Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHer 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ebeveynleri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapan Çocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) bu yıl “Çocukların Dijital Dünyası” konusunu inceledi. İki gün süren çalıştayta; alanında uzman birçok kişiyle çocukların dijital yaşamındaki gelişmeleri ve etkileri değerlendirildi. Uzman kişilerce, "Çocuklar dijital dünyada ne kadar korunuyor, dijital dünyanın sunduğu avantajlar neler, dijital ortamın barındırdığı riskler ve etkileri neler, dijital dünyada çocuklarımıza nasıl rehberlik etmeliyiz?" sorularına cevap arandı.
#ÇİÇEKHareketsiz yaşam tarzının kalp hastalıkları, obezite, diabet gibi pek çok hastalığa zemin hazırladığı biliniyor. Çocukluk çağında edinilen aktif yaşam tarzının ise hem çocukluk çağında hem de erişkin dönemde kronik hastalıkların görülme sıklığını ya da etkilerini azalttığına ilişkin bilimsel kanıtlar bulunuyor. Bu nedenle hareketli yaşam alışkanlığını çocukluk çağında edinmek son derece önemli.
#YAŞAR GÜL ÖZKAYA KİMDİR?Dışarı çıkma sürelerinin kısıtlı olması, enerjilerini atacakları herhangi bir fiziksel aktivite yapamamaları nedeniyle çocukların bir kısmında kilo artışı olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen ve Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, alınabilecek basit önlemlerle çocukların daha sağlıklı beslenip kilo almalarını engellemenin mümkün olabildiğini söyledi. Öz, “Ana öğün ve ara öğün saatleri belirlenerek, bu saatler dışında çocukların yemek yemesinin engellenmesi çok önemli” diye konuştu.
#Uzman Diyetisyen Ve Uzman Klinik PsikologKoronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı alınan tedbirler kapsamında çok uzun süredir evde kalan ve online eğitime devan eden çocuklarımız bu durumdan fiziksel ve ruhsal olarak olumsuz etkilenmektedir. Çocuklarımız parklarda, bahçelerde okulda koşuşturup oyunlar oynarken aldıkları enerjiyi harcayabiliyorlar ve aslında hareketsizliğe bağlı gelişebilen pek çok sağlık sorunundan da korunabilmekteydiler.
#Çocuklara EgzersizÇocuk-Ergen Terapisti Muazzez Yaşbala, çocuklarda yemek alışkanlığı konusunda ebeveynlere yol gösteren bilgiler verdi. Yemek yemenin her yaşta yaşamsal bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, yemenin duygusal süreçlerle de yakından ilgili olduğunu vurgulayan Yaşbala, “Yemek yeme bebek için anne ile temas kurma, sıcaklık, yakınlık ve bağ kurmada çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
#AileTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle pandemi sürecinde virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla vatandaşlar evde kendini izole etti, iş hayatı eve taşındı. Evde geçirilen süre arttıkça, hareketsizlik ve buna bağlı ağrılar da beraberinde geldi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Gülis Kavadar, "Pandemi döneminde genel olarak endişe ve stres düzeyinin artması bir taraftan da bilgisayar, telefon ve tablet başında geçen sürelerin uzaması hem erişkinlerde hem çocuklarda kas iskelet sistemlerindeki ağrıların artışına neden oldu" dedi.
#PandemiPandemi nedeniyle televizyon ve bilgisayar başında harcanan vakit arttı. Özellikle çocuklarda bel ve sırt ağrıları daha fazla görülmeye başladı. Bu ağrıların önlenmesi için ekranların göz hizasında konumlandırılması gerektiğini belirten uzmanlar, hareketsizlik ve kilo alımına bağlı kas kaybı ve eklem ağrılarına karşı evde ailece aktiviteler düzenlenmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, ayakla ilgili rahatsızlık yaşayan hastalara ise ortopedik ve ortez ayakkabı ayrımına dikkat etmelerini öneriyor.
#ÇocukDoğru davranışlar hayatın her alanında önemli olan davranış çeşitleridir. Günlük hayatımızda kişilerarası ilişkiler doğru davranışlar yoluyla çok daha sağlıklı ilerler. Bu sebeple doğru davranışta bulunmak oldukça önemlidir. Doğru davranışın önemi özellikle ilkokul seviyesinde öğrenciler anlatılmalıdır. 3. Sınıf düzeyinde doğru davranışlar konu anlatımı bulunmaktadır. Böylece 3. Sınıf düzeyinde olan öğrenciler için doğru davranışlar bu sınıf düzeyinde verilmelidir. Doğru davranış konusu ile ilgili detayları derledik.
#3. Sınıf Hayat Bilgisi Doğru Davranışlar Konu AnlatımıÇocukların iştahsızlık sonucu gerekli besin ögelerini alamadığını, bu yaşlarda yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, fiziksel gelişimin yanı sıra zeka gelişimi ve öğrenme yeteneklerinin de olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Havva Kılınç, "İştahsız çocukların anne ile birlikte yemek hazırlamaya katılması sağlanabilir" dedi.
#ÇocukBu hafta okullar kapalı ama önümüzdeki hafta bütün eğitim-öğretim sistemi yepyeni bir uygulamaya geçiyor. Uygulamanın adı, ‘uzaktan eğitim’. Evlerde çocuklarla anne-babaların iyi bir ekip olması uzaktan eğitimin verimini arttıracak. Ebeveyne düşen bir diğer önemli görev de çocukları koronavirüs konusunda bilgilendirmek. Çocukların sorunla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması önemli. Çünkü yanlış ve asılsız yaklaşımlar çocuklarda fobiler gelişmesine hatta travmalara neden olabiliyor.
#GazetehaberiÇocuklarda tırnak yeme probleminin altında birçok sebep yatıyor olabilir. Bunlardan bazıları stres ve endişe, can sıkıntısı veya güvensizlik duygusu olabilir. Bazı çocuklar bu davranışa yaşadıkları stresten kurtulmak ve sonrasında rahatlamak için başvurabilirler. Bazen de çocuklar bu davranışı çevresindeki insanlardan görüp taklit edebilir veya ailenin geçmişinde tırnak yeme alışkanlığı olan farklı bireyler olduğu görülebilir.
#ÇocukTürkiye’de yapılan araştırmalara göre çocuklarda ve gençlerde obezite oranı yüzde 25 civarında. Özellikle çocuklarda genetik ve hormonal kaynaklı obezitenin görülme oranının düşük olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Çiftçi, "Çocukluk çağı obezitesinin yüzde 90-95’i fazla kalori alımı ve yetersiz kalori harcanmasından kaynaklanıyor" dedi.
#ÇocukYoğun geçen eğitim öğretim dönemine yarıyıl tatiliyle ara verilirken, ailelere bu süreçte önemli görevler düşüyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. A. Evren Tufan, tatilin ilk birkaç günü çocukların mutlaka dinlenmesine izin verilmesi gerektiğini belirtirken, sonrasında onların gelişimlerini ve aile içi iletişimi destekleyecek şekilde vakit geçirilmesini vurguluyor. Doç. Dr. A. Evren Tufan, ebeveynlere; çocuklarının hem eğlenecekleri hem de öğrenecekleri bir sömestir tatili için 9 önerisini sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Önemli Uyarılar