Mevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitSevgili Hürriyet okurları... 11 Eylül’de ilk ders zili çaldı, çocuklarımız okullara başladı. Bu süreçte bir aya yaklaşmış olsak da öğrenciler hâlâ okula uygun olan yaşam biçimine geçmekte biraz zorlanabiliyorlar. Uyku düzeni ve kahvaltı en önemli hususlardan. Bu hafta çocukların okul başarılarını etkileyen hususları Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ile konuştum işte verdiği önemli bilgiler...
#Şenol KalyoncuYENİ yılı karşılamaya sayılı günler kaldı. 2023 yeni bir başlangıç, yeni bir heves. Geçmişi geride bırakıp ileriye bakma zamanı. Yeni bir yıl girerken ilk aklımıza gelen, yeni dilekler ve umutlarla güzel sofralarda buluşmak. Tüm aile bir sofrada bir araya gelirken, bu özel akşam için en güzel menüler planlanır. Yeni yıla keyifle girerken, sağlığınıza dikkat etmek adına hem fit, hem de lezzetli tercihler yapmalısınız. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 için yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler mi bakıyorsunuz? Diyetisyen Berna Çoban size ‘Yeni Hayat ve Değişen Yeni Yemek’ tarzınızla ilgili kısa ve öz bir sofra hazırladı. Bakın neler anlatıyor Çoban:
#1“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PortakalEnginar kalbi, kuşüzümü, ıspanak ve limon kabuğuyla tatlandırılmış bir börek... Hurma, espresso ve kakaoyu buluşturan zahmetsiz bir cheesecake... Mütebbel ve mantarlı ‘veef’ wellington... İşte benim bu yılbaşındaki menüm böyle... Siz de başlangıçlardan tatlılara ziyafet sofranızı bitkisel ürünlerle donatabilirsiniz.
#YılbaşıBugünlerde 1 litrelik bitkisel sütler marketlerde 20 lirayla 45 lira arasında satılıyor. Aynı miktarı evde yapmanın maliyetiyse 3-10 lira arasında... Üstelik yapılışı da oldukça basit. Örneğin pirinçten süt yapabilir, sonra o sütü vegan bir muhallebiye dönüştürebilirsiniz. Fındık sütüyse hem tatlılara hem de kahvaltılık gevreklere çok yakışır.
#Bitkisel Sütİş, çocuklar, sorumluluklar derken sağlıklı alışkanlıklara vakit ayırmak çok da kolay olmuyor. Ama daha kaliteli bir yaşam için sağlığımıza özen göstermek mecburiyetimiz… Bu 10 basit öneriyle daha sağlıklı bir hayatın kapılarını açabilirsiniz. Emin olun, vücudunuz size minnettar kalacak…
#YazarFare zehiri, aseton, amonyak, katran, karbon monoksit (egzoz gazı)… Bu ve benzeri tam 7 bini aşkın kimyasal madde, her bir sigara ile birlikte vücuda giriyor! "Bir sigaradan bir şey olmaz" diyenler dikkat! Sigara dumanında bulunan 7 bini aşkın kimyasal maddenin 250’si zararlı iken, en az 69 tanesi de kansere yol açıyor.
#SağlıkSpor yapanların, özellikle performanslarını uzun süre devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağladıkları besinleri özenle seçmeleri gerekiyor. Uzman Diyetisyen Orçun Kurum, spor yapanlara düşük ve orta glisemik indeks değerine sahip, bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltmeyen ve önemli bir karbonhidrat kaynağı olan doğal balı tüketmelerini öneriyor.
#Doğal Balın FaydalarıVücudumuzda yeterli demirin bulunmamasından kaynaklı demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık nedenidir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen belirtileri; halsizlik, yorgunluk, enerji azlığı, konsantrasyon bozukluğu, nefes darlığı, çarpıntıdır. Diyetisyen Gizem Gençyürek demir eksikliği anemisine dair bilgiler verdi.
