Güncelleme Tarihi:
KAHRAMANLAR
- Missy Franklin: 17 yaşındaki ABD’li yüzücü ilk olimpiyatından 6 madalyayla ayrıldı
- Ye Shiwen: 16 yaşındaki Çinli yüzücü 400 metre karışıkta kırdığı dünya rekoruyla iz bıraktı.
- David Rudisha: Kenyalı atlet 800 metrede tam 36 yıl sonra dünya rekoru kırarak şampiyonluğa ulaşan ilk atlet oldu.
- Anna Mears: Pist bisikletinde aralarındaki kıyasıya rekabette bu kez Britanyalı rakibi Victoria Pendleton’u geride bıraktı.
- Andy Murray: Britanyalı tenisçi dünya bir numarası Federer’i Wimbledon kortlarında yenerek kariyerinin en önemli turnuvasını kazandı.
- Gaby Douglas: Amerikalı jimnastikçi hem takım hem de bireysel genel klasmanda altın aldı. Olimpiyatlar tarihinde bireysel altını alan ilk siyah jimnastikçi oldu.
- Karayip Adaları: Jamaika, Bahamalar, Grenada... Birkaç milyon hatta birkaç yüz bin nüfuslu Küçük Karayip ülkeleri atletizmde ABD’ye kafa tutmaya devam ediyor.
- Yeon-Koung Kim: Fenerbahçe’de de forma giyen Güney Koreli voleybolcu takımını finale taşıyamadı ama dünyanın en etkili hücum silahı olduğunu kanıtladı.
- Kazakistanlı halterciler: Eski Türk Milli Takımı hocası Enver Türkileri’nin önderliğinde halteri kopardılar, silktiler. Tam dört altın madalyayla ülke rekorunu kırdılar.
RAKAMLARLA LONDRA 2012
0 :Kadınlar triatlonda 1500 metre yüzme, 43 km bisiklet ve 10 km koşudan sonra bitişte birinci İsviçreli Spirig ile ikinci Norden arasındaki saniye farkı.
5:Yabancı yayınların yasak olduğu Kuzey
Kore’de günlük olimpiyat naklen yayın saati.
10:Kanadalı binici Ian Millar’ın 65 yaşında katıldığı tüm zamanların rekoru da olan olimpiyat sayısı.
13:Londra 2012’nin en genç sporcusu Togolu kadın yüzücü Adzo Kpossi’nin yaşı. Kpossi idmanlarını ülkenin tek olimpik havuzunda yapıyordu.
32:Katar’ın milli marşının süresi.
36:Olimpiyatlarda ilk kez boksta mücadele eden kadın sporcu sayısı.
218:Londra 2012’nin en ağır sporcusu Guamlı judocu Ricardo Blas Jr.’un ağırlığı.
800:Olimpiyat Köyü’nde yemek servisi yapan aşçı sayısı.
2 milyon:Amerikalı yüzücü Missy Franklin’in profesyonelliği seçmeyerek geri çevirdiği sponsorluk parası.
14 milyon:Oyunlar boyunca servis edilen porsiyon yemek sayısı.
EN ÇARPICI ANLAR
Grenadalı Kirani James 400 metrede protez bacaklı rakibi Oscar Pistorius’un forma numarasını hatıra olarak aldı.
Eski olimpiyat şampiyonu Çinli Liu Xiang 110 metre engellide engele takıldıktan hemen sonra.
ABD’li Sanya Richards-Ross altın madalyayı alınca tribündeki kocası Aaron Ross’a koşup öpücüğü de kapıyor.
200 metreden sonra Usain Bolt kendini fotoğrafçılığa vermiş. Ödünç makineyle takım arkadaşı Blake’in pozlarını çekiyor.
Dominikli Felix Sanchez 400 metre engelli madalya töreninde, anneannesini hatırlayıp gözyaşlarına boğuluyor.
Britanyalı atlet Mo Farah’ın 10 bin metrede şampiyon olduktan sonra kızı ve karısıyla sarmaş dolaş oldu.
2 EFSANE
Dört yıl önce Pekin’deki başarılarıyla zaten olimpiyat tarihine geçmişlerdi. Londra’da gerçek efsane olduklarını belgelediler. Amerikalı yüzücü Michael Phelps dört yıl önceki 8 altını tekrarlayamasa da Londra’dan 4 altın, 2 gümüşle ayrıldı ve olimpiyatlar tarihinde en çok madalya alan sporcu unvanını ele geçirdi. Keza Usain Bolt da bu kez dünya rekoru kıramasa da 100 metre ve 200 metrede ikinci kez olimpiyat şampiyonu olan
ilk atlet oldu.
İMPARATORLUĞUN DÖNÜŞÜ
Madalya klasmanında beklenen ABD ile Çin’in çekişmesi bugün de devam edecek. Ama Büyük Britanya olimpiyatlar öncesi beklentinin de üzerine çıkıp altın madalya sayısında Rusya’yı bile geride bıraktı. Böylece son dört yılda olimpik sporlara yapılan 300 milyon sterlinlik (yaklaşık 700 milyon lira) yatırımın karşılığını almış oldu.
KAPANIŞ İZLEME REHBERİ
Londra Olimpiyatları’nın kapanış töreni bu akşam Türkiye saatiyle 23.00’te başlayacak. ‘Bir İngiliz Müzik Senfonisi’ (A Symphony of British Music) başlığının uygun bulunduğu törenin ismi İngiltere’nin elindeki en büyük kültür ürününün müzik olduğunun da altını çiziyor. Seremoniyi Londra Olimpiyatları’nın Sanat Direktörü Kim Gavin yönetecek. Tüm dünyada canlı yayınlanacak törende 3500 gönüllü ve 380 öğrenci görev alacak.
3 MESELE
- Oruç meselesi: Olimpiyatlar tam 32 yıl sonra ramazan ayıyla çakışınca gözler 3 bin 500 Müslüman sporcuya çevrildi. Afgan sporcular oruçlarını kazaya bıraktı. Tunuslu voleybolcular oruçlarını maç günü bile tuttu. Mısır takımı oruç tutanların ismini açıklamadı. Britanyalı Müslüman kürekçi Muhammed Sbihi de eleştirilere karşın oyunlar süresince oruç tutmamayı tercih edenlerdendi. Sonuçta Müslüman sporcular büyük başarı kazanamazken en çok madalyayı İranlılar aldı.
- Twitter meselesi: Londra öncesi Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) sporcuların Twitter kullanımına kısıtlama getirmişti. Ama buna aldırmayan sporcular da vardı. Üstelik bazılarının başı derde de girdi. Yunanlı atlet Vula Papahristu, ülkesindeki göçmenler üzerine attığı tweet yüzünden oyunlar başlamadan ihraç edildi.
- Centilmenlik meselesi: Badmintonda Çinli ve Güney Koreli sporcular bir sonraki turda zayıf rakiple eşleşmek için maça asılmayınca IOC sekizini birden oyunlardan ihraç etti. Keza Cezayirli atlet Tevfik Meklufi 800 metrede yarışı yarıda bıraktığı gerekçesiyle ihraçtan zor kurtuldu.