Yunanistan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı iki büyük kent Gümülcine ve İskece’de, Türk öğrencilerin okuduğu iki azınlık lisesi bulunuyor. Gümülcine’deki lisenin adı Azınlık Celal Bayar Lisesi. 1952 yılında Yunanistan Kralı Pavlos ve Kraliçe Frederika ile Celal Bayar tarafından açıldı. Kraliçe Frederika’nın 1952 yılında İstanbul’u ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile dans ederken, Batı Trakya Türk azınlığına iki dilde (Yunanca ve Türkçe) eğitim yapacak bir lise açılması önerisinde bulunduğu ortaya çıktı.
#YALÇIN BAYERCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti sırasında tartışmalara neden olan Lozan Antlaşması’yla ilgili dönüş yolunda uçakta da açıklamalar yaptı. “Güncellenmeli” konusundaki görüşünü tekrarlayan Erdoğan, “Lozan, Türkiye-Yunanistan arasındaki bir anlaşma değil. Lozan devasa bir anlaşma. Gerek görülmesi halinde güncellenebilir” dedi. Erdoğan, Kudüs'teki durumu da değerlendirdi, "Kudüs konusunda atılan bu yanlış adım, bölgeyi ciddi manada ateş çemberinin içine sürükleyebilir. Çarşamba günü İstanbul'da yapılacak olağanüstü zirve toplantısını çok çok önemsiyorum" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayip ErdoğanErdoğan Yunanistan temaslarını dün Batı Trakya ziyaretiyle tamamlarken, “Sizlerin Lozan Antlaşması, Avrupa Birliği müktesebatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkândan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını bekliyoruz” dedi.
#ErdoğanVizyondaki bir film nedeniyle yakın tarihimizin karanlık ve utanç verici olayını anımsadık: 6-7 Eylül 1955. Olayın vahametini bilmeyenimiz yok. Nasıl olduğunu da biliyoruz. Peki, olayların üzerindeki James Bond gölgesini görebiliyor muyuz? Bir gerçeği kabul edelim; sürekli "sonuç"a bakarak olayları değerlendiriyoruz. "Sonuç"u ortaya çıkaran "nedenler" üzerinde pek durmuyoruz. Gelin, sonucu belli bu acı olayın nedenleri üzerinde durmaya çalışalım; yani meseleye bir de başka perspektiften bakalım.
Eğitim dünyasının en önemli alanlarından biri olan meslek liselerinin tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. 157 yıllık İzmir Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de bunlardan biri. Atatürk, okulu ilki Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923’te olmak üzere 3 kez ziyaret etti.
#İzmir Mithatpaşa Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiBir süredir yoğun bakımda tedavi gören Türk basınının duayen isimlerinden Güneri Cıvaoğlu, 85 yaşında hayatını kaybetmişti. Güneri Cıvaoğlu'nun cenazesi, Demirören Medya Center'da düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cıvaoğlu'nun cenazesi öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.
#Güneri CıvaoğluBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı Sarayı