Güncelleme Tarihi:
Mutlu YUCA/BOLU,(DHA) - BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatma Sırmatel, kenelerle bulaşan ve bakteriyel bir rahatsızlık olan 'Lyme' hastalığının, günümüzde 300'den fazla şikayetin temelinde yatan ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Fatma Sırmatel, havaların ısınmasıyla birlikte sık görülen kenelerle doğada temas etmenin her zaman mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sırmatel, kenelerle bulaşan bir çok bakteriyel, viral paraziter hastalık olduğunu, bunlardan birisinin de 'Lyme' hastalığı olduğunu belirtti. ABD'nin Lyme kasabasında çocuklarda 'artrit' tanısı ile gündeme gelerek çağın acil enfeksiyon hastalıkları grubuna dahil edilen hastalığa yol açan kenelerin Karadeniz ve Marmara'da yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Sırmatel, şöyle konuştu:
"Bu hastalık kene ısırmasından 2-30 gün sonra dörtte bir kişide cilt döküntüsü ile başlayan, daha sonra kalbi, eklemleri, sinir sistemini, hücreleri tutan, yıllar sonra psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklarla karşımıza çıkan ciddi bir zoonotik hastalıktır. Her yıl ABD'de 300 bin insan, Avrupa’da 50 ile 75 bin insanda görülen Lyme hastalığı, bölgemizde tanı konulamayan bazı nörolojik hastalıklarda tanımlanarak tedavileri yapılmıştır. Son zamanlarda MS, Alzheimer ve bir çok nörolojik hastalıklarla ilişkisi olan Lyme hastalığının erken tanısı ve tedavisi mümkündür. Kenelerin ısırması çoğu zaman gözden kaçan bir durum olup Lyme hastalığının 300'den fazla şikayetin temelinde yatan ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çekmek isteriz."
Prof.Dr. Sırmatel, kenelerle bulaşan birçok virüsün başlangıçta baş ağrısı, kas, eklem ağrısı ve menenjit tablosuna neden olduğuna dikkat çekerek, "Dünyanın har tarafında görülen kenelerle bulaşan bu hastalıkların erken tanısı ve tedavisi mümkündür. Evcil hayvanlarda kene temizliği, ahırların ilaçlanması, piknik, kamp yaptıktan sonra vücudunuzda kene saptadığınız zaman bir an önce hekiminizle görüşmeniz gelecek ruh ve beden sağlığınızı koruyabilir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI