Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeyle pet shoplarda kedi ve köpek satışı vitrinde yasaklanmıştı. Pet shoplarda kataloglardan gösterilerek satış yapılırken, internet üzerinden yapılan satışlar ise arttı. Binlerce kişinin üye olduğu Telegram gruplarında, satışlar fotoğraflı ve videolu reklamlarla yapılıyor. Hayvan fiyatları belirtilmiyor ancak "görüşülür" diye not düşülüyor. Telefonla yapılan görüşmelerde ise satışa sunulan hayvanların fiyatları ve cinsleri hakkında bilgi veriliyor. Bazı hayvanseverler, bu satışlarda hayvanların sağlık durumu ve bakımı hakkında yeterli bilgi bulunmamasına tepki gösteriyor. Telegram grubundan ulaştığımız ve kedi satın almak istediğimizi söylediğimiz A.A "Şecereli fiyatı 17 bin lira. Bir beyaz var safkan British ama ona şeceresiz 12 bin diyorum. Bakımını ise evde yapıyoruz. Anne ve baba kendi kedilerimiz" dedi. HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat ise " İnsanlar istedikleri gibi internet üzerinden bir şekilde satmaya devam ediyorlar. Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştirir satıyorsun? Fatura vermiyorsun? İzin almıyorsun, ruhsat almıyorsun, kendi vermiş olduğu şecere belgesinin doğru olup olmadığı ne malum?" dedi.
#Pet ShopHayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeyle pet shoplarda kedi ve köpek satışı vitrinde yasaklanmıştı. Pet shoplarda kataloglardan gösterilerek satış yapılırken, internet üzerinden yapılan satışlar ise arttı. Binlerce kişinin üye olduğu Telegram gruplarında, satışlar fotoğraflı ve videolu reklamlarla yapılıyor. Hayvan fiyatları belirtilmiyor ancak "görüşülür" diye not düşülüyor. Telefonla yapılan görüşmelerde ise satışa sunulan hayvanların fiyatları ve cinsleri hakkında bilgi veriliyor. Bazı hayvanseverler, bu satışlarda hayvanların sağlık durumu ve bakımı hakkında yeterli bilgi bulunmamasına tepki gösteriyor. Telegram grubundan ulaştığımız ve kedi satın almak istediğimizi söylediğimiz A.A "Şecereli fiyatı 17 bin lira. Bir beyaz var safkan British ama ona şeceresiz 12 bin diyorum. Bakımını ise evde yapıyoruz. Anne ve baba kendi kedilerimiz" dedi. HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat ise " İnsanlar istedikleri gibi internet üzerinden bir şekilde satmaya devam ediyorlar. Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştirir satıyorsun? Fatura vermiyorsun? İzin almıyorsun, ruhsat almıyorsun, kendi vermiş olduğu şecere belgesinin doğru olup olmadığı ne malum?" dedi.
#Pet Shopİstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, okurlarımın sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorularını yanıtladı: “Hayvan Hakları Kanunu’na göre site bahçesindeki kedi ve köpekler de site sakini gibi değerlendirilmeli. Bu hayvanlar site, apartman bahçesi dışına atılmamalı. Site bahçesindeki su ve mama kaplarını atmak da ‘hayvanlara kötü muamele’ kabul edilir.”
#Bahçe‘Hayvan hakları yasası’ndan halen ses yok. Bunun cezasınıysa maalesef dostlarımız çekiyor. Ama sadece yasa yeterli değil. Bizim de sorumluluğumuz var. Biz onları kurtarmak yerine satın aldıkça üretilmeye, mal gibi görülmeye ve işkenceye maruz kalmaya devam edecekler.
#GazetehaberleriTürkiye’ye kaçak yollardan sokulmaya çalışılırken ele geçirilen hayvanlar artık daha rahat koşullarda yaşayacak. Eskiden elden çıkarılacakları güne kadar konuldukları barınaklarda zor koşullarda yaşayan ve ölen hayvanlar artık Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) bağlı derneklere teslim ediliyor. Hayvanlar ihaleyle satılacakları güne kadar sağlıklı koşullarda yaşayacak.
#Evcil HayvanGülben Ergen geçen hafta Sarıyer Belediyesi’nin Kısırkaya Safiye Kaya Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ndeydi. Ergen, merkezde İyi Biri misin Derneği kurucularıyla bir araya geldi, hayvan hakları konusundaki eksiklikleri ve acilen yapılması gerekenleri konuştu.
#Gülben ErgenGazeteci haksızlığa, ayrımcılığa uğrayanların, görmezden gelinenlerin, unutulanların, ‘öteki’nin, ağaçların, hayvanların, tarihin, kültürün, sanatın sesi olur. O sesle bir hatadan dönülür, bir haksızlık giderilir, bir çocuğun hayatı kurtulur, bir kadının kaderi değişir... Hürriyet’in sayfalarında okuduğunuz her haber bu çabanın bir ürünüdür. Bu sayfa, baş döndürücü hızda gelişen gündem yüzünden ihmal edilen meselelerin sesi olmayı amaçlıyor. Ses verin ki sesiniz duyulsun...
#Evcil HayvanlarPetshoplardaki küçücük kafeslerde haftalarca satılmak için bekletilen hatta çoğu zaman aç ve susuz kalan kedi ve köpekleri bu sağlıksız ortamdan kurtarmak isteyen Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, satışın yasaklanması için ilçe meclisine teklifi verdi.
Evinde kedi ve köpek besleyenlerin sayısı 4 milyona ulaşan Türkiye’de, GDO’lu mama ithalatının yasaklanmasının ardından yerli üretimde patlama yaşandı. Yerli marka sayısı 2’den 6’ya yükselirken, kedi köpek mamalarının toplam pet sektöründen aldığı pay, 250 milyon TL’ye ulaştı.