ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkYaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella PneumophilaUluslararası Pediatri Kurumu (IPA) Başkanı Prof. Hasanoğlu, salgında tehlikenin henüz geçmediğine dikkat çekti ve ebeveynlere şu uyarıda bulundu: “Ara tatil dönüşü rehavete kapılırsak vakalar yeniden tırmanabilir. Bu nedenle maske-mesafeyi unutturmayın.”
#Ara TatilOkulların açılmasıyla birlikte son günlerde çocuklarda görülen COVID-19 vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, “Başlarda çocuk vakalar nadir görülüyordu ama yeni varyantlarla durum değişti. Çocuklarda pozitiflik oranı arttı. Bu nedenle çocuklarımızı mutlaka aşılamalıyız” diye uyarıyor...
#KoronavirüsSiz aşınızı oldunuz ama belki anneniz, belki babanız, belki yakın arkadaşınız, belki de kardeşiniz aşıya tereddütlü yaklaşıyor… Bu senaryo dünya genelinde birçok evde yaşanıyor. Aşıya tereddüt edenler ile aşı olunması gerektiğini düşünenler arasındaki konuşmalar kavga ile sonuçlanabiliyor, ilişkiler gerilebiliyor. Şimdi lütfen sakin olun ve uzmanların aşıya tereddütlü yaklaşan yakınlarınızla nasıl konuşmanız gerektiğine dair söylediklerine bir göz atın...
#Aşı Karşıtı‘Gençler ve çocuklar ne zaman aşılanacak?’ diye bugüne kadar hep uzmanlara sorduk. Bu sefer ‘Aşı olmak istiyor musunuz ve neden?' sorusunu direkt konunun muhataplarına ilettik. Kimi “Koşa koşa yaptıracağım” diyor, kimi kısırlık yapıyormuş diye duymuş, kimi de 'Annem hep dışarda ve virüsü kapmadı demek ki aşı işe yarıyor' diye konuşuyor... İşte 12-18 yaş arası 15 çocuğun Covid-19 aşısı hakkındaki düşünceleri…
#AşıBir buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden "pandemik yaşam" sonrası, hepimiz normallik duygusuna geri dönmek için sabırsızlanıyoruz. Özellikle yaz döneminin başlamasıyla seyahat ve tatil planları yapılmaya başladı. Ancak henüz genç erişkinlere ve çocuklara COVID-19 aşısı yapılamadı, bu nedenle genç anne babalar ve çocukları için durum hala karmaşık.
#SeyahatBABASINDAN 3 yıl önce nakledilen yarı uyumlu ilikle hayata tutunan lösemi hastası Öykü Arin (6) için düzenlenen 'Öykü Arin'e umut ol' kampanyası ile birçok hastaya donör bulundu. Öykü Arin'in annesi Eylem Şen Yazıcı, kök hücre bağışını artırmak ve birçok hastaya umut olma amacıyla 'Ağız içi sürüntü örneği ile kök hücre bağışı'nın yapılabilmesi için yeni imza kampanyası başlattı. Yazıcı, bazı ülkelerde kullanılan ağız içi sürüntü tespit kitinin Türkiye'ye de gelmesini istediklerini, bu yöntemle kök hücre bağışında bulunmak isteyenlere daha kolay ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
#HaberSon bir aydır koronaya yakalanan çocuk sayısında artış gözleniyor. Prof. Dr. Çokuğraş, “Mutant virüs nedeniyle sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde çocuklarda daha fazla vaka görünüyor. Örneğin 40 bin civarı vaka varsa bunların 10’da biri çocuklar” diyor.
#GazetehaberleriKoronavirüs pandemisi ile birlikte maskenin rutin yaşamımıza girmesi çocuk acil ve genel pediatri polikliniklerde ciddi oranda solunum yolu enfeksiyonlarının azaldığını görmekteyiz, her yıl sonbahar ve kış aylarında çocuk acillerde sıkça gördüğümüz, solunum yolu sıkışıklığı için nebulizatör tedavisi alan çocukları bu yıl çok az gördük, bu azalmada en etkin faktör tabii ki maskenin rutin hayatımıza yoğun olarak kullanılmasıdır.
