Cezaevinde birlikte kaldığı 1 yaşındaki SMA hastası oğlunun hastanede tedavi görmesi için sesini duyurmaya çalışan anne Didem Ayşe Ertane’nin çığlığı Antalya İl İnsan Hakları Kurulu’nu harekete geçirdi. Kurul, dosyanın incelenmesi ve gereğinin yapılması için Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazdı.
#GazetehaberleriCezaevinde SMA hastası bir erkek çocuk dünyaya getiren Didem Ayşe Ertane, infaz erteleme talebinde bulundu: “Hastalık çok hızlı ilerliyor. Çocuğum 10 aylıkken ilaç sırasına girdim, şu an 15 aylık oldu, hâlâ ilaç gelmedi. Çocuğum cezaevi şartlarında kalamaz. Ben serbest kalmak istemiyorum. Cezamın ertelenmesini istiyorum. Çocuğum iyileştiğinde tekrar cezaevine girerim.”
#GazetehaberleriAdalet Bakanlığı'ndan daha önce alınan verilere göre 2016 yılı içerisinde Diyarbakır, Hatay ve Tarsus olmak üzere 3, daha sonraki yıllarda ise Kayseri ve Tekirdağ'da 2 Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu açılacağı öğrenilmişti. Bu bilgiler ışığında bir araya gelen 33 dernek, vakıf ve meslek odası çocukların hapsedilmemesi gerektiğini, bunun çocukların yararına olmayacağını ve yetersiz hizmetler olduğunu belirten bir açıklamaya imza attı.
Uyuşturucu kaçakçılığından mahkûm olduğu İstanbul’daki Maltepe Cezaevi’ne konulan Brezilyalı transseksüel ‘Carolina’, cezasını bitirmesine rağmen özgürlüğüne kavuşamamasına mektupla isyan etti: “Can güvenliği bahanesiyle çalıştırılmıyorum. Bu nedenle 6 bin lira biriktiremediğim için serbest kalamıyorum.”
İkisi diş hekimi üç kadın fotoğrafçı, Türkiye'nin beş kadın cezaevini dolaşarak anneleriyle kalan 'masum mahkumlar'ın günlük yaşantılarına tanık oldu. Bir yıl süren 'Umutları Ertelenen Çocuklar' projesi bir fotoğraf sergisiyle farkındalık yaratmaya hazırlanıyor.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in altı ay önce açıkladığı rakamlara göre, 479 ‘suçsuz mahkum’ anneleriyle birlikte ceza çekiyor. Bir üniversite ve iki sivil toplum örgütü el ele verdi; bir proje hazırladı. Geçen hafta Bakırköy Kadın Cezaevi’nde başlayan proje çerçevesinde önce anneler eğitilecek; sonra annelerin çocuklarıyla vakit geçireceği oyun odaları kurulacak. Türkiye’nin 3-6 yaşlarındaki çocuğu cezaevine alan tek ülke olduğunu ifade eden proje yöneticileri, bu yeni uygulamanın dünya literatürüne gireceğini savunuyor
Kamu Harcamalarını İzleme Platformu çatısı altında bir araya gelen 30 sivil toplum kuruluşu (STK), kamu kaynaklarından sosyal korumaya, çocuğa, gençliğe, eğitime ve askeri harcamalara ne kadar pay ayrıldığını izleyip, sonuçları, tespitleri kamuoyuyla, milletvekilleriyle paylaşacak.