A.A
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 11:44
Türkiye'nin ilk Cittaslow (sakin şehir) adayı İzmir'in Seferihisar ilçesi Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyadaki Cittaslow kentlerinin bir arada olacağı toplantıya davet edildi.
SEFERİHİSAR'DAN FOTOĞRAFLAR
"Yavaş şehir" olabilmek için nüfusun 50 binden fazla olmaması ve 50'den fazla kriteri karşılamak gerekiyor. Sadece şehirler değil kasabalar da "yavaş şehir" unvanını alabiliyor.
Avustralya, Güney Kore, Norveç, İspanya, Hollanda, Almanya, İngiltere, İskoçya, İsveç gibi ülkelerde 100’e yakın şehir şu anda “yavaş şehir” sertifikasına sahip.
GEREKEN KRİTELER NELER |
Enerji tasarrufu planlamasına önem verilmesi, kültürel ve tarihi değeri olan tarihi merkezlerin korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapılması, trafik güvenliğinin planlanması, devlet binaları ve okullar arasında bisiklet yollarının yapılması, kentin yerel bölgesinin yiyeceklerini ön planda tutması... |
Soyer, İtalya'daki Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin toplantısına davet edildiğini belirterek, bu toplantıda bütün Cittaslow kentlerinin bir arada olacağını kaydetti. Toplantıda Seferihisar'ın Cittaslow adaylığı sürecindeki dosyasını teslim edeceğini dile getiren Soyer, şunları söyledi: “ İlk olarak 1999 yılında İtalya'nın Chianti kentinde ortaya çıkan Cittaslow kentlere, on yıl içerisinde Avrupa ve Asya'da birçok kent dahil oldu. Dünyanın yeni trendi olarak gösterilen sakin şehir hareketine Türkiye'den ilk başvuruyu biz yaptık. İtalya'da bizi yoğun bir program bekliyor. Adaylığımız için hazırladığımız dosyayı ve yerine getirdiğimiz kriterleri, projelerimizi toplantıya sunacağız. Burada Cittaslow Genel Sekreteri Pier Giorgio Oliveti ile görüşeceğiz ve dosyamızı kendisine teslim edeceğiz. Daha sonra Chianti kentinde Cittaslow'un ilk Başkanı ve Chianti'nin eski Belediye Başkanı Paolo Saturnini ve şu anki Belediye Başkanı Bencista ile toplantı yapacağız. Burada kasabada Slow Food kurallarına uygulayan esnafı ziyaret edeceğiz. Çeşitli ziyaretlerin ardından 27 Kasımda tüm Cittaslow kentleri bir araya gelecek, 28 Kasımda resmi toplantı gerçekleşecek. “
Seferihisar için çok önemli bir ziyareti gerçekleştireceğini, bu nedenle heyecanlı olduğunu ifade eden Soyer, Cittaslow yetkililerini ve başkanını tanıyacak olması nedeniyle heyecanının daha da arttığını kaydetti. Dünyadaki sakin şehirlerden birkaçını görme fırsatı yakalayacağını bildiren Soyer, şunları kaydetti:
“Seferihisar'ın adaylığını ve adını dünyaya duyurmak için çok önemli bir fırsatı yakaladık. Görüşmelere çok iyi hazırlandık, iyi bir sunum hazırladık. 2010 yılında sakin şehir simgesi olan salyangoz logosunu alacağımızı umuyorum. İtalya'daki toplantının ardından Cittaslow komitesi ilçemize gelerek yerinde inceleme yapacaklar.”