Paylaş
Çocuklar ne sıklıkta göz muayenesi olmalı?
Çocukların göz muayeneleri bebeklik çağından itibaren yapılmalıdır. Bebeklere ilk göz muayenesi doğar doğmaz çocuk doktoru tarafından yapılır. Bebek 4-6 haftalıkken yine çocuk doktoru tarafından “kırmızı refle testi” denen göz testi uygulanır. Kırmızı refle testi bozuk olan bebekler göz doktorunun yapacağı detaylı göz muayenesine yönlendirilir. Kırmızı refle testi normal olan çocuklar ise 1 yaşında, 3 yaşında, 6 yaşında ve sonraki yaşlarda her yıl göz doktoru tarafından muayene edilmelidir.
Tabii belirtilen bu muayene periyotları; şaşılık, göz teması kurmama, gözde beyaz leke, yaşarma gibi dışarıdan belli olan sorunlar olmadığı takdirde geçerli. Böyle sorunlar olduğunda, beklemeden göz doktoruna başvurulması gerekiyor.
Çocukların göz muayenesinde nelere bakılır?
Çocukların göz muayenesinde öncelikle göz dereceleri ölçülerek; miyop, hipermetrop veya astigmat olup olmadıklarına bakılır. Yaşlarına uygun bir eşelden şekiller/harfler gösterilerek görme seviyesi tespit edilir. Gözde kayma olup olmadığı ve göz hareketleri kontrol edilir. Üç boyutlu görme ve derinlik algısı kontrol edilir. Renk hissinin normal olup olmadığı ölçülür. Göz bebeği damla ile büyütülerek göz dibi incelemesi yapılır. Göz bebeğini genişletici damla, göz derecelerinin de en doğru şekilde ölçülmesini sağlar. Bazı durumlarda göz doktorunuz, göz bebeğini genişletici damlaya gerek duymadan da muayeneyi tamamlayabilir.
Çocukların göz muayeneleri ihmal edilirse ne olur?
Erken göz muayenesi özellikle tek gözü bozuk olan ya da bir gözü diğerinden daha bozuk olan çocuklarda önemlidir. Çünkü günlük hayatta bu çocuklar sadece sağlam ya da daha az bozuk olan gözlerini kullanır ve kullanmadıkları diğer göz tembelleşir. Diğer gözün iyi görmediği ebeveynler tarafından da fark edilmez.
Göz dereceleri yüksek olan çocuklarda da gözlük takmamaları halinde göz tembelliği riski vardır. Göz tembelliğinin tedavisi ancak erken yaşta tanı konursa mümkündür.
Paylaş