Havaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs ile soğuk algınlığını ayırmanın tek yolunun test yaptırmak olduğunu söyledi. Ceyhan, "Bir aileyi bırakın, ben de ayırt edemem. Sadece Covid-19 için değil, bu virüsler için de testler var, onları da yapmak durumundasınız" dedi.
#KoronavirüsSon 24 saatte Türkiye'de 28 bin 892 kişinin testi pozitif çıktı, 239 kişi yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedavisi gören çocuklarda hiç ilaç kullanmadıklarını belirterek, "Biz baştan beri çocuklarda hiçbir ilaç kullanmadık. Elde kesin deliller olmadığı sürece bir ilacı ya da aşıyı çocuklara uygulamanız mümkün değil. Biz çocuk ateşlendiğinde ateş düşürücü, belli belirtileri varsa onlara yönelik tedaviler, bol sıvı alması ve izole edilmesi şeklinde bir yaklaşım uyguladık, şu anda da aynı şeyi uyguluyoruz" dedi.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraÜç bebek... Ve yavruları için mücadele eden aileleri... Genetik kas hastalığı SMA’dan muzdarip Mia, Gökalp ve Nil tedaviye ulaşmak için destek bekliyor. Her geçen dakika onlar için riskin artması demek çünkü 2.4 milyon dolar bulunsa bile gen tedavisi 2 yaşından sonra yapılamıyor. Birçok ünlü ismin destek olduğu SMA hastası bebeklerin aileleriyle neler yaşadıklarını konuştuk.
#GazetehaberleriÖzellikle toplumda burun tıkanıklığı için çok sık tercih edilen bazı burun spreylerinin uzun süre kullanılmasının sakıncalı olduğuna dikkat çeken Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr. Kenan Selçuk Tuncay, “Bazı burun spreyleri uzun süre kullanıldığında burundaki normal olan fizyolojik mekanizmaları kalıcı olarak yok ettiği için şikayetlerinin daha da artmasına ve hastaları çözümü olmayan bir yola sürüklemektedir” dedi.
#Burun SpreyiAvrupa Solunum Hastalıkları Derneği(ERS) Kongresi’nde, akciğerin dış etkenlere en açık organ olduğu hatırlatılarak, yılda yaklaşık 4 milyon insanın kronik solunum yolu hastalıkları nedeniyle erken öldüğü vurgulandı. Uzmanlar, akciğer sağlığı için tütün ve tüm tütün ürünlerinden sakınılması, kirli havadan kaçınılması, aşı olunması ve egzersiz yapılmasını önerdi.
#ERS KongresiHacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, en sık nezleye yol açan virüsün rhinovirüs olduğunu belirterek "Gergedan isimlendirmesi doğru değil. Ne 'gergedan virüsü' ne de 'gergedan gribi' diye bir şey var." dedi.
#GERGEDAN GRİBİKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr Halit Yerebakan, modern tıp hekimlerinin yaptığı en iyi şeyin insan ömrünü uzatmak olduğunu belirtirken, hayatımızın merkezinde yer alan stres ve sağlıksız beslenme ile tüm kazanımlarımızı kaybetmekle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekti. Dr. Yerebakan, “Çocuklarımıza böyle sağlıksız bakmaya devam edersek, torunlarımız bizden daha az yaşayacak,” dedi.
#BursaSonbahar özellikle de çocuklu aileler için ‘düşen kuru yaprakların’ yarattığı nostaljiden çok, hastalıkları çağrıştırıyor. Zira okulların açılmasıyla grip sezonu da başlıyor. Enfeksiyonlar, o ana dek ‘sapasağlam’ dediğiniz çocuğunuzu bir yaprak gibi bir anda soldurabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, hastalıklara karşı anne babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu, hastalıktan uzak bir okul dönemi için alınması gereken 8 önlemi anlattı.
#ÇocukSardunya, faydaları ile modern tıbbın da kullandığı bitki türleri arasında yer alıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen Sardunya, eski zamanlarda bağırsak problemleri, ateş ve yorgunluk gibi rahatsızlıklarda da kullanılmıştır. Peki, Sardunya'nın faydaları arasında neler yer almaktadır? Sardunya neye iyi gelir? İşte, sinüzit ve bronşit gibi rahatsızlıklara derman olan Sardunya çiçeği hakkında detaylı bilgiler
#SardunyaMikropların yaşamasına izin vermiyor gibi görünen soğuk hava nasıl oluyor da bizi hasta ediyor? Bu sorunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Seyhan Alkan’la birlikte aradık…
#Boğaz Hastalıkları