Her anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukCovid 19 salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlü tutma kaygısı insanlarda haklı olarak bir endişeye sebebiyet vermektedir. Covid 19 tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sınırlı olması ve aşı çalışmalarında bazı firmalar sona gelse de henüz bu konuda devam eden uzun bir sürecin varlığı endişeleri artırmaktadır.. Kış mevsimi ile birlikte Covid 19 ve mevsimsel hastalıkların artışı da bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyelerinin kullanımını gündeme getiriyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) D vitamini takviyesini bağışıklık sistemini güçlendirdiği için öneriyor.
#D Vitamini NedirÇocuğun yaşına ve cinsiyetine göre büyüme seyri de farklılık gösterebiliyor. Ancak genel olarak aşırı zayıflık, kısa boyluluk ya da tartı fazlalığı gibi durumlar büyüme sorunları olarak tanımlanabiliyor. Çocuk Sağlığı Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uğraş, bazı genetik ya da hormonal sorunlar ya da sindirim sorunlarının da çocuklarda büyüme sorunlarına neden olabileceğini ifade etti
#ÇölyakBağışıklık sistemimizi oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da fonksiyon bozukluğu immün yetmezlik hastalıkları olarak adlandırılır. Bu hastalıklar kalıtsal ya da genetik nedenlere bağlı geliştiğinde primer immün yetmezlik (bağışıklık sistemi yetmezliği) olarak adlandırılır.
#CovidUluslararası Su ve Sağlık Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Zeki Karagülle, bir insanın yaşantısında içtiği ve yemeklerinde kullandığı tek suyun arıtılmış su olması halinde sağlık riskleri doğduğunu söyledi. Karagülle, "Tüm sağlıklı minerallerinden arıtılmış su tüketimi kalp, damar ve kemik sağlığı problemleri, hipertansiyon, okul çağındaki çocuklarda büyüme geriliği, diş çürükleri ve yetişkin nüfusta bazı kanser türlerine neden olabiliyor. Arıtma cihazları tüm minarelleri öldürüyor" diye konuştu.
#Su Arıtma CihazlarıDünyada ve Türkiye’de benzer olarak 1/4000 sıklıkta görülen büyüme hormonu eksikliği hafif ya da ağır tablolarla seyredebiliyor ve ağır vakalar tedavi edilmezse aşırı boy kısalığıyla sonuçlanıyor. Prof. Dr. Zehra Aycan, büyüme geriliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, boy kazanımının o kadar iyi olacağını belirterek, anne ve babalarını çocuklarının büyümelerini yakından takip etme ve yetersiz büyümeden şüphe duydukları anda doktora başvurmaları konusunda uyardı.
#Anne Karnında GelişimDeğişik derecelerdeki boy kısalığının farklı sebepleri olabileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, büyüme geriliği ve kısa boyluluk (cücelik) hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Büyüme Hormonu EksikliğiTürkiye’de her 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan biri astım hastası. Astımın görülme sıklığının giderek arttığını belirten uzmanlar, toplam hasta sayısının dünyada 330 milyon, Türkiye’de ise 4 milyona ulaştığını tahmin ediyor. Astım ilacı ve doktorlarına rağmen hastalık istenen düzeyde kontrol altına alınamıyor. Bunun önemli nedenlerinden bire nefes yoluyla alınan ilaçlara karşı olan fobi.
#AstımÇölyak, gluten adlı proteini içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaf yenmesi sonucu mide-bağırsak sistemini bozan bir hastalık. Kesin tanısı için endoskopiyle incebağırsak biyopsisi yapılması gerekiyor. Ancak şimdi bir damla kanla yapılan ve 5 dakikada sonuç veren testle tanınması da mümkün.
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde iştahsızlık ve büyüme sorunlu çocuklara yönelik özel bir merkez açıldı. Büyüme ve İştahsız Çocuk Merkezi’nde, çocukların mide ve bağırsaklarının elektrosu çekilerek, çalışma hızlarına bakılıyor. Çocuğun annesiyle olan ilişkisi de değerlendiriliyor.