Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, beslenme ve hayat tarzının metabolik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde ne kadar büyük bir rol oynadığını bir kez daha ortaya koydu. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkUzmanlar, Z kuşağında 'körlük salgınının' yaklaşmakta olduğu konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalar, son 20 yılda hem ülkemizde hem de dünya genelinde çocukluk çağı miyop görme bozukluğunun ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Bunun sebebinin ise ilk olarak günümüz çocuklarının önceki nesiller kadar dışarı çıkmaması olduğu düşünülüyor. Üstelik uzmanlar miyopluğun sadece gözlük sipariş etmek anlamına gelmediği, ciddi vakaların körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte çok ilginç detaylar…
#MiyopiBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkFazla kilolardan kurtulmak için çeşitli diyet listeleri uygulanıyor. Son dönemde adı sıkça duyulan yöntemlerden biri de Aristo diyeti. Bu diyette Aristo diyetinde öncelikle düşünce yapısı değiştirilmeye çalışılıyor. Bu da verilen kiloların geri alınmamasını sağlıyor. Peki Aristo diyeti nedir? Aristo diyeti nasıl yapılır? Aristo diyeti hakkında merak edilenler
#Aristo Diyeti NedirKilo vermek için denenen birçok diyet var ama son yıllarda aralıklı oruç (IF) diyeti oldukça popüler hale geldi. Pek çok ünlünün de aralıklı oruç diyeti ile zayıfladığını sık sık duyuyoruz ancak son yapılan araştırma yine kafaları karıştırdı. IF diyeti gerçekten sağlıklı mı ve sanıldığı kadar etkili mi? Uzmanlar ne diyor?
#SağlıkProtein içeriği yüksek yiyecekler tüketmenin, kas geliştirme, kilo kaybı ve yedikten sonra daha uzun süre tok hissetme gibi birçok faydası vardır. Bol miktarda protein tüketmek faydalı olsa da dengeli beslenmek sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır.
#ProteinMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideProtein ağırlıklı diyetlerin son günlerde gündemde olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Bihter Nurten Pala, "Sanılanın aksine protein, vücutta karbonhidrat ve yağlar gibi depolanmaz ve fazla tüketildiğinde yağa çevrilir, yağ olarak depolanır" dedi.
#ProteinDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkBatılı ülkelerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır, kızarmış patates ve cipsler bizim de en çok tükettiğimiz atıştırmalıklar. Bir film izlerken veya sohbet ederken vazgeçilmezimiz haline geldiler. Moğolistan’da da bu atıştırmalıkların yine torba torba çam fıstığı tüketiliyor. Peki Moğollar neden çam fıstığına bu kadar düşkün? İşte sebebi…
#Çam Fıstığıİnci Kadribegiç, 1991 Kosova doğumlu. Esnaf bir baba ve ev hanımı bir annenin 2 çocuğundan biri. Henüz öğrenciyken yaptığı araştırmalar ilham verici. Kyoto Üniversitesi’nde Nobel ödüllü doktor Shinya Yamanaka tarafından kabul edilen 16 öğrenciden biri olmayı başaran Kadribegiç, 2018’de de Max Planck Enstitüsü ile Cold Spring Harbor Laboratuvarları’na kabul edildi. Kök hücre araştırmacısı İnci Kadribegiç, kanseri yenmek için çalışıyor.
#Kanser“Annem sizi çok seviyor ama anneannem size âşık.” Bir genç kızdan duyduğu bu cümleye öyle gülmüş ki “Neredeyse düşüyordum” diyor Erol Evgin. Bu kez, 47 yıllık kariyerinin en sevilen şarkılarını, kadın sanatçılarla yaptığı düetlerle şenlendirdi. ‘Altın Düetler’ adlı yeni albümü vesilesiyle bir araya geldiğimiz Evgin’le sohbetimiz 1980’ler dönemine kadar uzandı.
#Erol EvginBeslenmenin de farklılaşan trendleri, zaman zaman moda haline gelebilen yeni tüketim kalıpları var. Bunların kimi akılcı, faydalı ve “olması gereken” şeyler. Kimi de geçici, anlamsız, zorlama kokan “yanlış” değişimler. Bu yazıyı beslenme seçimlerindeki değişimlerden bazılarına ve “en yenileri”, “en çok beğenilenleri”ne ayırdık. Buyurun...
#Osman Müftüoğlu