Cinsiyet Eşitsizliği haberleri sayfasında Cinsiyet Eşitsizliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 575 Cinsiyet Eşitsizliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tokyo Olimpiyatları'nın organizasyonundan sorumlu yetkililerin peş peşe karıştığı skandallar, Japonya'nın zayıf cinsiyetçilik karnesini gündeme getirdi. Bu olgunun kökenleri hem ekonomik hem de sosyal anlamda çok derinlerde yatıyor ama son dönemde duyulan değişimin ayak sesleri dikkat çekici...
#JaponyaNatalie Portman aynı zamanda bir aktivist. Kadın haklarıyla ilgili faaliyetleriyle de bilinen Portman, geçen yıl Oscar töreninde giydiği kıyafetle de ilgi çekmişti. Oyuncunun kıyafeti, ayrımcılığa uğrayıp Oscar'a aday gösterilmeyen kadın sinema emekçilerinin adını taşıyordu.
#Natalie PortmanCinsiyete dayalı ayrımcılık küçük yaşlarda başlıyor… “Kız gibi ağlama oğlum” , “Erkek gibi güçlü ol kızım” söylemleri başka bir dilde yok. Oysa bireylere daha çocukken duygularını bastırma, yok sayma, yönetme yerine onları tanıyabilme fırsatı verilmeli. Bu konuda ailelere ve topluma düşen görevlerin önemine vurgu yapan Çocuk Gelişimi Eğitimi Uzmanı ve Ebeveyn Danışmanı Elif İpek; cinsiyetçi bakış açısı, artan kadın cinayetleri, hayvanlara yönelik cinsel saldırılarla ilgili çarpıcı noktalara değindi.
#Kadına ŞiddetDünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl açıklanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu'nun 2018 sayısı, siyaset, ekonomi ve eğitim gibi bir dizi alanda kadın haklarının durumuna ilişkin oldukça karamsar bir tablo ortaya koyuyor.
#Dünya Ekonomik ForumuODTÜ Sosyal Politikalar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feride Acar, yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü kadın hakları ve eşitlik çalışmalarıyla, dünyada cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden ilk 100 kişi arasına girdi. Listede Fransa Cumhurbaşkanı ve Kanada Başbakanı da var.
#Kadın HaklarıBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartToplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı başta Anayasası olmak üzere imzaladığı uluslararası sözleşmeler ve ulusal yasalarla taahhüt etmiş olan Türkiye, yürütülen çalışmalara karşın eşitlikten hayli uzakta. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği tarafından yürütülen Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi de bu eşitsizliği rakamlarla ortaya koyan araştırmalardan biri. Örneğin yasamayı ele alalım: TBMM’deki kadın vekillerin oranı sadece yüzde 14. Belediye meclislerinde bu oran yüzde 11’e düşüyor.
#Cinsiyet EşitsizliğiSaraçhane eylemleri son buldu ancak eylemlerin 6. gününe, “cinsiyetçi küfürler” damga vurdu. Bir grup eylemci Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın merhum annesine küfretti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Cumhurbaşkanımız, merhum annesi ve ailesine yapılan alçakça hakaretleri lanetliyorum” diyerek 43 eylemcinin göz altına alındığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Erdoğan ve merhum annesine yönelik hakaretleri sert bir dille kınayarak, “O küfrü kendi anneme edilmiş sayıyorum” dedi. Yaşananlar karşısında bir kadın olarak hayretimi ve üzüntümü saklayamayacağım. Fakat biliyoruz ki bu cinsiyetçi küfür dili yeni çıkmadı, zaten vardı. Öyle ki dışarı çıkın, denk geldiğiniz 2-3 kişiden birinin her cümlesini, sanki nokta koyar gibi, küfürle bitirdiğini duyacaksınız. Peki bu dilin, en büyük zararı kadınlara verdiğinin farkında mısınız?
