Güncelleme Tarihi:
Orta Asya’dan ilk ziyaretini Kırgızistan’ın Tokmok şehrine yapan Başkan Soyer, dönüşte yaptığı açıklamada, ‘sakin şehir’ uygulamasının dünyada hızla yayılan yeni bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledi. Küreselleşen dünyada birbirine benzemeye başlayan binlerce kent içerisinde bu uygulamanın yeni bir çözüm olduğunu belirten Tunç Soyer, şunları söyledi:
“Birliğin felsefesinde kısaca başka yerlere benzemeye çalışmak yerine, kendi özelliklerini ön plana çıkararak farkındalık yaratmak var. Kendi tarihini, dokusu, kendi tatlarını ön plana çıkararak markalaşma hedefi olan bir birlik. Birlik dünyada 30 ülkede 192 üyeye ulaştı. Üye olabilmek için yetmiş kriteri yerine getirmek gerekiyor. Biz 2009 yılında birliğe başvurumuzu yaptık ve aynı yıl üye olmayı başardık. Ardından Türkiye’nin tüm bölgelerine yaymak için çalışmalar gerçekleştirdik, başvuruları inceledik. Şimdi ise, yönetim kuruluna girerek, birliğin bundan sonra dünyada atacağı adımlarda söz söyleme hakkı kazandık.”
BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN
Genel başkan yardımcılığı görevini yürüttüğü birlik tarafından kendisine Ortadoğu ve Orta Asya’daki şehirlerin başvurularını inceleme yetkisi verildiğine dikkati çeken Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Henüz birliğin bu bölgelerden hiçbir üyesi yok. Oysa, birliğin bu bölgede mevcudiyetinin olmaması, evrensel bir ağa dönüşmesinin önündeki en büyük eksikliklerden biridir. Birbirinden güzel şehirlerin bu kriterleri geçebileceğine ve Cittaslow birliğine dahil olabileceğini inanıyorum. İlk ziyaretimiz en uzak noktalardan birine oldu. Kırgızistan’ın Tokmok şehrine gittik. Dosyalarını hazırlamaya başladılar. Onların üyelik süreci bu coğrafyada ses getirecek ve Cittaslow’un yaygınlaşmasını sağlayacak. Gittiğimiz her yerde başka bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Umuyorum ki daha yaşanabilir bir dünya için, bu güzellikleri yok etmemek için önemli kriterleri içerisinde barındıran Cittaslow ağı, tüm dünyaya yayılarak devam eder.”