En iyi köpek, sokak köpeğidir çünkü evin kıymetini bilir

Kimi belediye başkanları sokak köpeklerini ilçelerinden ne pahasına olursa olsun uzaklaştırmaya çalışadursun, Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz ve eşi Behiye Hanım 13 sokak köpeğiyle birlikte yaşıyor.

Hayvan haklarının sıkı bir savunucusu olan Behiye Hanım, genel kanaatin aksine, sokak köpeklerinin insanlarla cins köpeklerle göre daha iyi bir iletişim kurduğunu söylüyor. Behiye Hanım, aynı zamanda barınağa gönderilemeyecek kadar bakıma muhtaç ve yaşlı köpeklere de evinde bakıyor.

Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz ve eşi Behiye Eryılmaz’ın sokak köpeklerini sahiplenme maceraları Kesik Kulak ile başlamış. Ahlatlıbel’e gittikleri bir gün, Lady isimli bir köpeğe otomobil çarptığını öğrenmişler. Eryılmaz çifti, ayakları kırılan ve kulakları dibinden kesilmiş olan sokak köpeğine Kesik Kulak adını koyup evlerine almışlar.

Mamak çöplüğünde bulunan Terrier cinsi hamile sokak köpeği de şimdi yavrularıyla Çankaya Belediye Başkanı ve eşinin misafiri. Behiye Hanım 12 Mayıs’ta yapılan "Yaşamak İstiyorum" mitinginde karşılaştığı Aylin Cumalı’nın "Bu köpeğe bahçenizde bakabilir misiniz" teklifine tereddüt etmeden "Tabii" yanıtını verdi. Çünkü köpeğin hali içler acısıydı. Karnının şiş olmasından şüphelenerek hastaneye götürüp ultrasona soktular. Hamile olduğu anlaşılınca doğuma kadar hastanede kaldı. İki gün önce doğum yaptı ve yedi yavrusu oldu. Şimdi bu yavrular, sorumluluklarını alabilecek ve onları sevebilecek koruyucu anneler istiyorlar.

Eryılmaz çifti, evlerinde 13 sokak köpeğiyle birlikte yaşamalarını ise şöyle açıklıyor: "İnsanlar sokak köpeklerinin eğitilemeyeceğini ve ev şartlarına adapte olamayacağını sanıyorlar. Aslında en iyi köpek, sokak köpeğidir. Sokak köpeklerinin agresif olduğu düşünülüyor. Halbuki tam tersi. Sokak köpekleri sokakta travma yaşadıkları için ev ortamına daha kolay adapte oluyor. Sokakta kalırken bir anda bir eviniz olsa, bu evin kıymetini daha iyi bilirsiniz. Üstelik sokak köpekleri tuvaletlerini dışarı yapmaya alıştıkları için, bu tarz sorunlar daha kolay aşılıyor."

PETSHOP’TA HAYVAN SATIŞI DURDURULMALI

Petshop’lardaki hayvanlar bir metrekareden ufak alanlarda çok zor şartlarda yaşıyorlar. Bunun engellenmesi lazım. Bu köpekler yurtdışından kaçak olarak getiriliyor. Çoğu yollarda ölüyor. Petshop’larda satış yasaklanırsa kaçak hayvanları ülkeye sokamazlar. Bu kadar sokak köpeği varken dışarıdan hayvan ithal edilmesi sorun yaratıyor. Deniz BİLİROĞLU

BEKİR NASIL BEHİYE OLDU

Bekir ve Andree Coşkun tatil için Kemer’e giderken Burdur’daki bir gözlemecinin önünde iki yavru köpeği bağlı olarak gördüler. Muhtemelen müşteri çekmek için onları orada bağlı tutuyorlardı. Üç ay sonra, Bekir ve Andree Coşkun tekrar oradan geçtiklerinde iki yavru büyümüş, fakat ne yazık ki aynı şekilde, her biri bir ağaca bağlı olarak duruyorlardı. Üstelik gözlemeci dükkanı kapatıp oraları terk etmişti. Kimsecikler kalmamıştı. Köpekleri de kendi kaderlerine terk etmişlerdi. İkisi de aç ve susuz, ipe bağlı bir vaziyette ağacın dibinde oturuyorlardı. Kıpırdayamadıkları için toprağı kazarak su çıkarmaya çalışıyorlardı.

Coşkun çifti iki köpeği kurtarmaya karar verdi ve köpekleri de aldıkları gibi hep birlikte Ankara yollarına düştüler. Amaçları, iki yavruyu Ankara Veteriner Tıp Merkezi’nde tedavi ettirmek, sonra da sahiplendirmekti. Tıp Merkezi’ne beyaz köpeği Andree, sarı köpeği de Bekir ismiyle kaydettirdiler. Bu sırada ikisinin de dişi olduğu tespit edildi. Ne yazık ki Bekir Coşkun, dişi olduğunu bilmeden sarıya kendi adını koymuştu.

