Güncelleme Tarihi:
İngiltere’nin prestijli üniversitelerinden olan Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda (SOAS) "Türk Sanatı’nın Yeri ve Çağdaş Türk Sanatı" konulu bir panel düzenlendi.
Londra Türk Miras Kurumu’nun desteği ve SAOS Türk Öğrenci Birliği’nin organizasyonu ile düzenlenen panele, SOAS’ta doktora öğrencisi olan Londra Türk Miras Kurumu CEO’su Siba Aldabbagh, Pİ Artwork İstanbul Kurucusu Yeşim Turanlı’nın yanı sıra sanatçılar Gülay Semercioğlu ve Mehmet Ali Uysal konuşmacı olarak yer aldı. Panele Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar ve eşi Ayşegül Yorulmazlar, Londra Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşaviri Selçuk Can’ın yanı sıra çok sayıda sanatsever de katıldı.
‘’LONDRA’DA TÜRK SANATININ DA GÜNDEME GETİRİLMESİ GÜZEL’’
Panelin açılışında bir konuşma yapan Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, Türk sanatı adına düzenlen bu etkinliğin çok anlamlı olduğunu ifade ederek, Londra’da sadece siyaset değil, Türk sanatının da gündeme getirilmesinin çok önemli ve kıymetli olduğunu belirtti.
’‘BİENAL DÜNYADA İLGİ GÖRMEYE BAŞLADI’’
Türkiye’de Çağdaş Türk sanatını yaymak için yeterli müze ve galeri olmadığına dikkat çeken Pİ Artwork İstanbul Kurucusu Yeşim Turanlı, Türk sanatının daha fazla duyurulması için çalışılması gerektiğini söyledi. Sanatseverlere Çağdaş Türk Sanatı çalışmalarının Londra’da nasıl başladığı anlatan Turanlı, BIENNALE’nin dünyada daha fazla ilgi görmeye başladığını söyledi.
SEMERCİ: ‘‘SANATIMI İCRA EDERKEN ERKEK TARAFIM ORTAYA ÇIKIYOR”
Bu yıl Londra’da bir sergi açmaya hazırlanan sanatçı Gülay Semerci ise çalışmalarını anlattı. Semerci panele katılanlarla sanat yolculuğunu paylaşarak, Londra’da sergi açacak olmanın heyecan verici olduğunu ifade ederek, “Sanatımı icra ederken erkek tarafım ortaya çıkıyor. Yaptığım sanat erkek işi gibi algılanıyor. Sanatımda tuvalin yerini sert, ahşap çerçeveler, boyanın yerini de özenle eğrilmiş teller alıyor” dedi.
UYSAL: ‘‘İNSANIN KENDİNİ İFADE EDEBİLMESİ ÖNEMLİ’’
Mehmet Ali Uysal da sergilediği çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sanatçı olarak taşıdığı endişelerini anlatan Uysal, başkalarının onun sanatı hakkında söylediklerini önemsemediğini sadece kendini tarif etmenin ne kadar önemli olduğunu belirtti.
TÜRKİYE HAYRANI BİR IRAKLI
Panelde konuşan Londra Türk Miras Kurumu Başkanı ve SAOS doktora öğrencisi Siba Aldabbagh (nam-ı diğer Hürrem), Çağdaş Türk sanatının geldiği noktayı anlattı.
Aldabbagh, Türk sanatçılarının dünya sanatçıları ile iletişim halinde olmalarının gerektiğini vurguladı. Çağdaş Türk Sanatı’na katkı sunmak istediğini belirten Sida Aldabbagh, ‘‘Türk sanatçılarının küresel bir yaklaşımları var. Aynı zamanda Osmanlı sanatı ve modern sanatlardan da etkilendiler. Maalesef, akademik olarak hala Çağdaş Türk Sanatlarıyla ilgili yeterli araştırma yok. Benim amacım Çağdaş Türk Sanatlarını Avrupa ve dünyaya yaymak’’ dedi.
Çağdaş Türk Sanatlarının global sanat haritasında yer alması gerektiğini de belirten Aldabbagh, ilk iş olarak öğrenciler, öğretim görevlileri, çağdaş Türk sanatçıları ve Türk hükümet yetkilileri ile toplantılar düzenlemeyi planladığını söyledi. Bu işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Aldabbagh, Türk çağdaş sanatlarının global sanat dünyasında hak ettiği yerini almasının şart olduğunu vurguladı.
LONDRA TÜRK MİRAS KURUMU HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Londra Türk Miras Kurumu hakkında da bilgi veren Siba Aldabbagh, CEO’su olduğu Türk Miras Kurumu’nun Türk kültürel mirasını korumak ve tanıtmak için Birleşik Krallık’ta bir hayır kuruluşu haline geleceğini ve Kurumun, Türklerin geçmişten bugüne tarihi dili ve kültürüyle ilgileneceğini ifade etti. Aldabbagh ayrıca, kuruluşun hedefleri arasında Türk kültürel mirasını ilgilendiren aktivitelerde araştırma kalitesinin yükseltilmesinin hedeflendiğini vurguladı.