İtalya'da 1999 yılında başlayan Cittaslow 'sakin şehir' hareketi günümüzde 30 ülkeye yayılmış durumda. Türkiye de geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyan şehirlerin yer aldığı bu ağa dâhil. Bizde Türkiye'nin en sakin şehirlerini sizler için derledik. İşte Türkiye'nin en sakin şehirleri...
#Türkiye'nin Sakin ŞehirleriZamanın durduğu anda yaşamanın yaşam tarzı olduğu, Cittaslow akımının öncü şehri Greve in Chianti’de bir gün geçirerek zamanı durdurmaya ne dersiniz? Toscana’nın bu şirin kasabası beni çok eskilere götürdü. İşte size Greve in Chianti gezi rehberi…
#Cittaslow NedirGökçeada’nın sessizliği, sakin yaşamı kış aylarında daha çok hissediliyor. Mevsime rağmen ada rüzgarı dondurucu değil. Rum köylerinin boş sokaklarında yürürken buranın “Dünyanın en sakin adası” olduğunu bir kez daha anımsıyorsunuz... Puslu manzaralar, huzur, yerel lezzetler, taş Rum evleri, şarap, çekici ada atmosferinin Gökçeada’daki yansımaları. Denizden dar bir kara parçasıyla ayrılan Tuz Gölü manzarası ve flamingolar ise, gündoğumunda görülmeye değer.
Yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunan ve dünyada 30 ülkede 278 kente yayılan bir model olan ‘sakin şehir’ listesinde, Türkiye’den 22 ilçe bulunuyor. 8 yeni ilçe de ‘sakin şehir’ler listesine girmek için sırada bekliyor.
#Sakin ŞehirYaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunan ve dünyada 30 ülkede 278 kente yayılan bir model olan Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'sakin şehir' listesinde, Türkiye'den 22 ilçe bulunuyor. Cittaslow aday listesinde 8 ilçenin de adaylık süreci devam ediyor.
#CittaslowBursa ilçeleri ile birlikte güçlü bir şehir. Her bir ilçesi de kendi markalaşma sürecini kendi yönetiyor. Son dönemde kentlerin markalaşma ve tanıtım süreçlerinde Slowfood (yavaş yemek) ve Cittaslow (yavaş şehir) gibi uluslararası standartlar öne çıkmaya başladı.
#BursaSevinç ve Erdal İnönü Vakfı bünyesinde yıllardır yürütülen, Marmara Denizi’ni araştıran “MAREM” projesinin lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, 14 Haziran 2021 akşamı düzenlenen Zoom toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak ve Ali Öztunç’a Marmara Denizi’nin yaşadığı son çevre felaketini anlattı. Toplantıya, Tekirdağ’lı işinsanı Cem Çetintaş da katıldı.
#Kemal KılıçdaroğluCittaslow Birliği’nden yavaş şehir sertifikası alabilmek için 7 temel kriter ve 72 alt kriter üzerinden yüksek not almak gerekiyor. Bunların içinde; yerleşik nüfusun 50 bini geçmemesi, engelsiz yapılaşma, korunan biyoçeşitlilik gibi sürdürülebilirlik odaklı kriterler var.
#ANTALYACHP'nin 31 Mart yerel seçimi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Tunç Soyer, CNN TÜRK'te Buket Aydın'la 40 programına katıldı. Soyer, "12 Eylül dönemini yaşamış insanları nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz?" sorusuna yanıt verdi. Soyer, "İzmir'de seçime giriyoruz. Ve bu yerel seçimlerde adayların 12 Eylül'de nerede durdukları, 12 Eylül'de ne yaptıkları veya babalarının atalarının ne yaptığı oylanmayacak. 12 Eylül'deki performanslar, konumlar oylanmayacak. İzmirli seçmen, gerçekten içinde yaşamaktan gurur duyduğu bir kent haline getirecek mi bu aday, getirmeyecek mi bunu oylayacak." ifadelerini kullandı.
#ChpZaman farklı akıyor son yıllarda; özellikle de büyük şehirlerde. “Biz çocukken” diye başlayan cümleler klişe ancak birini de ben kuracağım. Çocukken ve güzelim İzmir’in tadına varırken, günler ne kadar uzun ve keyifliydi. Şimdi ise dinlenirken bile zamana ve mekâna sıkışmak zorundayız.
#Tan SağtürkİZMİR Seferihisar’ı, Uuluslararası Cittaslow (sakin şehir) Birliği’ne üye yaparak Türkiye’yi yeni bir yerel kalkınma modeliyle tanıştıran ve yaygınlaşması için çalışmalar yapan Belediye Başkanı Tunç Soyer, merkezi İtalya’da bulunan birliğin genel başkan yardımcılığına seçildi. Birlik ayrıca, Ortadoğu ve Orta Asya’da ‘Sakin Şehir’ olmak isteyen şehirlerin başvurularını alıp, inceleme gezilerini gerçekleştirme görevini de Soyer’e verdi.
2006’da çıkan Tohumculuk Kanunu’yla geleceği tehlikeye giren yerel tohumlara köylüler sahip çıktı. Buğday Derneği’nin başlattığı Tohum Ağı Projesi’nden sonra, uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) ağına giren Ege kasabaları Tohum Takası şenlikleri düzenliyor. Torba, Seferihisar ve Yenişehir’den sonra sırada Mordoğan, Karaburun, Urla ve Foça şenlikleri var
ANADOLU Ajansı geçtiğimiz günlerde “Kentlerin karmaşasına karşı Sakin Şehirler” başlıklı bir haber geçti. Alışveriş merkezlerinden başka eğlencesi olmayan Ankaralıların ilgisini çekecek, Seferhisar’a mı taşınsak dedirtecek bu haberin bir kısmını yayınlayalım kararı siz verin.