Ateşlenme sebeplerinden, çocuklarda alt ve üst solunum yolunda enfeksiyon olması, mide - bağırsak gibi organlarda oluşan kusma ve ishal enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, kas iltihapları, menenjit ve zatürre akla gelen ilk sebeplerdendir. İltihabın vücuda girmesi sonucunda metabolizma kendini savunmaya başladığında ateş meydana gelir.
#Sağlık YanınızdaŞİDDETE ÖZENEN ÇOCUKLAR.. İnternette yayınlanan bu görüntüler psikologları kızdırdı. Psikolog Handan Göral, Şiddet iki türlüdür: İstemsiz ve istemli şiddet. İstemsiz şiddet trafik kazası, deprem yangın gibi olayları kapsar. İstemli şiddet ise karı-koca kavgası, sözlü taciz, cinayet, arkadaş kavgası gibi olayları kapsar. Bu tür şiddet olayları 0-6 yaş grubu çocuklarda ateşlenme ve ishale yol açar. Bu çocuklar gece altına kaçırır, uyku bozukluğu yaşar. Etkilenmeleri genelde fiziksel olur. 6-12 yaş grubu çocuklar ise, oyuncaklarını kırar, anne ve babanın sözünü dinlemez, yaşıtlarıyla kavga (İtmek, tükürmek, ısırmak gibi eylemlerde bulunurlar) eder. 12-18 yaş grubunda ise cinsel sapkınlıklara yol açar. Sosyal toplumsal ilişkilerde uyumsuzluk, nevrotik histeri durumu, çok kişikilikli davranış bozuklukları yaşanır. Uyuşturucu kullanımı başlar.Anne babaya ne düşer? Çocukları bu materyallerden uzak tutmaları gerekir. Özellikle TV’de şiddet içermeyen yayınları izletmeliler" dedi..
#HtvhaberKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne çeşitli şikâyetlerle başvuran ve koronavirüs geçirdiği belirlenen bazı çocukların beyinlerinde apse tespit edildi. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gökçe Gayretli, koronavirüs sonrasında çocuklarda ağır enfeksiyon hastalıkları görüldüğünü belirterek, "Her ne kadar covid-19 pandemisi içinde çocuklar bu hastalığı hafif, semptomsuz geçiriyorlar diye bilsek de bu seyir sırasında çocuklarda eşlik eden ağır enfeksiyonlar da görebiliyoruz. Aileler koronavirüs geçiren çocuklarını yakından takip etmeli" dedi.
#KoronavirüsTıpta dizanteri ismi ile de bilinen kanlı ishal, bugüne kadar bilinen en tehlikeli ve hızlı bir şekilde bulaşan enfeksiyon hastalıkları arasında yer alır. Yeterli hijyenin sağlanmadığı yerlerde bulunan kirli su ve yiyeceklerden bulaşır. Özellikle de çocuklarda ölüme kadar götürebilecek olan tehlikeli bir hastalıktır. Kanlı ishal neden olur sizler için derledik.
#Kanlı İshalDış görünüşü olumsuz yönde etkileyen ve acılı bir enfeksiyon olan uçuk, çoğu insanın ortak şikayetlerinden. Ayrıca ağrı ve sızıya da neden olabiliyor. Herpes simplex virüsü nedeniyle oluşan bu durum lezyonların oluşmasına neden oluyor. Uçuğa iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde hızlı çözüm üretmek mümkün. Peki uçuk nasıl geçer? Evde uçuğa ne iyi gelir? Ağız içindeki yara ve uçuk nasıl geçer? Limon uçuğa iyi gelir mi? Yeni çıkan uçuğa ne iyi gelir? İşte uçuk nedenleri ve uçuğa en hızlı çözüm olabilecek öneriler...
