Yüksek Askeri Şûra dün başladı

Güncelleme Tarihi:

Yüksek Askeri Şûra dün başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 23:16

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) terfi, temdit ve emeklilik işlemlerinin görüşüleceği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), dün başladı. Kara Kuvvetleri’nde boşalacak 2 orgenerallik rütbesi için 10 korgeneral yarışıyor. Şûra sonunda emekliye ayrılacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, yerini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’a devretmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Genelkurmay Karargâhı’ndaki Çakmak Salonu’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında dün yapılan yaz dönemi Yüksek Askeri Şûra’nın ilk gün toplantısında ‘kor’luktan (korgenerallik) ‘or’luğa (orgenerallik) ve ‘tüm’lükten (tümgeneral) ‘kor’luğa yükselecek askerlerin durumu ele alındı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın bu yıl emekliye ayrılacak olmaları nedeniyle Kara Kuvvetleri’nde boşalacak 2 ‘or’luk için 10 korgeneral yarışıyor. Bu korgeneraller şunlar:
Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar, Alaaddin Örsal, Metin İyidil, Erdal Öztürk, Alpaslan Erdoğan, Ferit Güler ve Musa Avsever.

YAŞ’ın ilk gününde ayrıca Davutoğlu’na terörle mücadele ile Suriye ve Irak sınırında alınan önlemlerle ilgili brifing verildi.

Haberin Devamı

‘KURUCU’ YERİNE ‘BANİ’

Şûra üyeleri toplantıdan önce Başbakan Davutoğlu başkanlığında Anıtkabir’e gitti. Davutoğlu Anıtkabir Özel Defteri’ne Atatürk’e hitaben “Cumhuriyet’in kurucusu” anlamında “Cumhuriyet’in banisi” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, deftere özetle şunları yazdı: “Türkiye’yi, tarihimizden aldığımız güçle medeni dünyanın güçlü bir üyesi yapmak için emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizi demokrasi, hukuk ve adalet temelinde güçlendirme hedefimize ulaşmak için gösterdiğimiz mücadelenin yanı sıra bölgemizde barış ve huzurun tesisi ile istikrarın kalıcı hale getirilmesi için samimi bir gayret içindeyiz.”

BİRLİKTE GİTTİLER

Orgeneral Özel ve Başbakan Davutoğlu Anıtkabir’den Genelkurmay’a Davutoğlu’nun makam aracıyla birlikte gitti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın öğle yemeğinde Saray’da ağırladığı YAŞ üyelerine, akşam da Davutoğlu Çankaya Köşkü’nde yemek verdi. Çarşamba günü sona erecek YAŞ’ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in emekliye ayrılması ve yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın gelmesi bekleniyor. YAŞ’ta alınan kararların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra çarşamba günü öğle saatlerinde açıklanması öngörülüyor.

Anıtkabir’de YAŞ pozu

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki YAŞ üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile birlikte TSK’nın komuta kademesi Aslanlı Yol’da, “YAŞ üyeleri” yazan çelenkle yürüdü. Davutoğlu, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. YAŞ üyeleri Anıtkabir önünde basına poz verdi. Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir özel defterini imzalayan Davutoğlu ve YAŞ üyeleri Anıtkabir Komutanlığı’nı da ziyaret etti.

Yemekten sonra 3’lü görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YAŞ üyelerine verdiği öğle yemeğinden sonra, Başbakan Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in bir süre daha Saray’da kalarak Erdoğan’la üçlü bir görüşme gerçekleştirdikleri öğrenildi. Bu görüşmede YAŞ’taki terfi ve emeklilik durumları ile TSK’ya sızdıkları ve ‘Paralel Yapı’ ile ilişkileri olduğu iddia edilenlerin durumunun görüşüldüğü öne sürüldü. Erdoğan, Çin, Endonezya ve Pakistan’ı içeren ziyaretinden dönerken uçakta “Paralel Yapı’ya yönelik hassasiyet TSK’da da var” demişti.

Haberin Devamı

‘Kor’ rütbeli ve ‘sanık’ YAŞ üyesi

YAŞ toplantısına Koramiral rütbesindeki Donanma Komutanı Veysel Kösele de katıldı.

İzmir’deki Askeri Casusluk Davası’nda 15 Eylül 2012’de tutuklanıp 5 gün tutuklu kalan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan Kösele, Ergenekon, Balyoz ve Casusluk davaları nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın komuta kademesi rütbe silsilesi bozulduğu için 2013 yılında Koramiral rütbesiyle Donanma Komutanlığı’na atanmıştı.

2011’de koramiral olan Kösele, İzmir’deki Askeri Casusluk Davası’nda beraat kararı çıkmadığı için sanık durumunda ve yargılama sürüyor. İddianamede Kösele hakkında ’suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek’ suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti. Kösele buna rağmen YAŞ Teşkilat Kanunu uyarınca toplantıya katılıyor.

Haberin Devamı

Kanunda YAŞ’a katılan askeri kanattaki üyeler arasında donanma komutanı da bulunuyor. Kösele, koramiral olmasına rağmen donanma komutanı olduğu için YAŞ’a katılıyor. “Or”luk sıkıntısı yaşanan Deniz Kuvvetleri’nde mevcut komutan Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresinin 1 yıl uzatılması bekleniyor.

Terfi alır mı

ASKERİ Casusluk Davası’nda sanık olan Koramiral Veysel Kösele’nin terfisi de tartışma konusu oldu. Askeri kaynaklar, Kösele’nin durumunun terfiyi etkilemeyeceğini iddia ediyor. Bu konuda verilen iki örnek de Kösele gibi aynı davada yargılanıyor: m Geçen yıl, Ahmet İskender Yıldırım, tuğamirallikten tümamiralliğe terfi etti. m Mithat Algül de albaylıktan tuğamiralliğe terfi ettirildi.
TSK Personel Kanunu 50. Maddesi’ne göre tutuklandıktan sonra ilk itirazda bırakılanlar terfi alabilir. Kösele ilk itirazda serbest bırakılmıştı. m Banu ŞEN


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!