Ridley Scott’ın 2000 tarihli başyapıtı ‘Gladyatör’ün devamı ‘Gladyatör II’ Maximus’un oğlu Lucius’un, babası gibi Roma’nın yozlaşmış iktidarına karşı verdiği mücadeleyi ve gladyatörlükten halk kahramanına dönüşüm hikâyesini anlatıyor. Kadrosunda Paul Mescal, Pedro Pascal, Connie Nielsen, Joseph Quinn, Fred Hechinger gibi isimler olan filmde en dikkat çekici performans Makyavelist Macrinus karakterini canlandıran Denzel Washington’dan geliyor.
#Uğur VardanTürkiye, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan, yaklaşık 50 yıldır iadesi için çalışma yapılan Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykelinin yanı sıra 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançerin de aralarında olduğu 14 arkeolojik ve etnografik eseri daha ana vatanına kazandırdı.
#Kültür Varlığı2021’de COVID-19’a yakalanan ve özel hastanede gördüğü yanlış tedavi nedeniyle ölümden dönen ünlü işadamı Hayri Yazıcı’nın hastaneye açtığı dava, yeni bir dönemece girmeye hazırlanıyor. Kızı Bahar Şer’in öncülüğünde 2022’de açılan davanın, cuma günü beşinci duruşması yapılacak.
#Hayri YazıcıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, ülkeden yasa dışı yollarla çıkarılmış Anadolu kökenli 41 tarihî eserin daha Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye iadesinin sağlandığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında iadesini sağladığımız eser sayımız 3 bin 59'a ulaştı." dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKocaman Roma İmparatorluğu’nun içinde İtalya kadar bir zengin bölge bugünkü Türkiye’dir. Son olarak Denizli’deki Laodikeia’nın ünlü anıtsal çeşmesi ‘nymphaeum’, Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki heyet tarafından restore edildi. Muhteşem havuzu, arşitrav-frizleri; alınlıkları ile sekiz sütunlu anıtsal bir çeşmedir. İmparator Traianus Laodikeia’daki Nymphaeumu’nda Türk arkeologlarını şükranla selamlıyor.
#LaodikeiaÜlkemizin dört bir yanında binlerce yıllık bir geçmişe her an tanık olmak mümkün. Tarihi köprülerimiz de bu zenginliğin en önemli unsurlarından. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken köprüler hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden birbirinden etkileyici 10 köprüyü önerdiler...
#RotaYeni yılın yaklaşmasıyla birlikte “yılbaşını nerede kutlayalım?” sorusu gündemde yerini almaya başladı. Her fırsatta yeni yerler görmeyi sevenler, bu yılbaşında da tabii ki yine seyahat etmeyi tercih etti ve şimdiden tur rezervasyonlarını yaptırdı. Yılbaşı turlarına bakıldığından bu yıl ağırlıklı olarak İtalya turlarının ön plana çıktığını görüyoruz. Peki, İtalya turları neden bu kadar çok tercih ediliyor? Sizin için araştırdık…
#Sponsorlu İçerikSelluka çiçeği nedir? Selluka çiçeği bakımı nasıl yapılır? Selluka çiçeğinin özellikleri nelerdir? Selluka çiçeği nerelerde bulunur? Selluka çiçeği nasıl ekilir? Selluka çiçeği nasıl çoğaltılır? Selluka çiçeği nasıl sulanır? Selluka çiçeği evde yetiştiriciliği yapılabilir mi? Selluka çiçeğinin anlamı nedir? Selluka çiçeğinin Latincesi nedir? Selluka çiçeğinin özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Selluka ÇiçeğiAtatürk’ün başkent ilan etmesinin ardından modernleşme ve gelişme anlamında büyük bir değişim geçiren Ankara, tarihi boyunca görkemli günler yaşadığı dönemlere sahip oldu. Binlerce yıl öncesine uzanan tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’da özellikle Roma İmparatorluğu’nun etkisi oldukça etkili. Ulus bölgesinde Romalılara ait pek çok yapı, günümüze kadar ulaşmış durumda. Pek çok Ankaralının henüz varlığından bihaber olduğu, günlük koşturmacanın içinde yanından geçerken fark etmediğimiz bu tarihi değerler, binlerce yıl öncesine ışık tutuyor.
#Haşim KILIÇİzmir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda görevli uzmanlar, kazılar ve diğer çalışmalarda bulunan tarihi eserleri, cerrah hassasiyetindeki dokunuşları ile gelecek kuşaklara ulaştırıyor.
