Sevgili Hürriyet okurları...‘Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk’ sohbetlerimizde kendi mesleğinde başarılı isimleri ağırlamaya devam ediyoruz. Çalışma hayatında başarılı olan her konuktan yeni bilgiler öğreniyoruz. Bu hafta Acıbadem Ankara Hastanesi doktorlarından ‘Dr. Dt. Itır Aydıntuğ’ konuğum...
#Serkan KızılbayırYakın zamanda, çocuğunuzun kanal tedavisi görmesi gerekebileceği size söylenmiş olabilir. Bu durumdan dolayı endişe ediyorsanız; çocuklarda kanal tedavisi, tedavinin önemini, kök kanalının neden diş çekiminden daha iyi bir seçenek olabileceğini ve diş çekiminden ne beklenebileceğini detayları ile derledik.
İnsan ömrü günümüzde göreceli olarak uzamıştır. Dünya üzerinde yaşayan insanların ömrünün, tarihte yaşamış insanlara kıyasla daha uzamış olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda merak konusu olan bir başlık da "palyatif bakım"dır. İşte ilgiyle okuyacağınız, palyatif bakım nedir, palyatif bakım şartları, palyatif bakım nasıl alınır, palyatif bakım özellikleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Çoğu yetişkinde olan diş hekimi korkusu, çocuklarda daha sık görülüyor. Bu korku önemli ölçüde ağız sağlığını etkiler. Yapılacak işlem ne olursa olsun, tedavi için koltuğa oturmak bile insanlara yetiyor. Genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan ve düzgün yönetilmezse yetişkinlik döneminde de peşinizi bırakmayan bir fobi haline gelir. İşte bu teknikler diş hekimi korkusuyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
#Çocuk Diş HekimiBebeklik çağından itibaren çocukların ağız diş sağlığı ve çene yüz bölgesi gelişimi mutlaka takip edilmeli. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerine bağlıdır. Peki, süt dişleri neden bu kadar önemlidir? Uzman Diş Hekimi Sara Köprülü konu hakkında bilgiler verdi.
#ÇocukÜlkemizin olduğu gibi dünyanın da ağız ve diş sağlığı karnesi kırıklarla dolu. Okul çağındaki çocukların yüzde 90’ına yakınında, yetişkinlerin de yaklaşık yüzde 100’ünde çürük bulunduğunu bildiren Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, diş çürüğü gripten sonra en çok görülen çocukluk çağı hastalığı!
#Diş ÇürüğüDergi kapağından fırlamış gibiler. Yakışıklılar, spor yapıyorlar, iyi giyiniyorlar... Instagram’da binlerce takipçileri var. Amaçlarının akıllardaki doktor klişelerini yıkmak olduğunu söylüyorlar. Hasta olmadığı halde onlara muayeneye giden genç kızlardan tutun da, sosyal medya üzerinden aldıkları ahlaksız tekliflere kadar, ilginç şeyler yaşıyorlar. İşte Türkiye’nin sosyal medyada dikkat çeken doktorlarının hikâyeleri...
#DoktorOrtodontik tedaviye (diş teli tedavisi) ne zaman başlanmalı sorusu hem ortodontistler hem de halk arasında halen süregelen tartışma konularından biridir. Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Sinem Taslan Ceylanoğlu; her birey için ortodontik tedaviye başlama yaşının farklı olabileceğini belirtti ve konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
#Ortodontik Tedavide Yeni YaklaşımlarErken çocukluk dönemi Diş çürüğü önlenebilir bir hastalık mıdır? Bu önemli sorunun cevabı günümüzde artık “EVET”. Diş çürüğünün önlenmesi konusunda uzmanlar ve bilim adamları 1900’lü yılların başlarından beri çalışıyor. Yapılan araştırmaların sonuçları, bilimsel toplantılarda sunulan raporlar, uzman diş hekimleri için oluşturulan klinik kılavuzlar özellikle birkaç anahtar noktanın yerine getirilmesi ile diş çürüğünün hiç başlamadan önlenebileceği, ya da başlangıç aşamasında durdurulabileceği görüşünde birleşiyor. Bunun başarılabilmesi için önce hekimlerin, sonra diğer sağlık çalışanlarının, eğitimcilerin, toplumun ve ebeveynlerin eğitilmesi gerekiyor.
#Eğitim