Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve hasta mahkûmların karşılaştıkları zorluklar tartışılırken, adam yaralama suçundan Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan 32 yaşındaki “Güllü” isimli transseksüel yaşadığı zorlukları bir mektupla Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) gönderdi. Mektupta cezaevinde özel ihtiyaçlarının karşılamakta zorlandığından söz eden Güllü, cinsiyet değiştirmek için elinde mahkeme kararının bulunmasına rağmen talebinin cezaevi yönetimi tarafından geri çevrildiğini söyledi. Güllü, mektubunda şunları anlattı:
AMELİYAT İSTİYORUM
“Ceza İnfaz Kanunu’nda cezaevindeki kişilerin ‘Ruh ve Beden Sağlığı’ için tedavi ve tedavi haklarından yararlanma hakkı var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bu yönde kararları var. Hatta devlet bir davada mahkûm oldu. Cinsiyet değişimi ruh sağlığı için gerekli, ameliyat masrafı, lazer epilasyon gibi sağlık giderleri devletçe karşılanmalıdır. Ülkemizde bu masraflar SGK kapsamında olmadığı gibi, Adalet Bakanlığı da bu masrafı karşılamıyor. Ayrıca cinsiyet değişimi ameliyatlarını Türkiye’de hiçbir devlet ve üniversite hastanesi yapmıyor. Bazı özel hastaneler ücret karşılığı yapıyor. Ameliyat parası için devlet suça veya fuhuşa vatandaşını mecbur bıraktığını göremiyor. Mahkemeden ameliyat için kararım var.”
BABET BULMAK ZOR
“Cezaevinde 42 numara topuklu ayakkabı, yazlık ve kışlık babet bulmak çok zor. Ücretini ödesek de memurlar getiremiyor. İsteklerim ücret karşılığı dışarıdan alınıyor, kantinde bulunmuyor, çeşit az. Bu cezaevinde kurum müdürümüz bizi anlıyor, elinden geleni yapıyor. Ancak Ankara’da kalanlar cımbızın bile kısıtlı verildiğinden dert yanıyorlar. Diğerleri de hep personel şiddetinden dert yanıyor. Sizden isteğim bana 42 numara topuklu ayakkabı göndermeniz.”
Hormon ihtiyaçları karşılanmıyor
CEZA İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), cezaevlerindeki lezbiyen, gey, biseksüel ve transların (LGBT) karşılaştıkları zorluklarla ilgili rapor hazırladı. Raporda, 79 LGBT bireyin cezaevlerinde kaldığı, bu bireylerin ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve şiddet gördükleri belirtildi. Raporla ilgili CİSST Proje Koordinatörü Mustafa Eren şunları söyledi: “Projede dikkat ettiğimiz konulardan birini de LGBT mahpusların hormon ihtiyaçlarının hapishanelerde karşılanıp karşılanmadığı oluşturuyordu. 6 yıl önce Eskişehir hapishanesine yaptığımız bir ziyarette hormon iğnesi ihtiyacı karşılanmadığı için vücudu ve yüzü deforme olan bir mahpusla karşılaşmamız bizde bu hassasiyeti oluşturdu. Bu seneki hapishane ziyaretinde ise mahpusların hormon ihtiyaçlarının karşılandığını söylendi. Mahpuslarla görüşme iznimiz olmadığı için bu bilgiyi onların ağzından teyit edemedik.”