Paylaş
ÖĞÜNLERİNİZİ ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
İşe giderken yemeklerinizi yanınızda götürmek sizi hazır yiyeceklere mecbur kalmaktan kurtararak kaliteli beslenmenize yardımcı olur. Eğer öğün arasında bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız, minik doğranmış sebze-meyve ve çiğ kuruyemiş gibi atıştırmalıklar hazırlayın.
VİTAMİNLERİNİZİ ALIN
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçası olan besin maddelerini yeteri kadar aldığınızdan emin olmak için her gün bir multivitamin için. Vitamin şişesini mutfak tezgâhı, komodin veya çantanız gibi devamlı göz önünde olan bir yere koyun.
DAHA FAZLA YÜRÜYÜN
Yürümek, spor yapacak vaktiniz olmadığında formunuzu korumanın basit ama en etkili yoludur. Sabah asansör yerine merdiven kullanmaya, öğle arasında 20 dakikalık bir yürüyüşe çıkmaya ve mümkün olan her anda ufak tefek ayak işlerinizi yürüyerek halletmeye çalışın. Günlük rutininize daha fazla yürüyüş eklemek kalp, zihin ve beden sağlığınıza çok iyi gelecek.
SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TERCİH EDİN
İşyerindeki sabah kahvaltısından kalan o poğaçayı öğleden sonra bastıran açlık kriziyle baş etmek için ağzımıza atmak en çok işimize gelen şey... Ancak böyle eğilimlerle gerçekten savaşmamız büyük önem taşıyor. Size mutluluk veren ama sağlıksız yiyeceklerin etkisi kısa vadelidir. Sonrasında anlık dürtünüze yenildiğiniz için hissettiğiniz pişmanlığı saymıyorum bile... Öğleden sonra canınızın tatlı bir şeyler isteyeceğini hissediyorsanız, sağlıksız abur cuburlar yerine biraz meyve, süzme yoğurt üzerine bal veya küçük bir kare bitter çikolata gibi daha sağlıklı ve enerji veren alternatifleri tercih etmeye çalışın.
AYAĞA KALKIN
Bütün gün oturmak sağlığınız için çok tehlikeli olabilir. Bu yüzden sık sık kısa süreliğine de olsa ofiste ayağa kalkarak kan dolaşımınızın normale dönmesini sağlayın.
SU İÇİN
Her gün bol miktarda su içmeye çalışın. Yeteri kadar su içmemek organlarımızın susuz kalmasına ve hatta yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca vücudun susuz kalması açlık hissine sebep olarak aslında acıkmadığınız halde abur cuburlara yönelmenize yol açar. Eğer suyunuzu sade içmekten hoşlanmıyorsanız içine biraz meyve ekleyerek hem aromatik hem de besleyici bir hale getirebilir ya da maden suyu tüketebilirsiniz.
PORSİYON KONTROLÜ
Ne kadar yemek yediğiniz de en az yedikleriniz kadar önemlidir. Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı yediklerinizi ölçülü tüketmektir. Öğünlerinizi önceden planlamak size bu konuda yardımcı olacaktır. Beyninizi manipüle etmek için büyük bir tabak yerine yemeğinizi daha küçük bir tabağa koyarak daha dolu gözükmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca tabağınızdaki sebze ve meyvelerin, nişasta ve etlerden daha fazla yer kaplaması gerektiğini unutmayın.
TELEVİZYON BAŞINDA EGZERSİZ
Eğer spor salonuna gidemiyorsanız televizyonda dizinizi izlerken egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz. Reklam aralarında ayağa kalkıp biraz ‘squat’ ve karın hareketi yaparak vücudunuzu kuvvetlendirin.
KENDİNİZİ RAHATLATIN
Bazı konularda dozunda yaşanan stres iyi olabilir ancak fazla stres sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Hayatınızda denge kurun. Uyumadan 30-60 dakika önce kendinize vakit ayırın. Kitap okuyabilir, meditasyon yapabilir veya günün ağırlığını atmak için banyoya girebilirsiniz. Bunlar için 10 dakika bile ayırmanın, hiç ayırmamaktan daha iyi olduğunu unutmayın.
UYKU SAATİ BELİRLEYİN
Uyku, sağlığın en önemli unsurlarından biri. Programınız ne kadar yoğun olursa olsun her gece 7-8 saat uyumanız gerekir. Bunun için yatağa girmeden en az 1 saat önce elektronik aletlerinizi kapatın. Ayrıca hafta sonları da dahil her gün aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde uyanmaya özen gösterin.
Paylaş