PaylaÅŸ
Fındık, badem, ceviz, pirinç, toz Hindistan cevizi, ay çekirdeği hatta kavun çekirdeği... Bu besinler süte, peynire, yoğurda ve daha birçok lezzetli ikâmeye dönüşebiliyor. Bundan yalnızca birkaç yıl öncesinde bırakın bitkisel yoğurdu, kremayı; marketlerde bitkisel süt alternatifleri bulmak bile çok zordu. Şu anda çeşit çeşit marka arasından seçim yapma imkânımız var: Tuzlu tariflerde kullanmak ve krema yapmak için kullanabileceğimiz alternatiflerden biri olan yulaf sütü, tatlılarımızda kullanmak için fındık sütü, şekersiz ve bitkisel süt çeşitleri, kahvemize koymak için soya ve badem sütleri hatta latte yapacaksak daha yağlı bitkisel barista sütleri... Bu ürün çeşitliliği arttıkça mutfak hayatımız kolaylaşsa da bu sütleri evde yapmak hâlâ daha ekonomik. Şu anda
1 litrelik bitkisel sütler marketlerde 20 ile 45 lira arasında satılıyor. Evde 1 litre bitkisel süt yapmanın maliyetiyse 3-10 lira arasında. Yapılışı da oldukça basit.
Sütünüzü tatlandırmak isterseniz pekmez, hurma özü ya da akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz.
Süt elde etmek istediğiniz 1 su bardağı çiğ yemişi suda 6-8 saat bekletip süzün, ortalama 3 su bardağı suyla birlikte blender’a alın. Tatlandırmak isterseniz 1 yemek kaşığı pekmez, hurma özü ya da akçaağaç şurubu ekleyin; yüksek hızda blender’da çekip süzün; işte bitkisel sütünüz hazır! Bir bardak çiğ kuruyemiş için 3 ile 5 bardak arasında su kullanabilirsiniz. Damak zevkinizi göz önüne almanız yeterli.
Ben kestane şekerinden ay çekirdeğine kadar birçok malzemeyle süt yaptım; en iyi sonucu 1 su bardağı kuruyemiş ve 3.5 bardak suyla aldım. Favori tatlandırıcılarımsa hurma-hurma özü, akçaağaç-agave şurubu ve IKEA’lardan bulabileceğiniz mürverçiçeği özü.
Birkaç önerim daha var... Sütünü yapmak istediğiniz ürünü suda beklettikten sonra suyunu süzüp soğuk suyla iyice durulayın. Sütünüzün daha pürüzsüz olmasını isterseniz blender’da daha uzun süre çekebilir; en ideal sonuç için iyi bir süzme kesesi
kullanabilirsiniz.
Yapay katkı maddesi ve raf ömrü uzatıcı maddeler içermediğinden bitkisel sütünüzü ağzı sıkıca kapalı bir şekilde ve buzdolabında saklamalı, en geç 3-4 gün içinde tüketmelisiniz. Kuruyemişlerin çiğ ve taze olması da elde edeceğiniz sütün kalitesinde çok önemli bir yer tutuyor. Dilediğiniz kuru meyveler ve sıvı özlerle de sütlerinizi tatlandırarak mutfağınızda zevk verici deneyimler yaşayabilir, sadece süt olarak tükettiğiniz gıdanın onlarca lezzetli halini keşfedebilirsiniz.
MUHALLEBÄ°
(3 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 3 su bardağı bitkisel süt
* 1 çay bardağı yulaf (iyice çekilmiş)
* 3 yemek kaşığı mısır nişastası
* 1 su bardağından biraz az şeker
NASIL YAPARIM?
* Yulaf, nişasta ve şekeri bir tencereye alıp iyice karıştırın. Üzerine soğuk bitkisel sütü döküp ocağınızın altını açın, iyice karıştırın. * Bir karıştırıcı yardımıyla topaklanma yapmaması için sürekli karıştırarak kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kabarcıklar çıkmaya başlayınca 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın, ara ara karıştırarak ılımaya bırakın; hızlıca servis kaplarınıza alın.
* Buzdolabında en az 4-5 saat soğutun. Kuruyemişlerle süsleyip yiyin.
HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ
(3 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1 su bardağı toz Hindistan cevizi
* 3.5 su bardağı kaynar su
NASIL YAPARIM?
* Kaynar suyunuzu ve kuru Hindistan cevizi rendenizi bir blender’a atın. Önce düşük hızda 1 dakika, sonra yüksek hızda 1 dakika çekin.
* Bir tülbent yardımıyla sütünüzü süzün, posasından ayrıldıktan sonra kalan sütünüzü ağzı sıkıca kapanan bir şişeye alarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kullanmadan önce çalkalayınız.
NOT: Bu sütü tüm tatlı tariflerinizde ve yoğurt/krema yapımında kullanabilirsiniz.
İNCİRLİ FINDIK SÜTÜ
(3 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 250 gr çiğ fındık
* 1 lt suÂ
* 2-3 kuru incir
NASIL YAPARIM?
* Çiğ fındığı 8-12 saat suda bekletin ve süzün.
* 1 lt soğuk suyunuzu, suda beklemiş fındıklar ve kuru incirle birlikte blender’a atın.
* 1 dk yüksek hızda çektikten sonra bir tülbent yardımıyla sütünüzü süzün
NOT: Özellikle tatlı tariflerinizde ve kahvaltıda kullanmaya çok uygun olan bu sütü buzdolabında saklayın, 1 gün içinde tüketin. Daha uzun ömürlü olmasını isterseniz tarifi incir yerine hurma ekleyerek de yapabilirsiniz.
PİRİNÇ SÜTÜ
(3 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
* 1.5 su bardağı haşlanmış pirinç (beyaz ya da esmer)
* 4 su bardağı su
* 3 hurma
* 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
* 1 paket vanilin (tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
* Pirinçleri, suyu ve diğer malzemeleri blender’a atıp 2 dakika boyunca önce düşük sonra yüksek hızda çekin. Sütünüzü buzdolabında 3-4 güne kadar saklayabilirsiniz.
NOT: Bu tarifi haşlanmış pirinç yerine 1 su bardağı kuru pirinci 4-5 saat suda bekletip iyice yıkayarak da hazırlayabilirsiniz.
NEREDEN ALIRIM?
Bitkisel süt kesesi ve diğer birçok vegan malzemeyi bulabileceğiniz Kadıköy Moda’daki Vegan Bakkal’da hazır bitkisel süt çeşitlerini de bulabilirsiniz. 2017’den bu yana hizmet veren ve İstanbul’da yüzde 100 vegan ürün satan sayılı yerden biri olan Vegan Bakkal’da mutfak malzemelerinin yanı sıra ekolojik hijyenik ped gibi farklı ürünler de satılıyor.
Â
PaylaÅŸ