#Çocuk EnfeksiyonlarıKovid-19’un çocuklarda da ciddi tahribatlara yol açtığını dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “Kovid-19 enfeksiyonun rahat atlatan çocuklar birkaç hafta sonrasında MIS-C semptomlarını yaşayabilmektedir. Hastalık sırasında virüs, deri, akciğer, kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, kan, kan damarları ve böbrekleri tutabilmektedir. Hastalık daha çok 15 yaş altı genç çocuklarda görülmektedir” dedi.
#KoronavirüsÇocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, ilk dönemlerde hastalığı hafif geçirdiği ya da bulgu göstermeden atlattığı düşünülen çocuk vakalarda artış gözlendiğini bildirdi. Alabaz, koronavirüsün herhangi bir alt hastalığı olmayan sağlıklı çocuklarda dahi ani ölümlere yol açtığını söyledi.
#Çocuklarda KoronavirüsÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, özellikle bronşit, ağır astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları ile kistik fibrozis hastalığının, bağışıklık sistemi ve immün tedavisi alma zorunluluğunun çocuklarda koronavirüs için risk faktörü olduğunu söyleyerek aileleri uyardı.
#ÇOCUKDünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü, erişkinler kadar sık olmasa da çocuklarda da hastalık yapabiliyor. Erişkinlerde; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi bulgular veren koronavirüsün, çocuklarda da benzer; ancak farklı belirtiler de gösterdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Çoban, “Hızlı nefes alıp verme, uykuya eğilim, göğüs ağrısı, dudaklarda ve yüzde morarma, şiddetli karın ağrısı gibi şikayetleri olan çocukların aileleri tarafından acilen bir hekime götürülmesi gerekiyor. Aşı çalışmaları hızlansa da güvenilirlik yönünden çocuklar için halen etkin bir aşı yok” dedi.
#ÇocukTÜSAD Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana As-lan, kış aylarının yaklaşmasının yanı sıra okulların açılmasıyla da endişeleri ar-tan anne-babalara önemli tavsiyelerde bulundu. Hijyen, beslenme, temiz hava gibi uyarıların yanı sıra, olası bir belirtide çocukların okula gönderilmemesi ge-rektiğini belirten Aslan, okul yönetimi ve öğretmenlere de “Hastalık bulgusu gözlemlediğiniz çocukları sağlık kuruluşuna yönlendirmelisiniz” dedi.
#ÇOCUKKoronavirüs vaka sayıları her gün yeni rekor tazeliyor. Dünya genelindeki vaka sayısı 16 milyon kişi civarına ulaştı. Avrupa’daki bazı ülkelerde de yeniden alarm zilleri çalmaya başladı. Peki ne oldu, nerede hata yapıldı? Türkiye’de de okullar 31 Ağustos’ta açılmaya hazırlanıyor. Çocuklarda risk yaratabilecek hastalıklar neler? İşte yanıtlar.
#GazetehaberleriKorona endişesiyle çocukların rutin aşılarının ertelenmemesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydın Ece, aşıların ihmaliyle boğmaca, kızamık ve hepatit gibi hastalıklarda artış olabileceği uyarısında bulundu.
#ÇocukSalgın hastalıklardan korunmada aşının önemine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kulak Gedik, “Korona pandemisi nedeniyle birçok ailenin çocuklarının düzenli aşılarını ertelemesi difteri, kızamık ve çocuk felci gibi hastalıklarda artışa yol açabilir” dedi.
#AşıÇocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özden Özsoy Koç Covid-19 hastalığının yenidoğan ve çocuklarda seyrine ilişkin araştırmaların yeni yeni şekillenmeye başladığını belirtiyor. Çocukların sıklıkla hafif -orta ve da ya da asemptomatik olarak bu hastalığı geçirdiği görünüyor.
#Koronavirus