#İzmir Restorasyon Ve Konservasyon Bölge LaboratuvarıGeçmişte yer almış ve bulunduğu dönemin en güçlü devletlerinden olmuş pek çok imparatorluk bulunmaktadır. Bu imparatorluklardan birisi de Roma İmparatorluğu'dur. Roma İmparatorluğu oldukça geniş alana yayılmış olan Dünya'nın gelmiş geçmiş en güçlü imparatorlukları arasında gösterilmektedir. İnternette en çok araştırılan imparatorluklardan birisi de Roma İmparatorluğu'dur. Peki, Roma İmparatorluğu tarihi nedir? Roma İmparatorluğu nasıl kurulmuştur? Bu imparatorluğun kurucusu ve hükümdarları kimlerdir? İşte Roma İmparatorluğu ile ilgili tüm detaylar.
#Roma İmparatorluğu TarihiMERSİN'in Tarsus ilçesinde yer alan ve halk arasında 'İskender Yazıtı' olarak bilinen 1800 yıllık tarihi yazıt, defineciler tarafından delinerek tahrip edildi. Büyük İskender'den 500 yıl sonra yaptırılan ancak halk arasında 'İskender Yazıtı' olarak bilinen yazıt, Gülek Boğazı'nda yer alıyor. Roma İmparatoru Caracalla'ya (198-217) ait olduğu bilinen ve 216 yılında Part İmparatorluğu'na karşı sefer yapılırken, Büyük İskender gibi Gülek Boğazı'ndan geçen Caracalla'nın lejyonerlerin rahat hareket edebilmesi için boğazı genişlettiği belirtiliyor. Yazıtta Latince, "İmparator Caesar Marcus Aurelius Antoninus sadık, mutlu, yenilmez Augustus (Caracalla) bu yolu dağları delerek yaptırdı" yazısı yer alıyor. Altta yer alan iki satırda ise Kapadokya bölgesi ile Kilikya bölgesinin sınırını belirten 'Kilikya'nın Sınırı' yazısı bulunuyor.
#Gülek BoğazıYaklaşık 1800 yıllık yazıt, defineciler tarafından matkapla delindi. Roma İmparatoru Caracalla tarafından yazdırılan yazıtta imparatorun dağları delerek bu yolu açtığı belirtiliyor. Defineciler temmuz ayında bu yazıtın arkasında altın olduğunu düşünerek delik deşik edip tahrip etti.
#GazetehaberleriTürkiye'nin dünyaya açılan kapısı olan İstanbul Havalimanı, kültür alanında da adından söz ettirmeye devam ediyor. Havalimanı'nda bin metrekarelik alan üzerine kurulan 'Türkiye'nin Hazineleri, Tahtın Yüzleri' adlı sergisiyle yolcular Anadolu Uygarlığı'na ait orijinal eserleri yakından görme fırsatı buluyor.
#İstanbul HavalimanıKoronavirüs salgını ve alınan tedbirler kapsamında 18 Mart’tan itibaren geçici olarak ziyarete kapatılan müzeler, art arda açılmaya başladı. Peki ‘müzeler şehri’ de olan başkent Ankara’da 1 Haziran itibarıyla kapılarını yeniden ziyarete açmaya başlayan müzeler, normalleşme dönemine nasıl hazırlanıyor? Ziyaretler nasıl gerçekleşiyor? İşte ziyarete açılan ve açılmaya hazırlanan müzeler ile bu soruların yanları.
#Haşim KILIÇDenizli'nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan antik Laodikeia kenti, kuruluşundan 2 bin 200 yıl sonra bile koruyabildiği ihtişamıyla ziyaretçilerine antik çağın atmosferini yaşatıyor. Lykos ırmağının güneyinde kurulan kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos'un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmekte. Diğer antik kaynaklara göre ise, kent MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiş. İşte Laodikeia kenti ile ilgili bilgiler...
#Laodikeia Kenti23 Nisan 1920 Cuma günü Hacıbayram’da kılınan cuma namazından sonra Meclis’e doğru yüründü ve İttihat Terakki Kulübü’nün Millet Meclisi’ne dönüştürülen salonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Bu Meclis’te muhalif ve muvafık görüşlüler de bir tek amaç etrafında toplanmışlardı.
#YazarTRT Müzik Kanalı'nın çıkardığı takvimde 15 Temmuz gününün resmi tatil gösterilmesinden sonra bir takvim tuhaflığı da Antalya'da ortaya çıktı. Antalya Müze Müdürlüğü’nün yanı sıra, birçok firma için hazırlanan 2016 yılı masa takvimlerinde darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz tarihinin olmadığı, yerine ’14’ kullanıldığı görüldü.
#AntalyaANTALYA Müzesi başkanlığında 2012’den beri devam eden Perge Antik Kenti kazısı ve restorasyon çalışmalarında, Roma İmparatorluğu’nda 2’nci yüzyılda tahta çıkan, ’Caracalla’ takma adıyla bilinen Marcus Aurelius Antoninus’un tek parça halindeki heykeli bulundu. Heykelin dünyada tek olduğu öne sürüldü.
#Perge