Üç Ankaralı usta

Sanat dünyasında şöyle yaygın bir görüş vardır: “Türkiye’nin en iyi ressamları Ankara’dan çıkar ama resim İstanbul’da satılır.”

Haberin Devamı

Resim satışıyla ilgili belki geçmişte bu söz doğruydu ama artık günümüzde Ankara’da da ciddi resim satışı olduğunu ve kentteki koleksiyoner sayısının hiç yabana atılmaması gerektiğini düşünüyorum.
Ankara’da iyi ressam çıktığından dün olduğu gibi bugün de hiç şüphe yok. Ancak günümüzde bunu sadece Ankara ile sınırlamak doğru bir yaklaşım olmaz. Müzayede katologlarına, “lebriz.com”daki sergi duyuruları veya sanatçı tanıtım bölümlerine baktığınızda Türkiye’nin değişik yörelerinde gerçekten yetenekli birçok genç ressamın olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.
Madem Ankara’nın ressamlarından bahsediyoruz o zaman başkentin çıkardığı, tüm Türkiye’nin yakından tanıdığı ve sergi duyurularını geçen hafta yaptığım üç ustanın, Kayıhan Keskinok, Yalçın Gökçebağ ve Mustafa Ayaz’ın sergilerindeki eserleri anlatmaya çalışacağım.
Keskinok’un eserlerinde beyaz kullanmadan tek bir rengin açık değerlerini tuvalin üzerine büyük bir ustalıkla nasıl yansıttığını görebilirsiniz. 90 yaşındaki sanatçının eserlerinde 2013 imzasını gördüğünüzde Keskinok’a saygınız bir kez daha artacaktır. (Sergi yeri: Galeri Valör-Hilal Mah.)
Gökçebağ’ın pastel çalışmaları doğa ve insan sevgisini öne çıkaran komposizyonlar içeriyor. Bodrum’un taş evleri, kapıları, farklı peyzaj çalışmaları 30’u aşan pastel çalışmadan sadece birkaç konu başlığı. Fon kağıdında renk karışımının sağlanması, önceden atılan rengin üzerine çalışılacaksa, bu rengin fikse (sabitleyici sprey) edilip bir süre beklenilmesi, Gökçebağ detaycı çalıştığı için perspektif verirken ince hesapların yapılması, pastelin de aynı suluboya gibi hata affetmeyip öylesine zahmetli ve riskli olduğunu anlatmak açısından yeterli sanırım. (Sergi yeri: Armoni Sanat-Hilal Mah.)
Mustafa Ayaz, mutlu ve güleryüzlü kadınların ressamı olduğunu bir kez daha haykırıyor. Hocanın müthiş renk uyumu ve fırçadaki ustalığı, “Portreler II” adını verdiği yeni sergisinde de kendisini gösteriyor. Sergiye Ayaz’ın klasikleşmiş kırmızı şapkalı kadınlarının yanısıra, alnı süslü kadınlar da damga vurmuş. (Sergi yeri: Mustafa Ayaz Müzesi-Balgat)
Türk resminin büyük ustalarından Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Arda Sanat’ta (Hilal Mah.) açılan karma sergisini görmenizi de öneririm.

Haberin Devamı

ÇAĞDAŞ TÜRK SANATI LOUVRE’DA

Haberin Devamı

Dünyanın moda ve sanat merkezi olarak bilinen Fransa’nın başkenti Paris’te iki hafta önce Türk sanatı açısından önemli bir etkinlik gerçekleşti.
Fransa’nın dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nde 12-15 Aralık tarihleri arasında genç nesil sanatçıların eserlerinin sergilendiği Uluslararası Plastik Sanatlar Etkinliği’nde bu yıl Türkiye’yi Ankara’dan Galeri Soyut organizasyonunda 14 sanatçı temsil etti.
Louvre Müzesi Carrousel Salonu’ndaki sergide, Türk sanatçıların eserleri “Karışık-Mixte” konseptte sergilendi. Resim dalında sergiye katılan her sanatçı eserlerini beş ayrı boyutta ve on adet olarak hazırlarken, desen ve karışık tekniklerin de olduğu eserler özel bir düzenlemeyle yerleştirildi.
Türkiye’yi bu çağdaş sanat etkinliğinde temsil eden isimler ise şunlar oldu:
Resim: Hakan Esmer, Ahmet Yeşil, Filiz Pelit, Korkut Uluğ, Nurhilal Harsa, Selda Eren, Peruze, Metin Kalkızoğlu, Serdar Leblebici, Turgut Akarsu, Ümit Yiğit. Heykel: Akın Yıldırım, Yıldız Yılmaz. Seramik: Kemal Uludağ.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Ateş Gökeri (26 Aralık’ta açılacak-CerModern/Sıhhiye), Erkin Keskin (4 Ocak 2014’e kadar-Galeri Akdeniz/Hilal Mah.), Emin Güler (31 Aralık’a kadar-Galeri Fırça/Hilal Mah.), Emine Özgür (20 Ocak 2014’e kadar-Krişna Sanat/Kavaklıdere), Erol Yıldır (27 Aralık’ta açılacak-Kursart Sanat-Dikmen), Volkan Çoban (27 Aralık’a kadar-Ziraat Kuğulu), Bayro (4 Ocak 2014’e kadar-Altanay Sanat/Kavaklıdere), Yahya Arısan (15 Ocak 2014’e kadar-Erge Sanat/CEPA AVM), Serpil Gülse (31 Aralık’a kadar-Atölye Rengarenk/Hilal Mah.) Çetinkaya Atölyesi Sanatçıları Sergisi (31 Aralık’a kadar-Bilkent Sanat Sokağı).

Yazarın Tüm Yazıları