Güncelleme Tarihi:
Oğlu Can Turani, bir süreden beri rahatsız olan ünlü ressamın, yarın Kocatepe Camisi’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacağını söyledi. Cenaze namazından önce de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Turani için tören düzenlenecek. Kendi ürettiği boyalarla yaptığı kadın kemancı figürleri, kucaklaşanlar ve Don Kişot konularıyla tanınan Turani’nin resim anlayışı soyut kurgulu etki biçimi arayışına dayanıyordu. 1960-1990 yılları arasında Fransa, İtalya, Almanya, İspanya, Yugoslavya, ABD, Irak, Japonya, Hindistan, Mısır, İsrail ve İsviçre gibi birçok önemli bienal ve uluslararası sergilerde çalışmaları yer alan Turani, iki defa Devlet Sergisi Resim Ödülü sahibi oldu. Ankara Sanat Kurumu’nca da iki kez (1992 ve 2006) yılın sanatçısı seçilen, 1993’de de Sedat Simavi Ödülü’nü alan Turani’nin çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülü ile jüri başkanlıkları bulunuyor.
AVRUPA’YA GÖNDERİLEN İLK RESİM ÖĞRENCİSİ
1925’de İstanbul’da doğan Turani, 1941-1944 arasında İstanbul Öğretmen Okulu’nda okudu ve aynı zaman dilimi içinde İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde konuk öğrenci oldu. 1948’da Ankara Güzel Sanatlar Enstitüsü’den mezun olan Turani, İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinden sonra 1953 yılında resim alanında Türkiye’den Avrupa’ya gönderilen ilk öğrenci oldu. Almanya’da Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde Franz Nagel’in, Stuttgart Güzel Sanatlar Akademisi’nde Henninger ve Willy Baumeister’in, Hamburg Güzel Sanatlar Akademisi’nde de Heinz Trökes’in atölyelerinde öğrenim gören Turani, Almanya’nın birçok kentinde kişisel sergiler açtı. Almanya’da lisans ve uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 1959 yılında Türkiye’ye dönen Turani, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nde atölye öğretmenliğine başladı ve 1970 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 1970’de Hacettepe Üniversitesi Edebiyat ve Güzel Sanatlar Fakültelerinde derslere girdi. 1972 yılında doktoraya başladığı Hacettepe Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Enstitüsü Koordinatörlüğünü yürüten Turani, 1973 yılında doktor, 1978’de doçent oldu. Profesör ünvanı aldığı 1986 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyeliği görevinde bulunan Turani, 1986-1987 yıllarında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı yaptı ve buradan 1990 yılında emekli oldu.
ÇOK SAYIDA KİTAP YAZDI
İyi derecede Almanca ve Fransızca bilen Turani bilimsel plastik sanatlar estetiği, sanat felsefesi ve sanat tarihi üzerine çok sayıda kitap kaleme aldı. Kitapları arasında “Dünya Sanat Tarihi” başyapıt olarak değerlendiriliyor. Modern Resim Sanatının Gerçek Çehresi, Resim Üzerine, Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü, Çağdaş Sanat Felsefesi, Batı Anlayışına Dönük Türk Resim Sanatı, Resimde Geometri, Çağdaş Türk Sanatı, Turani’nin diğer öne çıkan kitaplarından bazıları.