemler oldukça açıktır ve bunların varlığı da sınırlarının ötesinde bulunan etkilere bağlıdır.

Coğrafya Doğal Sistemler Nelerdir ve Hangileridir?

Günümüzde gözlemlenen sistemler, düzeninin yaşamın dağılımı, kıtaların bileşimi ve iklimi ile girdiği etkileşim, değişen dünyada ise, milyonlarca yıllık bir evrimin ürünü olarak da bilinir. İnsanlar, dünyanın en önemli koruyucularıdır ve hayatta kalmak için de kaynaklara bağımlı bir şekilde yaşar. Bu nedenle de ağ oluşturma, iletişim gelişmeleri, flora, faunasının ve gezegenin hayatta kalmasını sağlamak için izleme süreçlerine önemli ölçüde yardımcı olur.

Dünyada gezegeninin nasıl çalıştığını bilmek, tüm insan varoluşunu anlamak için de bir temel oluşturur. Doğal sistemler, hayatta kalmamız için gereken temel ihtiyaçları karşılamaya da yardımcı olur. Bu nedenle de, nesillerin hayatta kalma kaynaklarından giderek uzaklaşan yerleşim alanlarında büyüdüklerinin fark edilmesi de ciddi bir endişe veriyor. Yapılan tahminlere göre dünya üzerinde yaşayan insanlarının yüzde 60'ından fazlası ise, şehirlerde yaşıyor. Günlük yaşam deneyimleri, yerel mahallelerde, ulaşım bağlantıları artan hizmet sağlayıcıları ve bina sayılarına kendileri de kentsel yaşam yapıları ile çevrilidir.

Haberin Devamı

 Coğrafya Doğal Sistem Örnekleri ve Özellikleri

Şehir hayatı, kırsal manzaraları yüksek binalara, hızlı geçiş sistemlerine, alışveriş ve eğlence merkezlerine, asfalt yüzeylere ve sürekli tükenen yeşil alanlara dönüştürür. Karmaşık taşıma ve iletişim sistemleri, malzeme değişimini mümkün kılar. 'Topluluk' ve aidiyet, kent sakinlerinin birbirleriyle ve yarattıkları sistemlerle günlük etkileşimlerinde buldukları veya buldukları yer yapılarıdır.

 İnsanoğlunun doğal sistemlerle ilişkisinin bir sonucu olarak, arz kaynağından mekansal bir şekilde uzaklaşır. Suya kentsel erişim de oldukça basit bir örnek sağlar. Örneğin, şişelenmiş su ve musluk kentsel hayatta kalmak için kritik bir öneme sahiptir. Aynı zamanda, rezervuarlar ve barajlar gibi toplama noktaları aracılığı ile kentsel nüfuslara ulaştırılmaları, geri dönüşüm ve arıtma tesislerine ek olarak çeşitli dağıtım sistemleri ve siyasi sınırlar de dahil olmak üzere genellikle karmaşık ağ sistemlerinden geçmesi gerekir. Bu akışların tamamı, nihai varış noktalarına transfer bağlantıları ile iletişim sistemlerine bağlıdır. Doğa ve insan birbiri ile bağlantılı sistemlerdir. Bu nedenle de her daim uyumlu olmaları gerekir. İnsanlar, sürdürülebilir bir yaşam tercih eder. Doğayı, canlıları ve insanları dengede tutmak ve yaşamın devamlılığını sağlamak için devamlılık çok önemlidir.

Haberin Devamı

 Doğal Sistemi Oluşturan Unsurları Ayakta Tutmak

Değişime sürekli hazır olma, ağa bağlı olarak dünyamızda sürdürülebilir bir şekilde nasıl yaşayacağımızı öğrenmek için temel oluşturur. Kısacası kuvvetler ise şunlardır:

Birincisi, doğal ekolojik denge, sonucunda ortaya çıkan atmosfer ve iklim olayları, yaprak dökümü, yangınlar, sel, kıyı erozyonu ve çölleşme gibi doğal afetlerle bozulur. Antroposene fayda sağlamak için çeşitli ayarlamalar yapmak, insanın hayatta kalması için temel olarak kabul edilebilir.

İkincisi, insanların daha çok mega kentlere yoğunlaşması, doğal sistemlerin rahatsızlıklarını daha da arttırıyor. Bunun sonucunda da hava, su ve toprak kirliliğine katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Üçüncüsü, inşa edilen manzara insanların hayal gücünü önemli ölçüde değiştirir. Çiftçilik hayatı ve gıda üretimi giderek daha büyük ölçekli ticari işletmelerdir. İnsanlar, yaratılan manzaralar ve arazi arasındaki bağlar, günlük hayatın kırsal geçimden sonsuza kadar ayrıldığı zengin hegemonları yansıtır. Karar verme lenslerine ise, doğayla kırılgan bağlarımızın ve doğaya olan bağımlılığımızın hatırlatılması gerekir.

BAKMADAN GEÇME!