Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı Giessen kentindeki Justus Liebig Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü ile Giessen Göçmen Kökenli Kadınlar Derneği’nin ortaklaşa oluşturdukları ve Türk-Alman Sağlık Vakfı’nın (TASV) tam destek verdiği ‘Kanser Hastası Çocuklar ve Gençler İçin Göçmen Ailelere Yardım ve Kendi Kendine Yardım’ projesinin yaygınlaştırılması istendi.
#AlmanyaKanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın (KAÇUV) satış aracı ‘Umut Kafe’, Kupa Voley çeyrek final maçında VakıfBank Spor Sarayı’nda taraftarla buluştu. Kulüp menajeri Banu Can Schürmann, Başantrenör Giovanni Guidetti ve Cansu Özbay, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’ne dikkat çekmek için tezgahın başına geçerek taraftara satış yaptı. Guidetti, “Çok eğlenceli bir deneyim oldu. İnsanların coşkusu ve katılımlarını görmek güzeldi. KAÇUV’u bu yaptıkları harika iş için tebrik ederiz” dedi.
#Vakıfbank200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozLösemi her yaş grubunda ortaya çıkıyor ancak en çok 2-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor. Ülkemizde her yıl 250 bin yeni lösemi ve kanser vakası görülüyor. 1.500’den fazla çocuğaysa lösemi tanısı konuyor. Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen bu hastalıkta rakamlar gün geçtikçe artıyor fakat hastalığa karşı geliştirilen yeni tedavi yöntemleri umut veriyor. Öyle ki tedaviyle hastalığı yenenlerin oranı hiç az değil.
#Lösemi2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık çağrısına devam eden LÖSEV, hem erken tanıya hem de löseminin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Lösemiyle mücadelede tedavi oranının arttığını belirten Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi,“Ne mutludur ki LÖSEV’de yüzde 90’ın üzerinde bir tedavi başarısı elde ettik” dedi.
#2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftasıİzmir'de yaşayan down sendromlu 5 yaşındaki Alperen Aydoğan, S.B.Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaklaşık 9 aydır lösemi tedavisi görüyor. 2-8 Kasım Lösemi Haftası nedeniyle hastanede düzenlenen etkinlikte konuşan Alperen'in annesi Sabiha Aydoğan (37) "Oğluma lösemi teşhisi konulana kadar bu hastalıkla ilgili çok bilgi sahibi olmadığımı anladım. Tıpkı down sendromunda olduğu gibi. Enfeksiyon riski yüksek olduğundan bizim için maske takmak çok önemli. Hastanede buna kimsenin dikkat etmemesi beni üzüyor" dedi.
#Alperen AydoğanAkdeniz anemisi olan Iraklı 2 kardeşin ailesi, tedavi için Türkiye’ye geldi. 5 yaşındaki Omar’a Türkiye’den, 7 yaşındaki Lina’ya ise Hindistan’dan bağışçı bulundu. Hindistan’daki ilik hemen özel kuryeyle getirildi ve 2 kardeş İstanbul’da nakil oldu.
#Eman Tarik RaoufNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkYaşanan polemikler sonrası Kızılay'ın kan bankası stokları kritik seviyenin altına indi, pek çok tedavi aksama noktasına geldi. Kan Gönüllüleri Derneği Eski Başkanı Sema Savaş, kar amaçlı kan satışının söz konusu olamayacağını, bağışlanan kanın toplanması, saklanması, güvenlik testleri gibi işlem maliyeti nedeniyle SGK'ya faturalandırıldığını belirtti. Savaş "Bugün Kızılay'a değil herhangi bir hastaneye kanınızı bağışlasanız, onlar da bu sürecin maliyetini SGK'ya fatura etmek zorunda. Kızılay'ın kan bankası sistemi, polemiklerin dışında tutulmalı. Bu, en çok hastaları tehlikeye sokuyor" dedi.
#KızılayBursa'da Uludağ Üniversitesi Mağara Araştırmaları ve Spor Topluluğu üyesi bir grup öğrenci, onkoloji hastanesinin duvarına iple tırmanıp, odalarından çıkamayan çocuk hastaların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak hediyeler verdi.
#BursaBursa'da Uludağ Üniversitesi Mağara Araştırmaları ve Spor Topluluğu üyesi bir grup öğrenci, onkoloji hastanesinin duvarına iple tırmanıp, odalarından çıkamayan çocuk hastaların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak hediyeler verdi.
