Sanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerNecmi Sönmez’in küratörlüğünde İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde açılan ‘Paris Havası’, Türk çağdaş sanatının yüzyıl ortalarında yaşadığı Paris kaynaklı radikal dönüşüme odaklanıyor. Sönmez, burada yaşanan özgürleştirici ve yaratıcı dinamiklere sahip sanatçılara dikkatimizi çekiyor.
#Paris Havası8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüSanatsal resim yeteneği olan bireyler için resim alanında eğitim almak çok önemli bir adımdır. Bu alanda resim öğretmeni ve ressam olarak akademik olarak da ilerlemek isteyen herkes resim bölümü okumak istemektedir. Resim bölümü nedir? Resim bölümü mezunları ne iş yapar? Hangi üniversitelerde resim bölümü bulunmaktadır? Bu konudaki ayrıntıları bilerek bu alanda tercih yapabilirsiniz. Ayrıntıları sizler için derledik.
#Resim Bölümü Nedir?‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezParis’te 60’ların bohem sanat hayatını yaşayan, bugün de üretimlerine orada devam eden ‘68 kuşağı sanatçılarından Utku Varlık’tan ‘Zero Hipotez’ adlı sergisine paralel olarak yayımlanan bir kitap: ‘Zero Hipotez: Fragmanlar’. Kitap, Türkiye sanatının son 60 yıllık tarihini birçok anı, hikâye ve tanıklık eşliğinde anlatıyor...
#Zero HipotezOğuz Erten’in altı yıllık çalışmasının ürünü olan kitap ‘Özel Koleksiyonlardan Örneklerle Türkiye’de Sanat Koleksiyonculuğu’, Türkiye’de alanında bir ilk. Sanat koleksiyonculuğu kavramı, koleksiyonculuk tarihi ve gelişimi konularına yer veren ve koleksiyoncularla yapılmış söyleşileri içeren kitabı Erten’den dinledik. Koleksiyonculuğun püf noktalarını öğrendik...
#KitapsanatTürkiye’de galerilerden ret üstüne ret yedi, ders verdiği üniversitelerden atıldı, ‘rahatsız edici’ bulunan işleri basılmadı, 35’ine kadar tek tablo bile satamadı. ‘Duygusal realist’ ressam Taner Ceylan ‘aykırı’ bulunan sanatından, çizgisinden ödün vermedi. Karşılığını ‘yaşayan en pahalı Türk ressamı’ unvanıyla aldı. Şimdi, kariyerinin en parlak döneminde, Londra’daki ilk sergisi, ‘I Love You’nun heyecanında. Londra’da buluştuk, açılış öncesi sergiyi gezdik, Türkiye’yi konuştuk.
#Taner CeylanANTİK A.Ş. 7 Kasım Cumartesi günü yapacağı müzayedesinde, aralarında Erol Akyavaş, Orhan Peker, Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Abidin Elderoğlu, Nejad Melih Devrim, Ferruh Başağa, Adnan Çoker, Avni Arbaş, Abidin Dino, Fikret Mualla, Ömer Uluç, Devrim Erbil ve Mehmet Güleryüz gibi Türkiye’nin usta sanatçılarının eserlerinin yer aldığı bir seçkiyi satışa satışa sunacak.
İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen akademisyenler ve sanatçıların katıldığı “Türk Sanatının Yeri ve Çağdaş Türk Sanatı" konulu panel büyük ilgi gördü. Çağdaş Türk sanatının akademik değerlendirmesi ise Iraklı bir doktora öğrencisi tarafından yapıldı.
Fransa'nın başkenti Paris'te Çağdaş Türk Sanatı açısından önem taşıyan ve Louvre Müzesi bünyesindeki Carrousel du Louvre / salle Le Notre salonunda, Societe National des Beaux-Arts (SNBA) kurumu tarafından düzenlenen geleneksel Uluslararası Plastik Sanatlar Etkinliği'nde İzmirli sanatçılar Türkiye'yi başarıyla temsil etti.