#KüfürTÜRK sinemasının iki usta ismi Türkan Şoray ve İzzet Günay bir araya geldi. Usta oyuncular birlikte rol aldıkları 1968 yapımı “Vesikalı Yarim” filminin önceki akşam Atlas 1948 Sineması’nda yapılan özel gösterimine katıldı. Dakikalarca ayakta alkışlanan ikili, filmi seyirciyle birlikte izledi.
#Türkan ŞorayLojistik sektöründe kadın çalışan oranı son 3 yılda yüzde 9’dan yüzde 11’e yükselmişken, DHL Express Türkiye’de bu oranın yüzde 25’e ulaştığı, liderlik seviyesinde yüzde 40’a çıktığı belirtildi. Cinsiyet dengesini sağlamak amacıyla önemli projeler geliştiren şirket, kadın istihdamını artırmakta kararlı.
#DHL Express TürkiyeAdana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) koordinasyonuyla Adana Sanayi Odası (ADASO) ev sahipliğinde düzenlenen "Ekonomik ve Sosyal Yönüyle İş Dünyasında Kadın" paneli geniş bir katılımla gerçekleştirildi. İş dünyasında kadınların rolü, fırsatlar ve karşılaşılan zorlukların ele alındığı panelde, kadın istihdamının artırılması ve girişimciliğin desteklenmesi konuları ön plana çıktı.
#İş DünyasıHacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Dilek Yalçın Çelik ve Tevfik Ergun’un editörlüğünde çıkan Çağdaş Türk Öyküsünün Kadın Sesleri, çok yönlü bir kitap olarak yaşayan kadın yazarlardan hareketle çağın öykücülerine ve eserlerine odaklanan bir çalışma...
#Hacettepe ÜniversitesiKadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) Haliç Üniversitesi'nde düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin sonuç bildirisinde 7 başlıkta ‘Yapay zekâ için cinsiyet adaleti önerileri’ ön plana çıktı.
#KADEMVokal Akademi’nin düzenlediği “Müzikte Kadın Liderler” paneli, kadın müzisyenlerin ve liderlerin sektördeki deneyimlerini gözler önüne serdi. Panelde, kadınların müzik dünyasında karşılaştığı zorluklar, cinsiyetçilik, sahtekarlık sendromu gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı.
#Sinem VuralHaksız tahrik indirimi genellikle cinayet faili erkeklere uygulanıyor. Doç. Dr. Eylem Ümit Atılgan’ın ‘Haksız Tahrik Bir Erkeklik Hakkı’ adlı kitabı bu konuya odaklanıyor. 1978 yılından itibaren indirimin uygulandığı binlerce davayı inceleyen Atılgan, 24 yıldır gündeminden düşmeyen maddeyi ve kadınların yaşadığı adaletsizliği anlattı.
#KadınBirçok kadın hayatında belirgin bir başarı elde etmiş olmasına rağmen içinde bir şüphe bulutuyla dolaşır. Başarılarının gerçek olup olmadığı konusunda karanlık bir his onları sarar, elde ettiklerini sürekli şansa bağlarlar. Peki, bu his nereden gelir? Kuşak araştırmacısı ve yazar Evrim Kuran’ın yeni kitabı ‘Başarılı Bir Kadın Olduğum İçin Özür Dilerim’ bu karmaşık duygunun kökenlerini ve etkilerini ele alıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımYerel seçimlerin hemen ardından iş dünyası temsilcileri de ilk mesajlarını yayınladı. Mesajlarda ekonomi programı ve yapısal reformlara devam edilmesi gerektiğinin altını çizen iş insanlarının ortak görüşü “Artık ekonomik sorunlara odaklanma vakti geldi” şeklindeydi. Açıklamalarda enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarına vurgu yapılırken, merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında işbirliğinin artırılmasına yönelik mesajlar da dikkat çekti. İşte iş dünyası temsilcilerinin 31 Mart mesajları...
#İş DünyasıTürkiye Psikiyatri Derneği deprem bölgesinde görev alan uzmanların gözlemlerine dayanan bir rehber yayımladı. Çalışmaya göre cinsiyet eşitsizliğinin belirgin olduğu yerlerde kadınlar afetten daha çok zarar görüyor.