#BursaUkrayna'dan oğlunun lösemi tedavisi için Antalya'ya gelen Christina Akushevyo (26), 2,5 yaşındaki kızı Ksenia'nın ise büyükannesiyle birlikte Krivoy Rog kentinde savaşın ortasında hayatta kalmaya çalıştığını söyledi. Christina Akushevyo, "Kentte siren seslerini duyunca 1-2 saat boyunca sığınakta saklanıyorlar. Hayatta kalmaya çalışıyorlar. Yakın zamanda mümkün olursa kızım ve annem, eşimin yanına Polonya'ya gitmek istiyor. Burada dışarı çıktığım zaman uçağın sesi bile bizi korkutuyor" dedi.
#AntalyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA) Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi’nin açılışına telefon bağlantısı ile katılarak, "Hastanemiz kapasite itibarıyla aynı anda 40 çocuğumuza kemik iliği nakli yapabilecek imkana sahiptir. Hatta bu özelliğiyle bırakın ülkemizi, dünyada bile hastanemizle yarışabilecek bir kurum yoktur" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇocukluk çağı kanserleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tunç Fışgın, en sık rastlanan türlerin kan kanseri (lösemi) olduğunu söyleyerek, erken tanı ve doğru tedavi ile Türkiye’de 1 yılda lösemilerde yüzde 80’in üzerinde tam tedavi sağlanabildiğini kaydetti.
#Prof. Dr. Tunç FışgınKoronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin timüs bezi olduğunu belirten Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Çalışmalar neticesinde, timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, tebessüm etmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi. Koronavirüs erkek, kadın ve çocuklarda farklı seyredebiliyor. Çocuklar hastalığı hafif bir şekilde atlatırken yetişkinler süreci yoğun bakım desteğiyle atlatabiliyor. Koronavirüs salgınının Türkiye'de görülmeye başladığı ilk günlerden bu yana 5 bilim insanı bir araya gelerek vakaları incelediklerini anlatan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, konuyla ilgili hazırlanan bilimsel makalenin Avrupa'da saygın bir dergide yayımlandığını belirtti. Özkars, "Ekip kurduk ve ekibimizde çocuk hematoloji uzmanı, yenidoğan uzmanı, pediatrist ve alerji uzmanı yer aldı. 5 akademisyen koronavirüsü incelemeye başladık. Literatürde yer alan tüm vakaları inceledik. Bunun sonucunda çocuk ve kadınlarda hastalığın daha hafif seyrettiğini fark ettik. Bunun nedeni üzerine yoğunlaştığımızda ise amacımız 'koronavirüsle nasıl mücadele ederiz' sorusuna cevap bulmaktı" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsKoronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin troidin hemen altında bulunan timüs bezinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs bağışık sisteminin komutanı gibidir. Bunun hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, gülmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi.
#Timüs BeziKoronavirüsün Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayından bu yana vakaları inceleyen 5 bilim insanı, kadın ve çocuklarda hastalığın daha hafif seyrettiğini belirledi. Araştırmaları sonucu bunun nedeninin troidin hemen altında bulunan timüs bezinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Mehmet Yaşar Özkars, "Timüs bağışık sisteminin komutanı gibidir. Bunun hacmiyle hastalık arasında ters bir orantı olduğunu tespit ettik. Timüs hacminiz ne kadar büyükse hastalığı hafif geçirme ihtimalinizin de o kadar yüksek olduğu ortaya çıktı" dedi. Özkars, gülmek, düzenli uyumak ve dengeli beslenmenin timüs bezinin küçülmesini geciktireceğinin de altını çizdi.
#İstanbulKanser koronavirüs enfeksiyonu riskini ve mortalitesini artıran komorbid hastalıklardandır. Son 6 ay içinde aktif kemoterapi, herhangi antikor veya hedefe yönelik tedavi veya yoğun radyoterapi almakta olan, kök hücre nakli yapılmış kanserli çocuklar hem bağışıklık sistemlerinin zayıflığı nedeniyle enfeksiyona duyarlıdırlar, hem de kontrol, tetkik ve tedaviler nedeniyle enfeksiyonlu veya taşıyıcı kişilerle temas riskleri yüksektir. Bu nedenle hem hastalar hem de aile üyeleri ve bakım verenleri başta el yıkama olmak üzere kişisel korunma önlemlerine azami ölçüde dikkat etmelidir. Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe, pandemi döneminde kanserli çocukların takip ve tedavileri hakkında çok önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsİSTANBUL'da yaşayan 18 yaşındaki Berkay Derviş Yaldız, 2019 yılının şubat ayında aniden rahatsızlandı. Kalp çarpıntısı şiddetlenen ve halsizleşen genç, ailesi tarafından hastaneye kaldırıldı. Tetkikler sonucunda Yaldız'a lösemi teşhisi konuldu. Apar topar tedavi süreci başlayan Berkay, öğretmenlerinin desteğiyle liseden mezun oldu. Mezuniyet kepini hastane odasında atan Yaldız, sınava girip hayalindeki bölümü kazandı.
#İstanbul