Yıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek Sağlığıİnsanların vücudunda birbirinden farklı çok sayıda kas bulunmaktadır. Sağlıklı bir kas sistemi için ise doğru egzersizler yapılmalıdır. Çene kası nedir ve nasıl yapılır? Çene kası geliştirme egzersizleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Çene Kası Nedir Ve Nasıl Yapılır?Farklı köpek türlerinin çiftleştirilmesi ile beraber elde edilen Pitbull, aynı zamanda en tehlikeli hayvanlar içerisinde gelmektedir. Özellikle güçlü vücudu ve çene kasları ile beraber oldukça çevik bir hayvandır. Peki, pitbull türleri, isimleri ve özellikleri nelerdir? Kaç çeşit pitbull cinsi vardır tüm detayları ile derledik.
Çene kilitlenmesi çok ağrı verici bir durumdur, zamanında tedavi edilmezse problem ilerlemeye devam edebilir. Peki çenede kilitlenmenin nedenleri neler? Çenede takılma neden meydana gelir? Çene eklemi neden sertleşir? Nasıl tedavi edilir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Çene KilitlenmesiYenidoğan bebeğin beslenmesinin temelini oluşturan anne sütü, hem anne hem de bebek açısından mucizevi bir besin. Buna karşın çoğu anne, doğum sonrası sütünün yeterli gelip gelmediği ya da bebeği doğru pozisyonda emziremediği konusunda panik yaşar.
#Doğru Emzirme TeknikleriDünya Emzirme Haftası, anne sütünün ve emzirmenin önemini ve bu konudaki farkındalığı artırmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanır. Annelerin bebekleriyle özel bir iletişim kurduğu emzirme dönemi her kadın için özeldir. İlk defa çocuk sahibi olan ebeveynlerin emzirme ile ilgili akıllarına pek çok soru gelebilir. İşte bu merak edilenleri ve emzirme ile ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlardan öğrendik.
#Emzirme DönemiPrematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin özellikle ilk dönemlerdeki bakımı biraz daha fazla hassasiyet gerektiriyor. Erken doğumlardan sonra ebeveynlere büyük görev düştüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, prematüre bebeklerin bakımının püf noktalarını açıkladı.
#PrematüreHalk arasında ‘Sara hastalığı’ olarak bilinen epilepsi, merkezi sinir sisteminden kaynaklanan ve bilinen bir sebebe bağlı olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Dünya nüfusunun yüzde 1’inde görülen ve her yaştaki erkek ile kadının kapısını çalabilen epilepsi nöbetleri çok çeşitli olabiliyor. Uzmanı Dr. Ayla Sifoğlu epilepsi hakkında toplumda doğru sanılan yanlışları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Sara HastalığıHalk arasında ‘Sara hastalığı’ olarak bilinen epilepsi, merkezi sinir sisteminden kaynaklanan ve bilinen bir sebebe bağlı olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Peki epilepsi hastalarının hayatını kabusa dönüştürebilen yanlış bilgiler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Ayla Sifoğlu epilepsi hakkında toplumda doğru sanılan yanlışları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Genel SağlıkKaranlık ve soğuk kış günlerinde daha az hareket ediyor, daha çok uyuyoruz. Strese ve depresyona da eğilimimiz artıyor. İşte tün bunlar da kışın daha çok diş sıkmamıza sebep olabiliyor. Birçoğumuz özellikle uyurken farkında olmadan dişlerimizi sıkar ve gıcırdatırız. Sürekli tekrarlanması durumunda çene ve dişler, sanıldığından daha fazla zarar görür. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş gıcırdatma olarak bildiğimiz bruksizmin zararlarını ve botoks enjeksiyonu ile tedavisini anlattı.
#Diş TedavisiKaranlık ve soğuk kış günlerinde daha az hareket ediyor, daha çok uyuyoruz. Strese ve depresyona da eğilimimiz artıyor. İşte tün bunlar da kışın daha çok diş sıkmamıza sebep olabiliyor. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, diş gıcırdatma olarak bildiğimiz bruksizmin zararlarını ve botoks enjeksiyonu ile tedavisini anlattı…
#Ağız Sağlığı“İlk kez anne olan da önceden çocuğu olan da mutlaka ilk emzirme deneyiminde panik olabiliyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzm Dr. Sinan Tıraş uyarıyor: “Anneler, doğum sonrası süt kaygısına düşmemeli. Aksine bebeklerini rahat emzirmenin tadını çıkarmalı. Anne mutlu ve huzurlu emzirdikçe, bebekler de rahat olacaktır.”
#Doğru EmzirmeCildiniz 20'li yaşlarınızda zayıflamaya başlar ve daha sonra 50 yaş civarında çenenizde kemik, yağ ve kas kaybetmeye başlarsınız ve bu yüzünüzdeki değişiklik, çene çizginizin zamanla ortadan kalkmasına neden olur. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, çene bölgesinin yer çekiminden etkilenen en hassas bölgelerden birisi olduğunu belirtti.
#Ameliyatsız Yüz GermeKütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, besicilik yapan kişinin, çevrede görülen şap hastalığından korumak için, kaplumbağa kabuğunu öğüterek yedirdiği hayvanları, ölümcül Botilismus hastalığına yakalandı. Kesilen 17 büyükbaş hayvanın etleri de imha edilecek.