Konya'da, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan, ilk yerleşim yerlerinden 9 bin yıllık Çatalhöyük'te, koronavirüs nedeniyle sessizlik hakim oldu. Yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Çatalhöyük, pandemi nedeniyle boş kaldı.
#ÇatalhöyükKONYA'da, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan, ilk yerleşim yerlerinden 9 bin yıllık Çatalhöyük'te, koronavirüs nedeniyle sessizlik hakim oldu. Yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Çatalhöyük, pandemi nedeniyle boş kaldı.
#KonyaBirleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe, Bahreyn’in başkenti Manama’da gerçekleştirilen UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda kalıcı listeye alındı. Kararın ardından Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı.
#Göbeklitepe2015 yılında Efes Antik Kenti ve Diyarbakır surları, 2016’da Kars Ani Ören Yeri’nin ardından, Roma döneminde heykeltıraşlık okulu, tiyatrosu tapınağı, gibi anıtsal yapılarıyla tanınan Afrodisias da artık UNESCO Dünya Miras Listesi’nde...
#AfrodisiasTürkiye, hafta başı bunca siyasal gerginlik ve tartışmanın yoğunluğu arasında, kültür varlıklarının korunmasını önemseyenler için güzel bir haber aldı. UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin Polonya’nın Krakov kentinde yapılan toplantısında, çeşitli ülkelerden 11 kültür varlığı, DMA (Dünya Miras Alanı) Kalıcı Listesi’ne alındı. UNESCO’nun bu özel listeye aldığı kültür varlıkları arasında, bu yıl ülkemizden de bir antik yerleşim, arkeoloji ve tarih merakı olanlar için bir şölen alanı olan Afrodisias (Aphrodisias) kenti var.
#AphroditeSizlere Ramazan ayında seyahat edilebilecek, hem yakın hem de harika bir yer tavsiye etmek istiyorum. Geçmişteki yaşanmışlıklarıyla, tarihiyle zengin, yöresel lezzetleriyle herkesin mutlaka görmesi ve hissetmesi gereken bir şehir olan Konya... Özellikle Ramazan ayında Konya’ya gitmeyi düşünürseniz İslamiyeti her adımında hissedeceğiniz bu güzel yerde ruhunuz huzura erecektir. İşte size Konya gezi rehberi…
#KonyaDiyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Türkiye'den bir yer daha Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı’nda Türkiye'nin “Efes” dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi.
#UNESCO Dünya Miras ListesiDünyanın en eski yerleşim merkezi olarak bilinen ve 9 bin yıllık geçmişe sahip olan Çatalhöyük, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından M.Ö. 7 bin 400 yıllarına uzanan Konya'nın Çumra İlçesi'ndeki Çatalhöyük Neolitik Kenti, Unesco'ya kültür mirası adayı olarak teklif edilmişti. Rusya'nın St. Petersburg kentinde toplanan UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Çatalhöyük'ü Dünyü Kültür Mirası Listesi'ne aldı. Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA/DHA
#HtvhaberKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Tiyatroları’nın (DT) kapatılmasını da içeren Başbakanlığın bir çalışması olduğuna ilişkin haberlerin aslı olmadığını söyledi. Bakan Günay, Arif Sağ’ın Hollanda’ya girişte pasaport polisinden gördüğü davranışa üzüldüğünü, piyanist Fazıl Say’ın ülkeyi terkedeceğine yönelik sözleri için de kimsenin bir yere gideceğini sanmadığını belirtti.
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
KÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün, önceki yıllarda Türkiye'den kaçırılmış tarihi eserlerin iadesi konusunda yürüttüğü çalışmalar kapsamında ABD'den iadesi sağlanan Roma İmparatoru Septimus Severus'un gerçek boyutlardaki bronz heykelinin Danimarka'da sergilenen baş kısmının iadesi için de çalışmalar sürüyor.
#AntalyaANTALYA Tanıtım Vakfı'nın (ATAV) yurt dışına kaçılan 8 tarihi eserin iadesi için change.org’ta başlattığı 'Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir' adlı projeye destek verenlerin sayısı 25 bine yaklaştı. İmzalar, 100 bin olunca eserlerin iade talebi UNESCO'ya ulaştırılacak. Nereidler Anıtı, Payava Lahdi, Thyke Heykeli gibi değeri paha biçilemez eserlerin yurda dönmesi için yoğun çaba harcanıyor. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, bu eserlerin genelde 19’uncu yüzyıl ve öncesinde kaçırıldığını söyledi.
#AntalyaTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri ErsoyKonya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de hizmete giren en eski ikinci müze olarak ayrı bir öneme sahiptir. Genel olarak, Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük antik kentinden günümüze kalanlar sergileniyor. Arkeoloji Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#KonyaDünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına öncülük eden UNESCO, 2020 yılında Türkiye’den 5 yeni kültür varlığını daha listeye ekledi. Dünya çapında pek çok ülkede kültür varlıklarını listeleyen UNESCO, Türkiye’den toplam 83 kültür varlığına bu listede yer verdi. Peki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde Türkiye’den kaç kültür varlığı yer alıyor? İşte, Dünya Miras Alanı olarak kabul edilen yerler ve geçici liste içerisine alınan kültür varlıkları
#Türkiye Dünya MirasıKonya Anadolu’nun eski yerleşim yerlerinden biridir. Türkiye’nin yüz ölçümü açısından en büyük ili olan Konya hangi bölgededir? Konya’nın ilçeleri nelerdir? Konya’da gezilebilecek yerler ve Konya’nın tarihi yerleri nerelerdir? Konya ile ilgili bu soruların cevapları ve Konya ile ilgili bilgileri derledik.
#Konya İlçeleriGEÇEN hafta Harbiye Hilton İstanbul Convention ile Exhibition Center’da düzenlenen Heritage fuarında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin özverili çalışmaları ile kurulan Avrupa Birliği - Türkiye Anadolu Arkeolojisi ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi’nin tanıtımı yapıldı.
#GazetehaberleriŞubat soğuğuna inat bu senenin ilk şehir dışı rotasını yaptık geçtiğimiz hafta sonu. Mevlana’nın şehri, Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, zengin tarihi ve leziz mutfağıyla Konya’da aldık soluğu. Konya’yı anlatırken neresinden başlayacağıma karar vermekte zorlanıyorum... Hayatımda yediğim en iyi eti yedim Konya’da... Şehir Çathalhöyük, Mevlana, Şems-i Tebrizi ve Sille Köyü ile gerçekten zengin, dolu dolu bir tarihi mirasa sahip... İşte Konya gezi rehberi...
#KONYA15. İstanbul Bienali devam ediyor, henüz gitmediyseniz 12 Kasım’a kadar vaktiniz var. Özellikle bir sergiyi kesinlikle kaçırmayın. Çünkü İstanbul’daki en güzel 19. yüzyıl yapıları arasında yer alan ve normalde ziyaret edemeyeceğiniz bir köşk bienal kapsamında kapılarını açtı; Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü. Bu arada sizinle son zamanlarda gittiğim ve çok etkilendiğim müzeler ile sergileri de paylaşmak istedim.
#MüzeYaz tatilinde uzak yerlere gitme imkanı olmayan Ankaralıların imdadına çevre il ve ilçeler, unutulmaya yüz tutmuş güzellikleriyle koşuyor. Alternatif tatil olanakları arasında Çatalhöyük’te tarihi tanıma, Kapadokya’da balon gezisi ve Porsuk Çayı’nda gondol turu bulunuyor.
UNESCO Dünya Mirası listesinde 9 eserle yer alan Türkiye’den 23 yer de geçici listede bekliyor. Türkiye’nin 10’uncu eserine en yakın eser ise Efes. Geçici listede bekleyen Efes Antik Kenti’nin, Alan Yönetim Planı’nın sunulmasının ardından ana listeye alınması bekleniyor.
Batman toprağı çok bereketli bir memleket. Kazmayı vurdun mu ya petrol fışkıyor ya da tarih. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Mezopotamya’nın en gelişmiş antik kentleri Batman sınırlarında. Dicle ve Batman Çayı’nın oluşturduğu vadilerdeki şehirlerin geçmişi, Anadolu’daki ilk yerleşim kabul edilen Çatalhöyük’ten çok daha eski. Tam 12 bin yıl öncesine uzanıyor.