Çocuğunuz başını sürekli omzuna yatırıyorsa, zaman zaman ya da sürekli gözlerden biri sabit dururken diğeri farklı bir yöne kayıyorsa, güneşte gözlerden birini kapatıyorsa, çift görüyorsa, okurken harf atlıyor ya da satır kaydırıyorsa bu sorunu yaşıyor olabilir…
#ŞaşılıkGöz eksenlerinin paralelliğinin bozulması, aynı noktaya bakamaması durumu şaşılık olarak adlandırılıyor. Şaşılığın çocuklarda sık görülen bir problem olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, “Çocukların yaklaşık yüzde 4’ünde görülebilen şaşılık genetik etkili olabiliyor” dedi.
#ŞaşılıkGüneş, sağladığı avantajlarla hem evren hem de insanlar için vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Ancak sağladığı sayısız yararın dışında verdiği birçok zarar ile de komplike bir durum yaratır. Bizlere düşen ise bu komplike durumun yarattığı zararları minimum seviyeye indirecek önlemleri almaktır.
#Güneş Gözlüğü SeçimiGözlerin aynı hizada olmaması ve senkronik göz hareketlerinde paralelliğin bozulması olarak nitelendirilen şaşılık daha çok estetik bir problem olarak düşünülüyor. Ancak sanılanın aksine tedavisinde geç kalındığında göz tembelliği gibi önemli bir tabloya neden olabiliyor.
#TedaviAnestezi, duyumsama yokluğudur. Genel anestezi, geçici bilinç kaybı ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadan kalkmasıdır. Narkoz, anestezi ile eş anlamlı gibi görülüyor olsa da, tam bilinç kaybı olmadan, duyarlılığın ileri derecede ortadan kalkmasıyla oluşan uyuşma halidir.
Halk arasında uzağı görememe olarak bilinen miyop, göz sağlığına yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Hastalığın görülme sıklığı dünya çapında endişe verici oranlarda artarken, çocuklar ve genç yetişkinler arasında daha yüksek yaygınlık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar dünyanın yarısının gözlüğe ihtiyaç duyacağı ve bunun küresel bir görme salgınına yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki miyop neden ‘salgın’ gibi artıyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Türkiye'de durum nasıl? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkÖzel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.Özel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
#1Bebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıGÖRME eksenlerindeki paralelliğin bozulması sonucunda gözlerde gelişen kaymaya şaşılık denir. Toplumda görülme oranı yüzde 5 civarındayken yüzde 2’si hayatın ilk 6 ayında ortaya çıkar. Şaşılık sadece estetik bir bozukluk değil, aynı zamanda görme fonksiyonlarını bozan önemli bir klinik tablodur. Şaşılığın yol açtığı estetik bozukluk kişinin sosyal hayattaki rolünü olumsuz etkileyebilmekte ve hastalarımızda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Şaşılığın nedenlerini anlatan Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Üretmen, şunları paylaştı.
#1ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan ikiz kardeşler Ella ve Eve henüz bir kaç aylıkken peş peşe kanser teşhisi aldı. Anne Maryann ve baba Nathan çocuklarını tedavi ettirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptı ancak talihsizlikler ailenin peşinin bir türlü bırakmadı...
#Göz Kanseri3 yaşındaki kızının gözünde sıra dışı bir parıltı gören anne başta hiç endişelenmese de, kızının aldığı 'retinoblastom' teşhisi ile şoke oldu. Nadir görülen göz kanseri nedeni ile çocuğun anne babasına iki yıkıcı seçenek sunuldu...
#RetinoblastomGöz kapaklarının açılıp kapanmasına göz kırpması denir. Göz kırpmasının iki farklı amacı vardır. Bunlardan birincisi kırpma sırasında göz küresi gözyaşıyla nemlenir ve bu sayede gözün kuruması da engellenmiş olur. İkincisi ise, gözü gelebilecek tahriş edici ve yabancı cisim maddelerden korur. Çocuklarda sık göz kırpma nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#ÇocukGözlerde meydana gelen şaşılık, diğer adıyla göz kayması, çocuk yaşta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tıp dünyasında şaşılık hastalığının tedavisi mümkün mü? Mümkünse bu tedavi şekli nasıl uygulanıyor? Göz kayması ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
Her yaşta görülebilen şaşılık hastalığı sadece görsel ve estetik değil, psikolojik sorunlara da neden olabiliyor, uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekiyor. İzmir’deki Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, hem çocuklarda, hem de erişkinlerde oluşabilen şaşılığın sadece estetik bir sorun olmadığını, göz tembelliği ve psikolojik sorunlara yol açabildiğini söyledi.
#1Miyop, uzağı net görememe durumuna verilen isimdir. Gözlerimizin pek çok nedenle, belirli mesafeleri görememesi bir hastalık değil “kusur” olarak tanımlanır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü oluşturduğu için bu kusura, “kırma kusuru” ismi de verilir. Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir sizler için derledik.
Şaşılık olarak da bilinen göz kayması, gözlerin farklı yönlere bakması ve aynı derecede hizada olmaması anlamına gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Göz hareketlerinde bulunan paralellik bozulduğu durumda şaşılık ya da göz kayması meydana gelebilir. Bebeklik döneminin ilk 3 ayına kadar olan göz kaymaları normal olarak kabul edilir. Dördüncü aydan sonraki süreçte ise şaşılık meydana geliyorsa bu durum ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hale gelmemesi için dikkate alınması gerekir. Peki, göz kayması nedir ve neden oluşur? Tedavileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Göz Kayması Tedavisi NedirÇocukluk döneminde gerçekleştirilen her etkileşim, öğrenme ve büyüme konusunda bir tecrübedir. Bu dönemdeki çocuklar hayatla ilgili edinimlerinin yaklaşık yüzde 85’ini gözleri aracılığıyla sağlarlar. Okulların açıldığı bu dönemde Dünyagöz İzmir’den Opr. Dr. Güray Narbay, çocukluk döneminde göz sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler, göz muayenesinin önemi ve ihmali halinde gelecekte karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili bilgiler paylaştı.
#1