Türkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkPişik, yaygın bir cilt iltihaplanması olup bebeklerin bacak arasında açık kırmızı renkte cilt kabarıklığı olarak kendini gösterir. Peki, bebeklerde sıkça görülen bu sorun neden kaynaklanır, tedavisi nasıl yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu İnce Demirpençe detaylarıyla anlatıyor…
#PişikBakımlı eller, rengârenk ojeler... Son yıllarda trend haline gelen kalıcı oje ve jel protezlerle tırnaklar çok havalı görünüyor. Ancak bu işlemler bildiğimiz manikürden farklı yapılıyor ve uzun vadede sağlık açısından sorun yaratabiliyor. Deri ve zührevi hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Tuğba Özkök Akbulut bu uygulamaların yaratabileceği zararları, yaptıranlarsa bu tarzı neden tercih ettiklerini anlattı.
#Kalıcı OjeBazofil, kandaki beyaz kan hücresi olarak da adlandırılan bir lökosittir. Kan testlerinde düşük veya yüksek bazofil seviyesi görülebilir. Bu durumların nedenleri çok farklı olabilir. Peki BAS nedir? BAS kan değeri ne olmalı? Sizler için detayları derledik.
#BAS NedirSGPT (Alanin aminotransferaz) olarak da bilinen ALT, karaciğerdeki hücreler tarafından üretilen bir enzimdir. Yiyeceklerin enerjiye çevrilmesinde ve metabolizmada çok önemli rolleri bulunuyor. Referans değerlerinin yükselmesi, karaciğerde herhangi bir hastalığa işaret olabiliyor. SGPT nedir? Nasıl yükselir ve düşürülür? Detaylı bir şekilde sizler için derledik.
#SGPT DeğeriEGFR değeri kan tahlilleri yapılarak ölçülen bir değerdir. Bu testin yapılmasında ve değerin belirlenmesinde asıl rol ise böbrek rahatsızlıklarına dayanmaktadır. Yani EGFR değerleri kişilerde böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkması sonucunda yapılan bir testtir. Bu değerin yüksek ya da düşük çıkması bireylerde ciddi sonuçları da ortaya çıkarabilir. Yazımızda EGFR değerinin ne olduğu, ne olması gerektiği ve değer aralıkları hakkında detaylı bilgileri derledik.
#EGFR NedirAlanin aminotransferazın kısaltılmış hali olan ALT kan testlerinde bakılan bir değerdir. Özellikle karaciğerin durumunun tespiti için bakılmaktadır. ALT nedir? ALT değeri kan tahlilinde kaç olmalıdır? Alt düşüklüğü veya yüksekliğinin nedenleri nedir? Alt düşüklüğü ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? ALT ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları hazırladık.
#Alt DeğeriYaz geldi, terlik sezonu açıldı. Hem evde hem de dışarıda keyifle giydiğiniz terlikler, doğru seçim yapmadığınızda hayatınızı kabusa çevirebilir. Özellikle parmak arası terlikleri sık kullanıyorsanız, uzmanlara göre ayak sağlığınızı tehlike atıyorsunuz. Peki parmak arası terlikler hangi sorunlara neden oluyor? Yaz aylarında günlük olarak ne tarz terlikler kullanmalıyız? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesine “katarakt” adını veriyoruz. Kataraktın en temel nedeni yaşlanmak… Ama bebeklerde bile katarakt izlenebiliyor. Kimi faktörler katarakt oluşma riskini artırıyor. Eğer bu faktörlerden korunabilirsek, katarakt riskimizi artırmamış oluruz.
#KataraktSerin sulara dalarken yazın tadını çıkarmak çok keyifli ama bazen bu güzel deneyim bir pişmanlığa dönüşebiliyor. Farkında olmadan yaptığımız küçük hatalar sağlık sorunları yaratabiliyor. En sık yaşanan problemlere karşı önlemlerimizi alarak istenmeyen durumlardan olabildiğince korunabiliriz.
#Havuz ÖnlemleriHalk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, mevsimsel olarak hapşırma, geniz akıntısı ve boğazda kaşıntı gibi belirtiler gösteriyor. Bu belirtileri nedeniyle günlük yaşamı olumsuz etkileyen alerjik rinit nedenleri ve teşhisi, tedavisi açısından önem taşıyor. Peki, alerjik rinit nedir, belirtileri nelerdir? İşte alerjik rinit tedavisi ve merak edlenler...
#Alerjik Rinit NedirHalk arasında bazı kavramlar birbirinin yerine sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kavramlar aynı anlama gelen bir kavrama verilen farklı isimler olmaktadır. Akne ya da sivilce kavramları da bu bağlamda ele alınması gereken kavramlardan biri olmaktadır. Akne halk arasında sivilce olarak bilinen yağ bezelerinde meydana gelen bir cilt hastalığı şeklinde belirtilmektedir. Peki, akne ve sivilce arasındaki fark nedir? Akne ile sivilcenin farkı? İşte, akne ve sivilce hakkında tüm detayları derledik.
Günlük hayatta ve özellikle de çok sıcak mevsimlerde yoğun bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalınması sonucunda güneş yanığı meydana gelir. Güneş yanığı olarak da bilinen bu durum, cilt yüzeyinin yoğun güneş ışığına maruz kalması sonucunda ortaya çıkan ve güneşe maruz kalan bölgenin akut iltihaplanması durumuna verilen isimdir. Güneş yanığı kaç günde geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer?Çocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ateşe ishal, kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını arttırarak daha riskli hale gelebilir” dedi.
#ÇocukAyak bileği, vücudun en ilginç, en fazla ağırlık taşıyan eklemidir. Artrit gibi enflamatuar durumlar, yaşlanma ve osteoartroz gibi dejeneratif durumların kıkırdak yüzeyini bozabileceğini ve sinovyal sıvının kalitesini değiştirebileceğini ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, topuk ve ayak bileğinde görülen ağrıların nedenlerini anlattı.
#Sağlıkİsmi daha çok mobilya başkenti olarak öne çıkan İnegöl’de farklı alternatifler bulabilirsiniz. Oylat’ın doğasından ve şifalı sularından faydalanabileceğiniz gibi mağarasını gezebilirsiniz. Doğa Sporları ve Turizm Merkezi’nde 13 ayrı branşın uygulamalarını hayata geçirebilirsiniz. Tarihi ve kültürel merkezlerini ziyaret edebilirsiniz. Acıkırsanız ilçenin dünya markası haline gelmiş İnegöl köftesi yiyebilirsiniz.
#Serhat TezcanGünlük hayatta sık sık karşılaşabileceğimiz uçuk, ciddi problemlerin habercisi olabiliyor. Halk arasında genellikle korkudan oluştuğuna dair bir yargı bulunan uçuk, en sık dudaklar, ağız etrafı, burun ve çenede kendisini gösteriyor. Peki, uçuk nasıl geçer? Dudakta uçuk neden olur?
#Uçuk Nasıl GeçerKulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erol Selimoğlu, yüzerken kulak tıkacı kullanılması, kulak kiri olarak bilinen serümenin temizleme çubuklarıyla temizlenmemesi hatta kulak kanalının saç kurutma makinesi ile kurutulması gibi basit önlemlerle dış kulak yolu iltihaplanmalarından korunabildiğini ifade etti.
#KulakGöz çevresinde oluşan mor renk değişikliği sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Kansızlık, vitamini eksikliği, sinüzit, ilaç kullanımı, metabolik hastalıklar gibi durumlar göz altı morluğuna neden olabilirken, bu sorunun nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altı morlukları neden olur?
#Göz Altı Morlukları