Sizinle birlikte, hem geçmişinden hem göçmenlerden gelen kahve kültürünü anlamak için Meksiko City sokaklarında bir tura çıkalım... Burada toprak kapta demlenenden metal sürahide sunulana, mısırlısından biberlisine şaşırtıcı bir kahve dünyası gördüm. Türk kahvesi bile içtim ama...
#Yazarİki yıl süren çalışmalar sonucu Türkiye'de, yeşil ve siyah çayın ardından oolong çayı üretildi. Çin’de yaygın olarak tüketilen oolong çayı, renk ve aromasıyla dikkati çekiyor. İşte, oolong çayı ile ilgili diğer bilgiler ve çayın faydaları…
#Oolong Çayı NedirGeleneksel hayatın görkemli gökdelenlerinin hemen arkasındaki sokaklarda tüm renkleriyle sürdüğü, sürprizlerle dolu bir şehir Hong Kong. Parklarda yüzlerce kişinin topluca yaptığı taichi seanslarıyla başlayan günler, çayevlerinde, semt pazarlarında asude bir şekilde akıp gidiyor. İş ve modern alışveriş merkezlerinde ise hayatın ritmi baş döndürücü hıza ulaşıyor. Ocak ayında bile 14 derecenin altına düşmeyen hava sıcaklığı, nisan ve mayısta 25 derece civarında.
Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, dedektif eğitim programlarındaki örnek vakalarda Türklerin uyuşturucu kaçakçısı ve tecavüzcü gibi gösterilmesine yönelik tepkiler üzerine, bir özür mesajı yayımladı. Mesajda, “Tüm topluluklardan ve olaydan doğrudan etkilenen Türk ve Kıbrıslı Türk toplumlarından özür dileriz. Bu kadar çok üzüntü yaratması nedeniyle üzgünüz ve nedenini anlıyoruz” denildi.
#Londra PolisiLondra Metropolitan Polis Teşkilatı’nın, dedektif eğitim programlarındaki örnek vakalarda Türklerin uyuşturucu kaçakçısı ve tecavüzcü gibi göstermesi büyük tepki çekti. Lordlar Kamarası’nın Türk asıllı üyesi Barones Meral Hüseyin Ece de bu durumun asla kabul edilemez olduğunu söyledi.
#İngiltereSon günlerde sürekli polemik konusu olan göçmen sorunuyla ilgili konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, devletin elindeki verileri detaylarıyla açıkladı. İşte Suriyelisinden Afganına, ikamet alanından vatandaşlık verilen ve sınır dışı edilenine tüm resmi rakamlar:
#İsmail Çataklıİçişleri Bakanı Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, bakanlıkta aylık basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çataklı, "Son aylarda resmi rakamları itibarsızlaştırmaya dönük bir kampanya ile karşı karşıyayız. Binlerce kişinin çalıştığı, pek çok dijital alt yapının, veri kayıt sistemlerinin olduğu kurumların paylaştığı resmi verilerin yerine, hiçbir bilimsel temeli olmayan, tamamen uydurma, hesabı kitabı olmayan, sosyal medyada gelişi güzel telaffuz edilen maksatlı sayılara itibar etmemiz isteniyor" dedi.
#İçişleri BakanlığıAmerika Birleşik Devletleri polisiye bir dizi filmin seti olsaydı, Asya kökenli bir Amerikalının bu dizide ne rolü olabilirdi? ABD’li, ödüllü yazar ve senarist Charles Yu, ‘İç Mekân Çin Mahallesi’nde, ABD’deki Asyalı nüfusun sıradan hayatına dair acı gerçekleri mizahi yandan ele alarak yazıyor.
#Charles YuDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 46. Oturumu’na yönelik hitabında "Kısa süre önce, PKK terör örgütü Kuzey Irak’ta 13 masum insanı öldürdü ve dünya yine sessiz kaldı. Uluslararası dayanışma olmadan ve mevcut çifte standartlarla bu tehdidi ortadan kaldıramayız." açıklamasında bulundu.
