FETÖ kumpası Askeri Casusluk davasına dahil edildikten sonra bebeğini düşüren ve yurt dışına kaçmak zorunda kalan Yüzbaşı Ercüment, 2 milyon 750 bin tazminat talebinde bulundu. Ancak mahkeme, sadece dört günlük gözaltı süresini dikkate alarak 500 TL ödenmesine hükmetti.
#Ebru ErcümentErgenekon, Balyoz, Poyrazköy ve Askeri Casusluk davaları başta olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hakkında 2008 ile 2012 yılları arasında açılan 20’ye yakın kumpas davasında yüzlerce subay tutuklandı, binlerce subay ve astsubay ordudan tasfiye edildi. FETÖ üyelerinin sahte delil üreterek ve gizli tanıklar yaratarak açtıkları bu hukuk dışı davalar sonucunda tutuklanıp cezaevine konanlar, yıllarca cezaevinde kaldıktan sonra beraat etti, ancak bu süreçte askerlerin ve ailelerinin yanı sıra TSK da büyük zarar gördü. Şimdi onları tutuklayıp cezaevine koyan polis, savcı ve hâkimler, ‘kumpas kurmak’tan dolayı yargılanıyor. Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Öznal, “Şanlı Ordudan Zanlı Orduya- Büyük Kumpas’tan 15 Temmuz’a” adlı kitabında, bu davalarda yer alan aktörleri, ilişkileri, gizli tanıkları, sahte belgeleri ve hukuk ihlallerini gözler önüne sererek hasar tespitinde bulunuyor. Öznal’la Ankara’daki evinde konuştuk.
#Ergenekonİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 15 Temmuz Darbe girişimi ana soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk Davalarıyla ilgili olarak yürütülen kumpas soruşturmaları, 15 Temmuz darbe girişimi ana dosyasına dahil edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “Balyoz, Ergenekon ve Askeri Casusluk Davaları 15 Temmuz darbe girişiminin ön hazırlığıdır” ifadelerini kullandı.
#15 TemmuzHSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, 2 bin 847 hâkim ve savcıyı ihraç kararını Hürriyet’e değerlendirirken, “HSYK’da herkes tek bir şeye kilitlendi. Sadece FETÖ mensuplarını temizlemeye çalışıyoruz. Başka kimse bundan zarar görmesin diye azami dikkat gösteriyoruz. Hakkında takipsizlik kararı verileni göreve iade edeceğiz” dedi.
#Hâkimler Ve Savcılar Yüksek KuruluBalyoz, Ergenekon ve Askeri Casusluk davaları kapsamında tutuklanan askerlerin yakınları tarafından kurulan Vardiya Bizde Platformu, 29 Eylül 2012’de başlattığı ‘Sessiz Çığlık’ eylemlerinin sonuncusunu dün yaptı. Gerekçe ise bu davaların hâkim-savcılarının cezaevine girmesi. 176’ncı kez toplanan platformun üyeleri FETÖ/PDY’den tutuklanan hâkim-savcıların yargılanmasını da takip edeceklerini söyledi. Eyleme katılanların açıklamaları özetle şöyle:
#Vardiya Bizde Platformu15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Ankara’ya ziyaret eden ilk üst düzey Avrupalı yetkili olan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, hem Türkiye’ye hem de Batı’ya önemli mesajlar verdi. Jagland, Türkiye’de oluşan Batı karşıtı hava için, “Bence şu anda bütün taraflar sakinleşmeli ve birbirleri hakkında konuşmak yerine birbirleriyle konuşmalılar. Bu durumun ilk ayağı dinlemek” dedi. Jagland, yargılama kapsamının çok geniş tutulmaması gerektiğini ve hukukun üstünlüğü ilkesinin işletilmesinin de en önemli konu olduğunu söyledi.
#JaglandOrgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmadan önce ifade ettiği üzere TSK, Cemaat’in ‘asimetrik psikolojik savaşı’ karşısında yenik düşmüştü. Ve kaybedilen savaşın sonunda Atatürkçü bilinen teğmeninden orgeneraline yüzlerce subay tutuklandı, sanık haline getirildi ve nihayet TSK’dan atıldı. Davalarla gönderilemeyenler; fişlenerek, notları kırılıp baskı altına alınarak yıldırıldı. Bu, ‘gizlenme’ ve ‘tedbir’ konusunda uzman bir grubun TSK’da nasıl yavaş yavaş yerleştiğinin hikâyesi.
#15 Temmuz 2016Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “Tarafsızlığını yitirmiş, adaletten şaşmış hiçbir hâkim ve savcıyı, hâkimlik, savcılık koltuğunda oturtma lüksüne sahip değiliz. Bu, millete, adalete karşı ihanet olur” dedi.
#Mehmet YılmazAvukat Mahir Işıkay, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 49'u muvazzaf 357 sanığın yargılandığı kamuoyunda ‘Askeri casusluk’ olarak bilinen ‘Gizli bilgi ve belge bulundurma’ davası ile İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2012’de sonuçlanan 55 muvazzaf askerin yargılandığı ‘Askeri Casusluk’ olarak bilinen dava dosyalarında çok sayıda benzer ve ortak nokta bulunduğunu söyledi.
#CasusİZMİR merkezli olarak ’askeri casusluk’ adıyla bilinen, gizli bilgi ve belge bulundurma davasındaki sanıklar hakkında sahte delil ürettikleri gerekçesiyle yapılan operasyonda gözaltına alınan 18 kişiden 5’i emniyette ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. İşlemleri tamamlanıp adliyeye sevk edilen 13 kişiden 10’u tutuklandı, 3 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
#AskeriTSK'nın yeni komuta kademesi şekillendi. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığına ise Salih Zeki Çolak getirildi. Askeri kulislere göre, Hava ve Deniz kuvvetlerinde ise sürpriz yaşandı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün hem yaşı nedeniyle hem de “or”lukta daha iki yılı bulunduğu için normal YAŞ üyesi olarak kalması kararlaştırıldı Öztürk'ün yerine Orgeneral Abidin Ünal getirildi. ‘Or’ sıkıntısı yaşanan Deniz Kuvvetleri’nde komutan Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl uzatıldı.İzmir Askeri Casusluk Davası’nda sanık olan, 2012’de 5 gün tutuklu kaldıktan sonra ilk itirazda serbest bırakılan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, terfi alarak oramiral oldu.
#TskTürk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, temdit ve emeklilik işlemlerinin görüşüleceği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), dün başladı. Kara Kuvvetleri’nde boşalacak 2 orgenerallik rütbesi için 10 korgeneral yarışıyor. Şûra sonunda emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, yerini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’a devretmesi bekleniyor.
#Yaş