Çok hasta oldukları için uzun süre hastanede kaldılar ama iyileştiler. Sahiplendirme zamanı geldiğinde, Coşkun çifti onları ayrı ayrı sahiplendirmek istemedi. Çünkü onlar kader birliği yapmıştı. Ancak ikisini birden kimse almak istemedi. Onların da ayrı kalmaya tahammülleri yoktu zaten. Bu yüzden ayrılmalarına Behiye Eryılmaz’ın da gönlü razı olmadı ve onları evlat edindi. Ama ufak bir sorun vardı! Sarı köpek dişi olmasına rağmen ismi Bekir’di. Behiye Eryılmaz kararını verdi; Bekir bir anda Behiye oluverdi. Şimdi Andree ve Behiye, Muzaffer ile Behiye Eryılmaz’ın evinde sokaktan kurtarılmış diğer köpeklerle birlikte mutlu bir şekilde yaşıyorlar.

Köpeğiniz obez olmasın

Köpeğinizi şişmanlıktan korumak, ona kilo verdirmeye çalışmaktan çok daha kolay. Birçok sağlık sorununu da beraberinde getiren ve köpeklerde en yaygın metabolizma hastalığı olarak karşımıza çıkan şişmanlık ile mücadele etmek için aşağıdaki önerilerden yararlanabilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapsın: Düzenli egzersizin kalori yakmanın yanı sıra birçok faydası var. Solunum ve dolaşım sistemini kuvvetlenir, dokulara oksijen gider, kasları ve eklemleri güçlenir, zekası gelişir, enerji harcadığı için sıkılmaz, sindirimi kolaylaşır.

Uygun mamayı doğru miktarda yesin: Birçok köpek önüne konan her yemeği silip süpürür. Bu nedenle yaşına ve fiziksel ihtiyaçlarına uygun mamayı ölçülü miktarlarda ve ihtiyacı kadar hesaplanmış bir gramajda öğünler halinde vermelisiniz. Genç köpekler daha çok protein, enerji ve mineral maddeye ihtiyaç duyarken yaşlı köpeklerde bu durum tam tersi. Aktif veya dışarıda beslenen köpekler ise evde beslenenlere göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Hamile ve emziren köpeklerin de kalori ve protein ihtiyacı daha yüksek.

Düzenli olarak tartın: Köpeğinizi düzenli aralıklarla aynı terazide ve günün aynı saatinde tartarak durumu kontrol altına alabilirsiniz.

Büyürken kontrol altında olsun: Özellikle büyüme döneminde kilolu olan genç köpekler ileriki yaşlarında obeziteye daha yatkın olurlar. Bu nedenle yavruluk döneminde beslenmesine çok dikkat edin.

Ödülleri ve sofradan yiyecek vermeyi sınırlayın: Ödüller ve sofradan verilen yiyecekler kilo almaya yol açabilir. Ödül ve sofradan yiyecek verirken dozu kaçırmayın.

Şişmanlığa yol açabilecek hastalıklara karşı dikkatli olun: Her ne kadar şişmanlık problemlerinin en önemli sebebi hatalı beslenme ve yetersiz egzersiz olsa da, şişmanlığa yol açabilen hastalıklar da var. Köpeğinizi birdenbire iştahlı olduysa ve hızla kilo alıyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Pako pano

Antalya’daki 1 yaşında beyaz mavi gözlü erkek safkan Van kedisini sokakta bulduk ve sahiplendirmek istiyoruz. 0242 228 99 05-06 Müge Hanım.

2,5 yaşındaki kurt melezi Zagor yaşadığı apartmandan iki kere hırsız kovalamasına rağmen, apartman sakinlerinin ortak kararı ile bahçeden uzaklaştırılma kararı alındı. Yeni bir yuva bulamazsa barınağa gidecek. 0555 422 88 95.

Sahibinin yeni aldığı köpeğin onu sevmemesi üzerine bir ay önce barınağa bırakılan minyatür Pako onu sevecek yeni bir aile arıyor. 0312 490 11 70

Bambi 11 aylık, kısır ve dişi bir Collie melezi. Küçüklüğü barınakta geçtiği için biraz içine kapanık. Onu hayata döndürecek ve kendine güvenini kazandıracak bir sahip arıyoruz. 0532 592 11 79.

Dinamo FM’in bahçesinde bakılan 9 yavru kedinin aile bulma zamanı geldi. Hepsi çok güzel ve sağlıklı. info@dinamo.fm

Görmediği için terk edilen çok akıllı ve sevgi dolu bir köpeği sahiplenmek ister misiniz? 0532 712 63 90.

4 aylık Diego için acil yuva arıyoruz. 0533 581 14 20

Artık avlanamıyor diye sokağa atılan av köpeğinin yavruları yuva arıyor.

0535 577 08 64.

Barınağa terk edilen 1,5 aylık mavi gözlü köpek ve Golden melezi yavrular yeni ailelerini bekliyorlar. 0537 393 98 06.

Bir yaşındaki iki kedi sahipleri ölünce sokağa atıldı. Aşıları var ve kısırlar.

Sokakta yaşama şansları yok. 0535 929 84 10.

Mayıs’ın arka ayakları tutmuyor. Amerika’dan kendine özel tekerlekler getirtildi. 24 saat bakıma ve ilgiye ihtiyacı var. Ona bir bebek gibi bakabilecek bir hayvansever arıyoruz. 0537 393 98 06

1 yaşında kangal kırması dişi köpek İzmir Kırovası Mevkii, Eren Balata fabrika bahçesinden kaçtı. 0535 825 65 08.
Yazarın Tüm Yazıları