Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserBugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit Günü80’li yılların en korkutucu hastalığı olan AIDS, Türkiye’de yeniden artış göstermeye başladı. AIDS’e neden olan HIV virüsünün ülkemizde görülme oranının 4 kat arttığına dikkat çeken uzmanlar, “HIV sinsi bir pandemidir. Bugüne kadar dünyada 40 milyon insanı öldürdü. Geçen yıl 630 bin kişi öldü” diyor.
#HIVGelişmiş ülkelerde yeni HIV tanısı alan sayısı giderek azalıyor. Bizdeyse vakalar artıyor. HIV’i onlar gibi başarılı şekilde önleyebilmek için yapılacakları uzmanlar anlattı: “Anonim test merkezleri yaygınlaştırılmalı, evde test kitlerine ruhsat verilmeli, koruyucu ilaçlar ücretsiz reçete edilmeli.”
#Dr. Ecz. Metin UyarBel soğukluğu, frengi ya da hepatit gibi birçok farklı hastalık erkeklerde cinsel ilişki yoluyla ulaşabilir. İnsan sağlığını ciddi derecede olumsuz etkileyebilecek bu önemli rahatsızlıklar, değişik belirtiler üzerinden anlaşılır. Peki erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Bulaşma yolları, testleri ve tedavileri hakkında ayrıntıları derledik.
#Cinsel Yolla Bulaşan HastalıklarEv adresinizi paylaşmayın. Trollerle etkileşime geçmeyin. Hesabınızın yorum yapma özelliğini kapatın... Amerikalı yazar Nina Jankowicz’in, kadınlara sosyal medya tacizlerinden korunmanın yollarını gösterdiği ‘Çevrimiçi Kadın Olmak Nasıldır?’ kitabında çok daha fazlası var.
#Nina JankowiczGörünmez bir tehlike ile karşı karşıyayız; cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar her sene dünya gelinde milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor. Tedavileri her zaman kolay değil, tedbir almak toplumsal sağlığın korunması adına önem taşıyor.
#Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma YollarıCinsellik birçok canlı için olmazsa olmaz olduğu gibi insan için de benzer bir öneme sahiptir. Ancak cinsellik ile ilgili akıllarda birçok soru işareti de oluşmaktadır. Hem cinsellik öncesi hem de sonrası ortaya çıkan bu sorular endişe yaratıcı boyutlara ulaşabilmektedir. Böylece kişi huzursuz olmakta ve cinsellik konusunda çekimser olmaktadır. Bunun gidermek için ise bilgilenmek ve bilinçlenmek istenmektedir. İşte, cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkGünlük hayatta insanlar bazen birçok hastalık ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu hastalıklar insan vücudunda genetik bir şekilde ya da kronik tarzlarda ortaya çıkıp kişin tüm sosyal hayatını olum şekilde etkilemektedir. Bunun yanı sıra kişilere kan yolu ile de hastalıklar bulaşabilmektedir. Bu bakımdan kan yoluyla bulaşan hastalıklar hakkında pek çok konu merak edilir. Peki, Kan yoluyla bulaşan hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Kan yoluyla bulaşan hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkGünümüzde çok sayıda bulaşıcı hastalık olduğu bilinmektedir. Bu bulaşıcı hastalıkların sayısı eskiye göre azalsada halen devam eden bulaşıcı hastalıklar olduğu görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için korunma yollarını denemek gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bulaşıcı HastalıklarTürkiye, AIDS’in diğer ülkelere kıyasla görülme sıklığının az olduğu ama hasta sayısının da sürekli arttığı bir ülke. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde yapılan açıklamaya göre ülkemizde 1985’ten 15 Kasım 2021 tarihine kadar geçen sürede vaka sayısı 29 bin 284 oldu.
#HIVAkdeniz'in ortasında İtalya'nın çizmesinin ucunda Sicilya'ya bağlı iki küçük adacık, Stromboli ve Filicudi. Bu adalara İtalya'nın ve dünyanın dört bir yanından insan akını var. Yerel halkın anlattıklarını okuyunca insan "Acaba doğru mudur?" demekten kendini alamıyor...
#StromboliKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı Kanseri1 Aralık Dünya AİDS günü olarak her yıl farkındalık yaratmak amacıyla gündeme getirilmektedir. AİDS ya da HİV arasındaki farkın da anlatıldığı bu gün çerçevesinde yıllık raporlar yayımlanmakta ve hastalığın kronolojisi, korunma yöntemleri gibi durumlar ele alınmaktadır. İşte, 1 Aralık Dünya AIDS Günü hakkında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan detaylı bilgiler
#1 Aralık Ne GünüDünya Covid-19 virüsüyle mücadele ederken, insanlığın hayatına giren diğer virüsler de iş başında… Bunlardan biri de HIV (Human Immunodeficiency Virus) yani İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan ve AIDS hastalığına neden olan virüs… Dünyada halen yaklaşık 40 milyon kişinin HIV ile enfekte olduğu düşünülüyor. Kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaşan bu virüsün vücuda girmesiyle hastalıklarla savaşmamızı sağlayan bağışıklık sistemi zarar görüyor ve yok oluyor.
#AIDSTedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan Hepatit C çoğunlukla sessiz ve herhangi bir belirti vermeden seyrediyor. Kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasında olan Hepatit C akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkıyor. Peki, Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C virüsü belirtileri nelerdir? İşte, Hepatit C virüsü ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hepatit Ce NedirTüm vücutta kaşıntıya sebep olan uyuz hastalığı belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığı tedavisi nasıl uygulanır? Uyuz hastalığından nasıl korunmak gerekir? Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman uzun hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.
#Uyuz BelirtileriVücut direncinin zayıflamasına ve kolay hastalanmaya sebep olan AİDS, 1 Aralık farkındalık gününde gündemde yer alıyor. Türkçe karşılığı Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olan AİDS, erken tanı halinde kontrol altına alınabilmektedir. Peki, AİDS belirtileri nedir ve nasıl bulaşır? İşte, 1 Aralık Dünya AİDS gününde önemli bilgiler
#Dünya Aids GünüHIV ilk olarak ABD’de 1981 yılında tanımlanmış olan bir virüstür. Human Immunodeficiency Virus, insan immune yetmezlik virüsü, bağışıklık sistemimizin işleyişini çökerten bir virüstür. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Şadiye Kartalkanat konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#HIV Nasıl BulaşırCinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.
#CinsellikCinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan ve bulaşıcılığı HIV, Hepatit B, Hepatit C virüsünden çok daha yüksek olan Human Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonunun vücuda olan zararları, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında Kadın Hastalıkları,Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş önemli bilgiler verdi.
#HpvHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır.Hepatit B; hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Peki Hepatit B virüsünün belirtileri nelerdir?
#Hepatit B