Birbirinden farklı projeler ve yazılım geliştirmeleri noktasında agile kelimesi ön plana çıkıyor. Bu konuda araştırma yapan birçok kişinin karşısına çıkan bu kelime adına bilgi alınmaya çalışılmaktadır. Peki, agile nedir ve nasıl uygulanır? Agile metotları hakkında tüm detayları derledik.
#Agile NedirVerilerin gitgide daha dinamik, dağıtık ve çeşitli hale geldiği günümüzde BT altyapılarından uygulama mimarilerine kadar birçok konuda hibrit bulut dünyasının yeni gerçekliklerine uygun bir şekilde hareket ediliyor. NetApp CTO'su Mark Bregman 2018'e dair 5 beklentisini paylaşarak yeni yılda verinin hareketli dünyasında yaşanacaklara yakından baktı.
#VeriDünyanın en etkin yayıncılık kuruluşu İngiliz BBC, ’TV’de prime time kavramını kaldıracak proje’ olarak adlandırılan yeni yayıncılık teknolojisine Vestel ile birlikte giriyor. BBC’nin testlerine başladığı ve kullanıcının istediği programı istediği zamanda izlemesini sağlayan bu teknolojide altyapı Vestel ve Vestel’in İngiltere’deki şirketi Cabot tarafından sağlanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Siber Güç Türkiye 24 Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, yerli ve milli olarak geliştirilen Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule adlı yapay zeka uygulamaları ile Türkiye’nin siber güvenliğini sağladıklarını kaydetti. Son bir haftada 409 bin 736 adet zararlı internet adresine ulaşmak isteyen yaklaşık 141 milyon erişimin engellendiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Sosyal medya mecralarının da Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymalarını sağlıyoruz. Terör örgütlerine ait hesapları, internet sitelerini ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içerikleri de yakından takip ediyor ve erişim engeli getiriyoruz. 119 terör yandaşı hesaba erişim engeli getirdik.” dedi.
#Abdulkadir UraloğluGeçtiğimiz günlerde Yıldız Teknik Üniversitesi’ne (YTÜ) ait diplomaların üniversiteyle ilişkisi olmayan kişilere parayla satıldığı ve bu diplomaların e-Devlet üzerinden de görüntülenebildiği iddia edildi. Bu işleminse YTÜ’nün de arasında bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere yazılım desteği veren şirketin hacklenmesiyle gerçekleştirildiği belirtildi. İddiaların odağındaki Proliz Yazılım Şirketi’nin Kurucusu Gökmen Çiftçi’ye ulaştık.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiMSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada 50, 1 Ocak'tan bugüne kadar ise 1017'si Irak'ın, 996'sı Suriye'nin kuzeyinde olmak üzere 2 bin 13 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
#MSBMİLLİ Savunma Bakanlığı kaynakları, İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarını ve telsizleri patlatması sonrasında TSK’nın da bu konuda tedbir alıp almadığına dair sorular üzerine, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizde, sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılıyor. Üretim sürecine herhangi bir şekilde üçüncü tarafın dâhil olması durumunda tedarik ve üretim sürecinde ilave detaylı kontrol mekanizmalarımız işletiliyor. Gerek icra ettiğimiz harekâtlarda gerekse Ukrayna’da yaşanan savaş ve Lübnan örneğinde olduğu gibi her türlü gelişme sonrasında alınan dersler kapsamında tedbirler gözden geçirilmekte, yeni tedbirler geliştirilmektedir” dedi.
#MİLLİ Savunma Bakanlığı“Değerler yuvaya dönüyor” projesi ile tersine beyin göçüne destek olduklarını söyleyen Havelsan Yetenek Yönetimi ve İK Analitiği Müdürü Beytullah Coşkun, mühendislik ve diğer yüksek teknoloji alanlarında yurtdışında deneyim kazanmış kişilere ulaşmak için kariyer fuarları düzenlediklerini dile getirdi. Coşkun, “Bu proje ile nitelikli işgücü kazanımı, şirketimizin yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirme, yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirme, uluslararası deneyimin şirketimize transferi hedefleniyor” dedi.
#HAVELSAN AkademiExpoHIS tarafından hayata geçirilen ve bu yıl “Dünyaya Bağlan” mottosu ile dördüncüsü düzenlenecek olan Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı 300’den fazla marka ve 20 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak. Mobilefest’in katılımcı sayısı açısından Avrasya bölgesinin en büyük teknoloji fuarı haline geldiğine dikkat çeken ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, fuarın sınırları aşmak isteyen teknoloji firmaları için geniş bir ekosistem sunduğunu söyledi. Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) ile gerçekleştirilen iş birliği kapsamında fuarda bu yıl Agora Fintech özel bölümünün de yer alacağını ifade eden Onak, bu sayede Türkiye’deki yenilikçi fintech ekosistemine global ortaklıklar için uygun zemin hazırlanacağını belirtti.
#Sponsorlu İçerikOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıGoogle, Chrome kullanıcılarını gizli sekmede gezinirken bile takip ettiği iddiasıyla 2020'de açılan 5 milyar dolarlık mahremiyet ihlali davasını anlaşarak çözmeyi kabul etti. Peki gerçekten de Google Chrome'un gizli modu gizli değil mi? Siber korsanlar gizli sekmede yapılan işlemlerdeki bilgilere ulaşabilir mi? Gizlilik konusunda hangi tarayıcı daha güvenilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GoogleYozgat’ın bir köyünde bilgisayarı bile yokken tanıştı yazılımla. 22 yaşında teknoloji alanında pek çok projeye imza atan Elif Ada Güneş, kız çocuklarını bilim ve teknolojiyle tanıştırmak için köy köy dolaştı. Şimdilerde kendi projesi için yatırım turunda olan Güneş ile yaptıklarını ve yapacaklarını konuştuk.
#TÜBİTAKİnsanoğlu yeni bir teknolojik eşiğin kıyısında duruyor. Küçük adımlarla gelişen ve neredeyse 60 yıllık bir geçmişe sahip olan bir teknoloji bugün hayatımızı her anlamda dönüştürmek üzere. Bu aralar hayatımızın orta yerine Siri, Alexa, ChatGPT, DALL-E, Midjourney gibi yapay zekaya dayalı sanal asistanlar yerleşmiş durumda ve bize yardımcı olmak üzere geliştirildiği konusunda ortak bir düşünce var. Aslında şu an hepimiz bu yapay zekalara yardımcı oluyor gibiyiz. Ama şu bir gerçek ki metaverse ya da NFT gibi dönemsel dijipop teknolojilerinin çok ötesinde bir dönüşüm bizi bekliyor.
#Konuk YazarAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaKendinizi hiç özgeçmişinizde veya iş görüşmenizde tecrübeleriniz hakkında minik yalanlar söylerken buldunuz mu? Cevabınız 'evet'se yalnız değilsiniz… Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde hayalindeki işe girebilmek için gerçeği saptıranlarla konuştuk.
#İş GörüşmesiDiğer virüs yazılımcılarının idolü, antivirüs araştırmacılarının ise bir numaralı düşmanıydı. Kodladığı virüsler sadece bilgisayarlara büyük zarar vermekle kalmadı, yeni nesil için de çok tehlikeli bir yolun taşlarını döşedi. Peki kimdi o? Neden bunu yapıyordu?
#Dark AvengerABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las Vegas