#Hazan Aköz Işıkİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar GünüTürkiye’de 50 bini aşkın muhtardan sadece 1134’ü kadın. Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Derneği’ni (KAPI) kuran Ayşe Kaşıkırık ve 6 kadın arkadaşı, kadın muhtar sayısının artması için köy köy gezerek ‘1 Kapı da Sen Aç’ kampanyasıyla eğitim veriyor.
#Küresel Eşitlik Ve Kapsayıcılık Ağı DerneğiNe bir dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ı unutuyorlar ne de bir varilde yakılan Pınar Gültekin’i… “Hayatlarımızı korumaya çalışıyoruz, hedefimiz eşitsizliğin olmadığı bir dünya” diyorlar. Genç Feministler Federasyonu’nu kurmaya çalışan üniversite öğrencisi genç kadınlar, mücadelelerini ve yaşadıkları güçlükleri anlattı.
#KadınKadın girişimciler için kendilerini danışman banka olarak konumlandırmaya çalıştıklarını belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Son beş yılda kadın girişimcilere sağladığımız finansman tutarı 150 milyara ulaştı. Bu rakam kadın girişimcileri ayrı segmentte değerlendirip destek vermeye başlayan ilk banka olarak bundan sonraki dönemde neler yapabileceğimizin kanıtı” diye konuştu. Kaya, finansman dışında kadın girişimcilere yönelik gerçekleştirdikleri eğitim, yeni pazarlara açılma ve cesaretlendirme konusundaki projelerle ilgili de bilgi verdi.
#Sibel KayaTürkiye, 25-34 yaş grubunda lise diplomasına sahip olma oranını arttıran iki OECD ülkesinden biri oldu. Bu artışta kadınlar ön plana çıktı. OECD raporuna göre, Türkiye’de 2015’te 25-34 yaş grubundaki kadınların yüzde 52’si lise diplomasına sahip değilken, 2022’de bu oran yüzde 34’e geriledi.
#OECDErkekler kadınları öldürüyor, sonra mahkemede ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleri alıyor. “Çok seviyordum”, “Evlenme teklifimi reddetti”, “Erkekliğime laf söyledi” gibi gerekçeleri çok duyduk. Ağustos 2020’de Ceyda Yüksel’i öldüren ve 3 yıldır yargılanması süren Serkan Dindar’ın davasındaysa mahkeme cinayetin ‘elem ve öfke’ nedeniyle işlendiğine karar verdi. Benzer vakalara baktık, avukatlarla bu indirimleri konuştuk.
#Necla Bayraktarİki senedir ‘Berbat Bir Anne’ adlı podcast yayınıyla anneliğe dair tüm klişeleri altüst eden Merve Özcan, şimdi de tek kişilik gösterisiyle cinsiyetçi ve gelenekçi kodları bu kez seyirci karşısında alaşağı ediyor. Elbette kahkahaların eşlik ettiği, sarkastik yaklaşımıyla...
#Bahar ÇuhadarLondra merkezli İngiltere Kadın Platformu’nun (İKP) uluslararası platforma taşıdığı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konu alan, ‘Balinanın Bilgisi’ adlı film projesi, başkentte Lordlar Kamarası, İngiltere ve Galler Barosu, KKTC Temsilciliği ve Middlesex Üniversitesi’nde tanıtıldı.
#LondraTürk Üniversiteli Kadınlar Derneği İstanbul Şubesi’nin bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi, Kolektif “İyileşme” sergisi, 31 Mart’a kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliği ile restorasyonu devam eden Metrohan’da İstanbulluların ziyaretine açık olacak. Ayça Okay küratörlüğünde gerçekleşen Kolektif “İyileşme”, uluslararası ölçekte üreten sanatçıların yapıtlarının yer aldığı serginin yanı sıra söyleşiler, atölye ve deneyim buluşmalarını içeren katılımcı bir kamusal programı da kamunun katılımına açık olarak devam ediyor.
#Kolektif İyileşme