Çocuklarda kanal tedavisi nasıl yapılır? Çocuklarda süt dişlerine kanal tedavisi yapılır mı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda kanal tedavisi nasıl yapılır Çocuklarda süt dişlerine kanal tedavisi yapılır mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 19:15

Yakın zamanda, çocuğunuzun kanal tedavisi görmesi gerekebileceği size söylenmiş olabilir. Bu durumdan dolayı endişe ediyorsanız; çocuklarda kanal tedavisi, tedavinin önemini, kök kanalının neden diş çekiminden daha iyi bir seçenek olabileceğini ve diş çekiminden ne beklenebileceğini detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Çocuklarda kanal tedavisi, çocuğun dişinden hastalıklı pulpanın çıkarıldığı ve dişin geri kalanının çocuğun daha iyi ağız sağlığı için özenle korunduğu cerrahi bir işlemdir.

  Çocuklar İçin Kanal Tedavisi Nedir?

  Bazen bir çocuğun dişi ciddi şekilde enfekte olabilir ve diş çekimi tek yol gibi görünse de, çocuk diş hekiminiz enfekte dişi kurtarmak için Pulpektomi veya Kanal Tedavisi önerebilir. Çocuğunuzun dişindeki hastalıklı pulpayı çıkarmak için çocuğunuzun diş hekimi tarafından kanal tedavisi yapılır. Pulpa tüm dişlerde bulunan dokudur. Pulpa, dişin köklerini dolduran sinirler ve kan damarları içerir. Dişlerin kökleri diş eti ve çene kemiği ile sıkıca sabitler. Bir diş kurtarılabilecekken çekilirse, çocuğun diş etlerinin ve çenelerinin yapısına zarar verebilir.

Haberin Devamı

  Kanal Tedavisi Çocuklar İçin İyi mi?

  Birçok anne-baba, çocuğun kanal tedavisi yerine erken diş kaybetmesinin normal olduğuna inanır. Daha sonra yerinde kalıcı dişin çıkacağını düşünürler. Ancak şunu açıklığa kavuşturmak gerekiyor ki; eğer bir süt dişi irin, çürük, enfeksiyon veya ağır hasar gibi komplikasyonlar nedeniyle çok erken düşerse, o zaman çocukta gelişimsel sorunlara yol açabilir. Erken çıkarmanın karşılaştığı sorunlardan bazıları;

 Konuşma bozukluğu,

 Yiyecekleri düzgün çiğneyememe,

 Gelecekte daimi dişlerin yanlış dizilimi,

 Çarpık veya üst üste binen bitişik dişlerdir.

 Çocuğun büyümesini engelleyebilecek ve kendine güvenini etkileyebilecek bu ciddi diş sorunlarından kaçınmak için bazen pulpektomi yaparak enfekte dişi kurtarmak uygun olabilir. Kanal tedavisi, dişin daha sonraki bir aşamada doğal olarak düşmesine izin verir.

  Süt Dişlerine Kanal Tedavisi Yaptırmak Gerekir mi?

  Bu, çocuk diş hekiminize sormanız gereken bir sorudur. Çünkü belirlenemez, her vakanın kendine özgü koşulları vardır. Yalnızca çocuğu tedavi eden pediatrik diş hekimleri, kanal tedavisinin önlenebilir veya gerekli olup olmadığını size söyleyecek kadar uygundur.

  Kanal Tedavisi Nasıl Teşhis Edilir?

Haberin Devamı

  Genel olarak, enfekte bir dişten muzdarip olan çocuk çok fazla ağrı, diş hassasiyeti ile karşı karşıya kalır. Hatta diş çevresinde iltihap hissedebilir. İlk adım, kapsamlı bir değerlendirme için hemen çocuk diş hekimini ziyaret etmektir. Pediatrik diş hekimi, çocuğun dişlerinin fizik muayenesini yapacak ve süt dişinde görünür enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir. Bir sonraki adım, çocuğun dişlerinin diş röntgenidir. Röntgen, enfeksiyonun yoğunluğu, dişi kurtarmak için ne kadar pulpektominin gerekli olacağı konusunda netlik verecektir. Diş hekimi, kök kanal tedavisinin gidilecek yol olduğuna karar verdiğinde, tedavi başlatılmalıdır.

Haberin Devamı

  Hastanın diyetinde büyük değişiklikler olacaktır. Yumuşak/yarı sıvı gıdalar tercih edilecektir. Gazlı içecekler verilmemelidir. Tedavi süresince kızarmış yiyecekler ve şekerli yiyeceklerden tamamen kaçınılmalıdır. Bunun dışında, çocuk diş hekimi enfeksiyonun daha fazla yayılmasını durdurmak ve çocuğu biraz rahatlatmak için bazı antibiyotikler verecektir. Çocuğun yaşına bağlı olarak kanal tedavisi hakkında iletişim çok önemlidir.

  Pediatrik Diş Hekimleri Çocuklarda Kanal Tedavisini Nasıl Yapar?

  çocuklar için Kanal Tedavisine üç ana yaklaşım vardır. Dişin enfeksiyon veya çürük durumuna göre çocuk diş hekimi doğru yaklaşımı seçecektir. Yaklaşım, her çocuğun sorunu benzersiz olduğundan duruma göre değişir.

Haberin Devamı

 Pulpa Tedavisi

 Bu yaklaşım, pulpada çok az hasar olduğunda uygulanır. Basitçe söylemek gerekirse, enfeksiyon hala erken aşamadadır ve henüz tüm dişte hasara yol açmamıştır. Böyle bir durumda çocuk diş hekimi pulpaya dokunmadan çürüğü giderir, dişin içine antibiyotik sürerek mühürler. Pulpa üzerine antibiyotiklerin doğrudan uygulanması, enfeksiyona karşı daha hızlı harekete yardımcı olur.

 Pulpotomi

 Çocuklar için kök kanalına yönelik ikinci yaklaşıma da popüler olarak kısmi kök kanalı veya pulpotomi denir. Pediatrik diş hekimi, enfekte dişin röntgeni, enfeksiyonun dişin üst kısmıyla sınırlı olduğunu gösterdiğinde, pulpotomiyi seçer. Pulpotomi, sağlıklı pulpayı sağlam tutarken sadece hasarlı/enfekte pulpanın dişten çıkarılmasını içerir. Ayrıca, dişin tam stabilitesini ve korunmasını sağlamak için dişin antibiyotik ile dezenfekte edilmesini ve uygun şekilde kapatılmasını gerektirir.

 Pulpektomi

Haberin Devamı

 Pulpektomi, çocuklar için tam teşekküllü bir kök kanal prosedürüdür. Enfekte diş ciddi şekilde hasar gördüğünde, pediatrik diş hekimi pulpektomiyi tercih edecektir. Bu, pulpa dokusunun dikkatlice ve tamamen çıkarılacağı karmaşık bir işlemdir. Diş hekimi dişi dezenfekte etmeye ve kanalları şekillendirmeye devam edecektir. Bu prosedür, yüksek düzeyde uzmanlık ve hassasiyet gerektirir. Bir sonraki kısım dişi doldurmak ve uygun şekilde sızdırmaz hale getirmektir. Tedavinin son aşamasında enfekte dişin üzerine kuron yerleştirilir.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!