#DemirBağışıklık sistemi, tüketilen besinler başta olmak üzere birçok faktörden etkileniyor. Özellikle haftasonu ve yaklaşan yılbaşı kısıtlama dönemlerinde evde yapılacak hataların bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hilal Karaca, “Yeterli miktarda, çeşitli besin gruplarını tüketmek, bağışıklık hücreleri dahil tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce ekran süresini bir saat için sınırlamayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyanma uyku döngüsünü bozabilir” dedi.
#KarantinaBağışıklık sistemi, tüketilen besinler başta olmak üzere birçok faktörden etkileniyor. Özellikle haftasonu ve yaklaşan yılbaşı kısıtlama dönemlerinde evde yapılacak hataların bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hilal Karaca, “Yeterli miktarda, çeşitli besin gruplarını tüketmek, bağışıklık hücreleri dahil tüm hücrelerin sağlığı ve işlevi için gereklidir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız, yatmadan önce ekran süresini bir saat için sınırlamayı deneyin, çünkü telefonunuzdan, televizyonunuzdan ve bilgisayarınızdan yayılan mavi ışık vücudunuzun doğal uyanma-uyku döngüsünü bozabilir” dedi.
#Beslenme Ve Diyetetik UzmanıKoronavirüs ve diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmak için önerilerde bulunan Diyetisyen Neslihan Aktepe, “Bağışıklığı güçlendirmek için çok fazla yiyecek tüketmek de, çok düşük kalorili diyetler yapmak da yanlıştır” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUEmzirmenin hem anne hem de bebeğe olan faydaları konusu tartışılmaz bir gerçek. Bilimsel çalışmalar her defasında anne sütünün bebeklerin büyüme ve gelişmesi için her dönemde değişen içeriği sayesinde ideal bir besin olduğunu kanıtlamıştır.
#Anne SütüEvden çıkamadığımız şu günlerde birçoğumuz sıklıkla yemek yemek istiyor, aklımızı mutfaktan bir türlü uzaklaştıramıyoruz. Ancak sürekli bir şeyler atıştırmak, tokluk hissi duymamak kilo almanıza sebep olur. Önünü alamadığınız takdirde çeşitli hatalıklara da yol açabilir. Aşırı yeme isteğinizi durdurmanıza yardımcı olacak öneriler için okumaya devam edin!
#Aşırı YemeYılbaşı yemeğine aç oturulmaması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözdenur Çavuş Uka, “Uzun süre aç kaldıktan sonra sofraya oturmak hem psikolojik, hem de biyolojik olarak zor anlar yaşanmasına sebep olabilir. Dolayısıyla yılbaşı yemeğinden en az 2 saat önce meyve veya ceviz, badem, fındık gibi yararlı yağlı tohumlarla ufak bir ara öğün yapılabilir” dedi.
#Yeni Yıl SofrasıDr. Mehmet Öz’e göre mümkün. Kendisi bunun kanlı canlı örneği. En son 10 sene önce hasta olduğunu söyleyen Öz, dengeli beslenir, uykunuza dikkat eder ve fiziksel aktiviteyi ihmal etmezseniz mevsimler değişirken sağlıklı kalmaya devam edeceğinizi söylüyor. Ama diyelim ki hastalık sizi yatağa düşürmeyi başardı. Dünyanın sonu değil. ABD’de yaşayan yazarımıza telefonla bağlandık, gribi, soğuk algınlığını çabuk atlatmanın yollarını sorduk, kış sağlığıyla ilgili ipuçları aldık.
#SAĞLIKKuruyemiş ve kuru meyve sektörünün öncülerinden Peyman, yeni bir kategoriye giriş yaparak, doğal kuruyemiş ve kuru meyveleri bar formunda tüketicilerle buluşturdu. Şeker, renklendirici, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, hurmanın doğal tatlandırıcı lezzetiyle hazırlanan Peyman Bahçeden Bar, kırmızı meyveli ve kakaolu çeşidiyle ara öğünlerin vazgeçilmezi olacak.
#AlışverişEğer düşük karbonhidrat diyeti uyguluyorsanız yorgun ve aç hissedebilir, dengesiz bir ruh haline sahip olabilirsiniz. Oysa karbonhidratlar sağlıklı beslenmede en yanlış anlaşılan grup. İşte düşük karbonhidratlı beslenmenize yardımcı olacak ufak oyunlar…
#Yemek