#Mevlüt Çavuşoğlu2019’un sonlarında başlayan ve birkaç ay gibi kısa bir sürede dünyaya hızla yayılan COVID-19 salgını, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 2020 yılı Mart ayından itibaren toplumun yaşam biçimini değiştirdi. COVID-19 salgını, sağlıkla birlikte ekonomi, turizm, ulaşım, sanayi gibi sektörlerin yanı sıra, eğitim alanında da hızla radikal kararların alınmasına yol açtı.
#EğitimKoronavirüse karşı koruyuculuğu yüzde 90’ın üzerinde aşı geliştirdiklerini duyuran Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci, tüm dünyanın umudu oldu. “Bu salgını sonlandırmanın eşiğindeyiz” diyen Prof. Dr. Şahin için “Dünya krizinin kurtarıcısı” yorumları yapılıyor.
#GazetehaberleriBir zamanlar Porto Riko’lularla özdeşleştirilen New York’un Latin topluluğu, bugün tüm Güney Amerika’dan göçmenlerle 2.4 milyon nüfusa ulaştı. Amerika’daki en yoğun Latin grubu artık bu şehirde. Toplam nüfusun yüzde 29’unu oluşturuyorlar ve yarısından çoğu Bronx’te yaşıyor. Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Ekvator’dan sürekli gelen, İspanyolca konuşan göçmenler East Harlem, Manhattan’daki Washington Heights, Queens’teki Jackson Heights gibi semtlerde kültürel yapıyı ve sokakların ritmini diri tutuyor. Doğu Harlem’in El Barrio (İspanyol Harlemi) lakabı da buradan kaynaklanıyor. Tito Puente Way ya da önde gelen Latin Amerika kökenlilerin isimlerini taşıyan sokaklarda yürüyün, duvar resimlerini, mozaikleri, kültür kurumlarını görün. Restoranlarında Porto Riko mofongo’sunun, Meksika horchata’sının tadını çıkarın..
#New YorkDünyanın yaşanabilir şehirler sıralamasında her yıl listenin ön sıralarında Vancouver yer alıyor. Sokaklarında Çinlilerin ağırlıkta olduğu şehirde her memleketten insana rastlamak mümkün. İç içe geçen kültürü, lezzetleri ve doğal güzellikleriyle görenleri büyülüyor...
#Yeme İçmeİnsanlık belki de tekerleğin bulunuşundan beri en büyük hamlesine hazırlanıyor: Tekgezegenli bir medeniyetten çokgezegenli bir uygarlığa dönüşmek. Uzmanlar bugünkü teknolojimizin 17 yıl gibi kısa bir sürede ilk kafileyi Mars’a yollamamıza yettiğini söylüyor. Dönüşü olmayan, tek yönlü bu. İlk yolculuktan sonra her 26 ayda bir yeni kargo ve yerleşimciler yollanacak. Çünkü Dünya ile Kızıl Gezegen bu sürenin sonunda tekrar hizalanıp birbirlerine en yakın noktalara geliyor. Takip eden 20-30 yıl içinde yüzlerce insanın yerleşeceği Mars artık uzaydaki ikinci vatanımız olacak. National Geographic Channel bu konuda altı bölümlük dev bir belgesel serisi hazırladı. Belgeselin ABD’deki galası öncesinde New York’ta astronotlar, astrofizikçiler, uzay mühendisleri, kanaat ve sivil toplum önderleriyle konuştuk, NASA yetkililerinin görüşlerini aldık. İşte 33 temel soruda ‘Mars’ı ev yapma’ projesi.
#MarsMerkezi ABD’nin New York kentinde bulunan sivil toplum örgütü Carnegie, 30 ülkeden 42 kişinin yer aldığı ‘Amerika’nın Gururu: Muhteşem Göçmenler’ listesini açıkladı. 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar da listede yer alanlar arasında.
#Prof. Dr. Aziz SancarAvustralya'nın Adelaide Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Avrupa'da yarım asırdan fazladır geçerli olan bir inancı yıktı. Araştırmaya göre, Avrupa'ya tarımı Yakın Doğu ve Anadolu'dan gelen toplumlar öğretti. Dahası, sanıldığının aksine Avrupa'daki avcı-toplayıcı toplumların göçmenler tarafından yok edilmediği, aksine kaynaştıkları ortaya çıktı.