Çocuklarda kilolar son derecede önemlidir. Özellikle çocuklarının kaç kilo olması gerektiğini merak eden anne ve babalar konu hakkında uzman pedagoglardan yardım almaktadırlar. 11 yaşındaki bir çocuğun ideal kilosunun ne olmasına dair araştırmalar son aylarda artmıştır. İnternet üzerinden çocuğun ideal kilosu da kolay bir şekilde öğrenilmektedir. Peki, 11 yaşındaki çocuğun kilosu kaç olmalı? 11 yaş erkek ve kız çocuklarının olması gereken kilosu nedir? İşte 11 yaş hem kız hem de erkek çocuklarının olması gereken ideal kilolarını derledik.
#11 Yaşındaki Çocuğun Kilosu Kaç Olmalı?Hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
#HipertansiyonPrimer hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
#Prof. Dr. Ruhan DüşünselBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından oluşturulan 16 üyeli Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ'ın yıllık raporunda, 55 ülke ve bölgede 135 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığı belirtildi.
#Avrupa BirliğiUyku; çocuk gelişim ve büyüme sürecini etkileyen etmenlerin başında yer almaktadır. Çocukluk döneminde uyku saatlerinin düzenlenmesi ve kaliteli uyku; dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, erken yatan ve kaliteli uyku uyuyan çocukların büyüme sürecinin daha sağlıklı olduğunu belirterek, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
#Büyüme Hormonu Nasıl SalgılanırSağlık Bakanlığı çocuklarda büyüme ve gelişmenin izlenmesi için ülke genelinde bir program yürütüyor. Bu program kapsamında her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlanıyor. Prof. Dr. Feyza Darendeliler, 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü sebebiyle önemli bilgiler verdi. Sağlıklı da olsa her çocuğun büyüme sürecinin yakından izlenmesi gerekİyor. Büyümenin izlenmesinin altta yatan herhangi bir hastalığın erken yakalanması için son derece önemli olduğunu ve başarılı bir tedavinin ancak erken tanıyla mümkün.
#Boy KısalığıÇocuğunuzun boyu, yaşıtlarının gerisinde kalıyor, olması gerektiğinden daha kısa olduğunu düşünüyorsanız, bunun altında onlarca sebep yatıyor olabilir. Çünkü çocuklarda görülen boy kısalığı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kimi zaman genetik faktörler etkiliyken kimi zamansa hormonal problemler sebebiyle çocuğun boyu istenilen seviyeye ulaşamayabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, çocuklarda boy kısalığının sebeplerini anlatıyor.
#Çocuklarda Görülen Boy KısalığıDünyada ve Türkiye’de benzer olarak 1/4000 sıklıkta görülen büyüme hormonu eksikliği hafif ya da ağır tablolarla seyredebiliyor ve ağır vakalar tedavi edilmezse aşırı boy kısalığıyla sonuçlanıyor. Prof. Dr. Zehra Aycan, büyüme geriliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, boy kazanımının o kadar iyi olacağını belirterek, anne ve babalarını çocuklarının büyümelerini yakından takip etme ve yetersiz büyümeden şüphe duydukları anda doktora başvurmaları konusunda uyardı.
#Anne Karnında GelişimYaşıtlarına göre daha yavaş büyüyen veya persentil tablosuna göre 3 persentil geride kalan çocuklarda büyüme geriliğinden bahsedilebilir. Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Endokrinolojosi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklarda gelişim geriliğinin saptandığı durumlarda, tedavinin de oldukça basit olduğunu belirtti.
#Boy KısalığıKaza ve yaralanmalar, çocuklarda ölüm nedenleri arasında ilk beş yaşta beşinci, dokuzdan sonra birinci sırada yer alıyor. Ev kazaları ise, bunların içinde önemli bir paya sahip. Çocuk güvenliği üzerine kitabı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Uğur Baysal neler yapılabileceğini anlatıyor.
#Ev KazalarıBir çocuk için hedef boy, annenin ve babanın boyunun ortalamasıdır. Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
#Hedef BoyBu yıl ilköğretime başlayacak çocuğu olan anne-babaların kafasında, “Çocuğum okula başlamaya hazır mı?” sorusu son iki yılda okula başlama yaşının erkene çekilmesi, veli isteğine dayalı bir esneklik tanınması ve bu konuda yapılan araştırma sonuçlarına dayalı yorumlar nedeniyle daha çok yer etmeye başladı. Evet, çocuğunuz okula başlamaya hazır mı?
#OkulFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, Ramazan Bayramı dolayısıyla yaşanabilecek trafiğe ve trafik kazalarına işaret ederek, "İlk etapta sürücülere yoğunlaşmak lazım. Alkollü araç kullanmayacaklar ama bunun yanında bazı ilaçların da aynı alkol gibi dikkati dağıttığını biliyoruz" dedi.
#Trafik- Van'da yaşayan ve rahatsızlığı nedeniyle ilkokul üçüncü sınıftan sonra okula devam edemeyen 16 yaşındaki Haşim Ediş'in omurgasındaki eğrilik, Kayseri'de yapılan ameliyatla düzeltildi - Ediş: "Beni en çok üzen, çok sevdiğim okulumu bırakıp arkadaşlarımdan ayrı kalmak olmuştu. Geçirdiğim ameliyat sonrasında sağlığıma kavuştum. Eğitimime açıktan da olsa devam edeceğim"