Bağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk YazarCOVID-19 vakalarının yeniden arttığı bugünlerde çocuklarımızın sağlığını korumaya dikkat etmeliyiz. Vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca doğal kaynaklarından temin etmeye çalışmak, takviye gereken durumlardaysa doktor ya da eczacı önerisine başvurmak çok önemli.
#COVID-19Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, pandemi döneminde çocukların bağışıklığının kuvvetlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu dönemde evde kalan çocukların paketli gıdaları çok fazla tükettiğini, çocukların bunlardan uzak tutulması gerektiğini söyledi.
#Çocuk BeslenmesiÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, pandemi döneminde çocukların bağışıklığının kuvvetlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu dönemde evde kalan çocukların paketli gıdaları çok fazla tükettiğini, çocukların bunlardan uzak tutulması gerektiğini söyledi.
#Dr. Emel Kabakoğlu ÜnsürOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#ÇOCUKOkul öncesi çocukların yüzde 3’ünde kabızlık görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Ayşegül Parlak “Bebeklerde en sık nedenler arasında annenin kabız olması ve az su tüketimi, ek gıdaya başlandığı dönem, tuvalet alışkanlığı kazandırılması aşamasında, fazla inek sütü tüketmesi, kan ilacı kullandığı dönemde görebiliyoruz” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakYaşadığımız bu pandemi dönemi bizlere sadece bir enfeksiyon hastalığı riskini değil, bunun yanında pandemi dolayısıyla evde kalmanın yol açmış olduğu kronik sorunları da beraberinde getirdi. Bu durum ileride hem erişkinlerde hem de çocuklarda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sorunların en başında obezite gelmektedir ve pandemi sonrasında uğraşacağımız ana sorunlardan biri olmaya devam edecektir. Obeziteyi sadece kilo almak olarak değil yıllar sonra oluşabilecek kronik hastalıklara yol açan bir etken olarak bilmek gerekir.
#Çocuklarda SporÇocuğum yemek yemiyor… Bu şikayet pediatri polikliniği başvurularının değişmeyen önemli sebeplerinden birini oluşturur. Ek gıda başlangıcından çocukluk ve ergenlik döneminde kadar iştahsızlık anne ve babaları üzen ve bu sebeple çocuk doktoruna başvurmalarına neden olan bir durumdur. Gelişimsel olarak sağlıklı olan çocuklarda yaklaşık yüzde 20-25 oranda yeme sorunu olduğu bildirilmiştir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu, iştahsız çocuklara yaklaşımın nasıl olması gerektiğini açıkladı.
#YemekYüz yüze eğitime aşamalı geçiş planı kapsamında uzun bir ara sonrasında okula dönen çocukların ve velilerinin kalabalık ortamlarda görülen salgın hastalıklar ile ilgili kaygılarının arttığını bildiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, “Özellikle içinden geçmekte olduğumuz Covid-19 pandemisi sürecinde, çocukların salgın hastalıklara yakalanma risklerini azaltmak açısından bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek büyük önem taşıyor” dedi.
#ÇOCUKYaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, koronavirüs her geçen gün etkisini artırırken, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Uzel, “Bağışıklık sistemini normal şartlarda güçlü tutmak gerekir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi, hastalıklarla mücadelenin gündemden düşmediği bu günlerde hassasiyetle değerlendirilmesi gereken bir gündem oluşturmalıdır” dedi.
#KoronavirüsKış kapıda. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Gelin hep birlikte çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarına bakalım:
#Çocukları Hastalıktan Korumanın YollarıSonbahar ve kış mevsimiyle birlikte değişen iklim koşulları, özellikle çocukların bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu dönemde enfeksiyon ataklarının görülebileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, "Probiyotikler bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırır ve immun sistemi güçlendirir. Kefir en doğal probiyotiktir" dedi.
#Kefirİngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
#Sağlıksız BeslenmeSonbahar özellikle de çocuklu aileler için ‘düşen kuru yaprakların’ yarattığı nostaljiden çok, hastalıkları çağrıştırıyor. Zira okulların açılmasıyla grip sezonu da başlıyor. Enfeksiyonlar, o ana dek ‘sapasağlam’ dediğiniz çocuğunuzu bir yaprak gibi bir anda soldurabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Değerli, hastalıklara karşı anne babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu, hastalıktan uzak bir okul dönemi için alınması gereken 8 önlemi anlattı.
#ÇocukBir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden beklenen uygarlık seviyesine ulaşabilmesi ancak bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin varlığına bağlıdır. Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin yeterli ve dengel i beslenmiş olmaları, onların gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olması için ön koşuldur.
#Okul Öncesi Beslenme- OMÜ Samsun Sağlık Meslek Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özenoğlu: -"Okullarda kuru üzüm dağıtılması hem çocukların enerji ihtiyacını hem de demir, kalsiyum gibi besin ögelerinin karşılanmasına katkıda bulunacaktır"