#Dudaktaki Uçuk Kaç Günde GeçerÇocuk acillere ve polikliniklere başvuru yakınmaları arasında ateş çoğunlukla ilk sırayı almaktadır. Çoğunlukla viral veya bakteriyel enfeksiyonlar düşünülüp ateş düşürücü, soğuk algınlığı ilaçları veya antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin gittikçe daha fazla ve yanlış kullanılması nedeni ile antibiyotiklere direnç gelişmektedir ve bu günümüzün ve geleceğimizin önemli bir sağlık sorunu antibiyotik direnci olacağını göstermektedir.
#ÇocukSon zamanlarda aileler çocuklarının çok sık hastalandığını söyleyerek, doktora başvuruyor. Çocukların sık hastalanma nedenlerinden birinin bağışıklık sisteminin zayıflığı olabileceğini söyleyen Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, “Çocukların bağışıklık sistemindeki eksiklikler konusunda hem hekimlerin hem de hastaların son derece bilinçli olması lazım. Özellikle ilk iki yaşta tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo alma gerilikleri varsa, hasta olduğunda 2 aydan fazla antibiyotik kullanması gerekiyorsa ve her hastalığında hastaneye yatması gerekiyorsa bu gibi durumlar bizim için kritik sorulardır” dedi.
#ÇOCUKBebek ve çocuklarda yüksek ateş ebeveynlerin en çok paniklediği durumların başında geliyor. Ateşi düşürmek adına da birçok yönteme başvurdukları görülüyor. Peki çocuklarda ateş neyin işaretidir? Ebeveynler bu konuda nasıl hareket etmeli, ne zaman hekime başvurmalı? Konuyla ilgili tüm soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar yanıtladı.
#Çocuklarda AteşEndokardit, daha çok kalp kapaklarının döşeyici bölgesi olan endotel tabakasının mikrobik (bakteriyel) enfeksiyonudur. Hastalık, doğumsal veya sonradan kazanılmış kalp hastalıkları olan kişilerde görülür. Bu hastalarda kalp hastalığı nedeniyle gözlenen anormal kan akımlarının endotel tabakaya hasar vererek bu tabakanın altındaki kollojeni ortaya çıkardığını söyleyen Doğumsal-Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, bu durumun bakterilerin yerleşmesini oldukça kolaylaştırdığını dile getirdi.
#EndokarditGünümüzde çocuklarımızı artan oranlarda spor yapmaya özendiriyoruz. Bu tür aktiviteler çocuğun fiziksel kapasitesinin artmasına ve sosyal yönden gelişimine çok büyük katkılar sağlıyor. Ancak beklemediğimiz bir problemle karşılaşmamak için spora başlamadan önce çocuğumuzun kalp sağlığı hakkında bilgi edinmeliyiz. Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker dikkat etmemiz gereken noktalarla ilgili bilgi verdi.
#ÇocukTEOG’un kaldırılmasının ardından yerine gelecek uygulama halen tam olarak açıklanmadı. İyi bir liseye girmek isteyen öğrencilerin gündeminde ise ortaya çıkan belirsizlik ve kaygı var. Uzmanlar da bu durumun normal bir sınav stresinden farklı olduğunu belirterek, ailelere şu öneride bulunuyor: “Öyle ya da böyle okul başarısı için ölçüm yapılacak. Yani bu zamana kadar nasıl çalıştılarsa o şekilde devam etmeliler. Bu, ister bir sınav olsun, ister okuldaki not ortalaması olsun, fark etmeksizin, ders çalışmanın sonuçlarından elde edilen kazançlarla liselere yerleştirme yapılacak. Çocuğun bunu algılamasına yardımcı olun.”
#TEOG- Afyonkarahisar'da 12 yaşındaki Melek Malıçok, AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kalp kapakçığına yapılan operasyonla sağlığına kavuştu -AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Darçın: - "Melek'te kalp kapağını değiştirmek yerine, kendi kapağını tamir etme yoluna gittik. Bu şekilde Melek ömür boyu kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak zorunda kalmayacak, normal bir insan gibi hayatına devam etme şansı bulacak"