Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiHIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.
#HIVAvrupa Birliği tarafından toplumda 10 bin kişiden 5’ini ya da daha azını etkileyen hastalıklar “nadir hastalık” olarak kabul ediliyor. Tüm dünyada 350 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 6 milyon kişiyi etkilediği düşünülen 6 bin-8 bin arasında nadir hastalık bulunuyor.
#Sponsorlu İçerikAteş, yorgunluk ve kırmızı döküntülerle kendini belli eden suçiçeği, daha çok çocuklarda ortaya çıkar. Bununla birlikte iz bırakan su çiçeği bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle dikkat edilmesi gerekir. Peki su çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İşte su çiçeği ile ilgili merak edilenler...
#SuçiçeğiHalk dilinde kurdeşen olarak bilinen ürtiker, ilaçlara, yiyeceklere, enfeksiyonlara ve daha pek çok uyarana bağlı olarak gelişebilen ve sık karşılaşılan bir hastalıktır. Ürtiker, hassasiyet sonucu ortaya çıkan Alerjik reaksiyonlar ile deride döküntüler ve kaşıntı ile kendini gösteren duruma tıpta verilen addır. Ürtiker kısa süreli olabilmesinin yanında çok uzun süre de kronik bir şekilde devam edebilir. Peki, ürtiker (Kurdeşen) nedir, neden olur? İşte, ürtiker belirtileri ve tedavi yöntemleri…
#ÜrtikerDünyanın en etkili bitkilerinden birisi olan kazayağı otu, sağlık açısından birçok faydaya sahiptir. Son dönemlerde oldukça popüler olan kazayağı otu farklı kullanım seçenekleri sunmaktadır. Kazayağı otu nedir, ne işe yarar, ne için kullanılır, yetiştirmek mümkün mü, faydaları nelerdir, nerede satılır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Kazayağı OtuGünlük hayatımızda kahvaltılarda tükettiğimiz peynirler zaman zaman alerjiye neden olabilir. Alerjinin nasıl olduğu, belirtileri ve tedavisi gibi konular merak edilen konular içerisindedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peynir AlerjisiPek çok gıdaya karşı gözlemlenen alerji çeşitleri vardır. Bulgur alerjisi de o alerji türlerinden bir tanesidir. Bulgur alerjisi mutlaka araştırılması gereken oldukça önemli bir alerji türüdür. Bulgura karşı yer alan bu alerji çeşidinde kişi bulgur tüketemez ve önemli komplikasyonlar doğabilir. Peki bulgur alerjisi nedir? Bulgur alerjisi neden olur? Bulgur alerjisini anlamak için hangi testler yapılır? Bulgur alerjisine iyi gelen şeyler nelerdir? İşte bulgur alerjisi ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.
#Bulgur Alerjisi NedirÇocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, özellikle bronşit, ağır astım gibi kronik solunum yolu hastalıkları ile kistik fibrozis hastalığının, bağışıklık sistemi ve immün tedavisi alma zorunluluğunun çocuklarda koronavirüs için risk faktörü olduğunu söyleyerek aileleri uyardı.
#ÇOCUKİlkbahar sonu, yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkan el ayak ağız hastalığının bulaş riski yaz aylarında enfekte havuz sularının yutulmasıyla artıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Zehra Can, el ayak ağız hastalığının belirtileri, tanı, tedavi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#El Ayak Ağız Hastalığı BelirtileriSindirim sorunlarınız mı var? Karın ağrısı ve kabızlığınızın ardında yatan sebep süt ürünleri olabilir. Süt ürünü içermeyen bir beslenme düzenine geçmenizi gerektirecek belirtiler varsa bu ürünlerin yerine kullanabileceğiniz leziz alternatifleri öğrenin.
#YazarCorona Virüsten korunmanın temelinde hijyen yatıyor. Ancak bu dönemde sıkça kullanılan kolonya, dezenfektan ve çamaşır suyunun alt solunum yollarına zarar verdiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Bu dönemde çamaşır suyu çok fazla kullanılıyor. Son günlerde polikliniklerimizde dezenfektanların, çamaşır suyunun fazla kullanılmasına bağlı astım yakınmalarıyla, öksürük, nefes darlığıyla gelen hastalar görüyoruz” dedi.
#İstanbulKurdeşen özellikle bahar aylarında kendisini gösteren alerjik deri hastalıklarından biri. Penisilin, sefalosporin vb. antibiyotikler, Asprin vb. ağrı kesici ve antienflamatuarlar ve kas gevşeticiler radyo kontrast maddeler en sık kurdeşen yapanlar arasında yer alıyor. Peki, kurdeşen (ürtiker) nedir? Kurdeşen belirtileri neler?
#KurdeşenBebek ve çocukların hastalıklara karşı savunma mekanizmaları biz yetişkinlere oranla daha zayıf olabiliyor. Bu durum ise bebek ve çocukların bazı sağlık problemlerinin özellikle de bulaşıcı hastalıkların radarına girmesine yol açıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay, bulaşıcı hastalıkları, belirti ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Bulaşıcı HastalıklarSuçiçeği; kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı hastalıkların başında gelir. Peki, suçiçeği belirtileri nelerdir? Suçiçeği aşısı ne zaman ve kaç doz yapılır? İşte çocuklarda suçiçeği ile ilgili merak edilenler…
#SuçiçeğiYetişkinlere oranla daha zayıf olan savunma mekanizmaları ve hassas bedenleriyle çocukların en sık yakalandığı bulaşıcı hastalıkların başında ise suçiçeği geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, suçiçeği ile bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Çocuk SağlığıGeçtiğimiz hafta büyük yaygından etkilenen ABD Kaliforniya’da hepatit A salgınıyla mücadele için bazı bölgelerin çamaşır suyuyla yıkanması kararı alınmıştı. Yine aynı amaçla kentte 40 bin kişinin hepatit A’ya karşı aşılanacağı açıklandı. Hepatit A ile sadece afet bölgelerinde değil Türkiye dahil, dünyanın her yerinde karşılaşabilirsiniz.
#Hepatit AHiç kuşkusuz çocuklara karşı duyulan sevgi en sık ‘öpücüklerle’ ifade ediliyor. Ancak özellikle çocuklarını dudaklarından öpen ailelerin bu davranışlarından kaçınmalarında fayda var. Çünkü bu masum öpücükler, çocukta dalak yırtılmasından kalp zarı iltihaplanmasına, menenjitten sarılığa kadar oldukça ciddi komplikasyonlar oluşturabilen ‘öpücük’ hastalığına yol açabiliyor!
#Çocuk