Cilt kanseri, deri üzerinde oluşan etkilerle tehlikeli olarak atfedilebilecek kanser türleri arasında yer alır. Erken teşhisi halinde kontrol altına alınabilmesi daha mümkün olan cilt kanseri, ölümcül olup olmadığı ile de merak edilmektedir. Cilt kanserinde diğer kanser türlerinde olduğu gibi vücuda etki ve yayılım önem arz etmektedir. Peki, cilt kanseri ölümcül mü? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Cilt KanseriGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserGüneşin zararlı etkilerinden korunmak veya doğru bakımı yapmak için yaz aylarında türlü yollara başvuruyoruz ama aslında bu uygulamaların çoğu yanlış! Güneşten koruyucu kremlerden nemlendirici kullanımına kadar dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Ece Su METEVücudunda çil ya da ben olmayan yoktur. Yıllardır bizimle olanları pek önemsemeyiz ama birdenbire ortaya çıkan değişimler çoğumuzu tedirgin eder. Peki birden bire ortaya çıkan hangi değişimleri dikkate almalıyız? Vücudmuzda beliren her yeni leke kanser riski taşır mı? Çil ya da benler sonradan kansere çevirir mi?
#SağlıkEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserÇoğumuzun vücudunda çil, ben ya da leke vardır. Yıllardır bizimle olanları pek önemsemeyiz ama birdenbire ortaya çıkan değişimler çoğumuzu tedirgin eder. Nitekim sonradan ortaya çıkan lekelerin mutlaka düzenli takip edilmesi, kanser riski taşıyanların tespit edilerek önlem alınması gerekir. Peki hangi değişimleri dikkate almalıyız? Her yeni leke kanser riski taşır mı? Çil ya da benler sonradan kansere çevirir mi? Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zekayi Kutlubay ile konuştuk.
#SağlıkTırnaklarımızın şeklinde, renginde ve yüzeyinde fark ettiğimiz ama önemsemediğimiz bazı değişiklikler bir zaman sonra çok ciddi sağlık sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Tıpkı ayak tırnağındaki lekeyi önemsemeyip serçe parmağı kesilen Yvonne Basil’in ibretlik öyküsünde olduğu gibi...
#KanserGeçtiğimiz hafta sonu Kadıköy’de çoğunluğu kadınlardan oluşan, beyaz önlüklü kalabalık bir grubun protestosuna rastladım. Epilasyon, kalıcı makyaj, lenf drenaj gibi iğneli-lazerli-cihazlı işlemlerin mahkeme kararı ile güzellik salonlarında yapılmasının yasaklanmasını protesto ediyorlardı. O an aklıma ‘E, başka nerede yapılacak ki?’ gibi bir soru gelmişti ama dermatolog ve estetik cerrahlar haklı bir kaygı ile ‘Komplikasyon yaşanır ve hastaya bir şey olursa ne olacak?’ diyerek tıbbi işletmeleri adres gösteriyor. Güzellik uzmanları ise doktorların ‘rant’ peşinde olduğu iddiasında. İkisine de sordum.
#EpilasyonMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriVirüsleri kullanarak bağışıklık sisteminin kanser hücrelerine karşı “silahlanmasını” sağlayacak araştırmaları yürüten Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Tolga Sütlü: “Koronavirüs bir biyolojik silah değil çünkü virüsün genetik diziliminde insan eliyle yapılmış bir değişiklik saptanamadı. Paniğe gerek yok, alınan sıkı karantina önlemleri virüs çok öldürücü olduğundan değil, daha fazla yayılarak hızla mutasyon geçirmesini engellemek için.”
#Corona VirüsFulden’in anneannesini kaybediş hikayesi ile başlıyor, yara denen acıyla tanışması... Ve kendi bağırsak kanseri ile devam ediyor hastalıkla geçen yılları. Sahnede parladığı yıllardan tanıyorum onu. Şimdi kurduğu Hayaller Gerçek Olsa Derneği ile parlamaya devam ediyor.Kelebek adı verilen son yıllarda ismini duyduğumuz, yaşaması çok zor, hassas ve önemli hastalığın ilk sahip çıkanı tabii ki rahmetli Türkan Saylan.Şimdilerde Fulden’in sosyal medyada avaz avaz çığlıkları ile farkına varıyoruz bu yaralı yaşamın zorluklarına... Bu zorlukları, ömür boyu bu yaralarla yaşayacak Zeynep ve Ramazan’dan dinledim. Siz de yüreğinizle okuyun...
#Gülben ErgenBitkinlik, güçsüzlük ve kişinin kendisini tükenmiş hissetmesi durumudur. Sanki yaptığınız her şey eskisiyle kıyaslandığında daha yorucuymuş gibi gelir. Yerinizden kalkmak istemezsiniz. Parmağınızı bile kıpırdatacak haliniz yoktur. Bütün bu yakınmaların kanınızdaki kırmızı hücrelerin sayısıyla ilişkili olabileceği hiç aklınıza geldi mi?