Yıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#KurubaklagilSonbahar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı arttı. COVID-19 ise hâlâ bitmedi ve hayatımızda olmaya devam ediyor. Özellikle yeni varyantları olan Eris ve Pirola, bulaşma konusunda öncekilerden çok daha becerikli. Bu nedenle hasta olmamak ve belirtileri daha hafif atlatabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart.
#COVID-19İftar ve sahur sofraları hoşafsız olur mu? Hem sıvı hem de enerji ihtiyacımızı karşılayan bu geleneksel tat, aynı zamanda tatlı isteğimizi de bastırıyor. Hele bir de yanında pilav varsa kaşıklamaya doyum olmuyor. Yazarlarımız Sahrap Soysal ile beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit birbirinden leziz hoşaf tarifleri veriyor.
#Hoşaf TarifiKestaneli brownie ve portakal parçacıklı kestane muhallebisini en az kestane şekeri kadar seviyorum. Haşlanmış kestaneleri yağsız tavada kavurup yeşillikli bir salatanın üzerinde kruton yerine kullanmayı da... Tavuk suyuna pişirdiğim kestane çorbası da bugünlerde sık yaptığım diğer tariflerden.
#BrownieDeniz börülcesi içindeki mineraller sayesinde vücudun tuz dengesini sağlar. Deniz börülcesi denizdeki tüm mineralleri içinde barındırdığı için insan vücudu için oldukça faydalıdır ve tüketilmesi gerekir. İdrar sökücü ve bağışıklık güçlendirici özelliği de özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin tüketmesi gerektiğini gösterir. Deniz börülcesinin faydaları ile beraber cilde etkisini ayrıntıları ile derledik.
#Deniz BörülcesiBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan OtlarElmanın kilo aldırıp aldırmadığını öğrenebilir ve isterseniz rahatlıkla tüketebilirsiniz. Özellikle içerisinde bulunan vitaminlerden dolayı diyet için uygun olup olmadığı merak edilen besinler arasındadır. Elma kilo aldırır mı? Diyette sabah ve akşam yenen yeşil, sarı, kırmızı ve kuru 1 elma yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamSalgının başından beri bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için çeşitli yollar denedik. Biz de sıklıkla bu konuyu sayfalarımıza taşıdık. Uzmanlar “İyi beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak şart” dedi. Pandemi sürecinde bağışıklığımızı nasıl güçlü tuttuğumuzu o haberlere bakarak hatırlayalım, kendimizi korumaya devam edelim…
#Salgın“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PortakalHavalar soğudu; bir yandan pandemiyle savaşırken diğer yandan mevsimsel grip salgını başladı. Bu dönemde virüslerden korunmanın en kolay yoluysa iyi beslenmeden geçiyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için alışveriş listemizde olması gerekenleri iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya ve fonksiyonel tıp uzmanı Dr. Aytül Gencer anlatıyor.
#MeyveÇilek yaz döneminin en sevilen meyvelerinden biri. Hoş kokulu olmasının yanı sıra sağlık için faydalı. C vitamini kaynağı ve lif açısından da zengin olan çileğin kalorisi de düşüktür. Peki çileğin faydaları nelerdir? 100 gram çilek kaç kalori? Çilek tüketiminde bunlara dikkat
#ÇilekMandalina ağacı görüntüsü ve lezzetli meyvesi ile çok sevilen bir ağaç türüdür. Mandalina ağacı turunçgiller grubuna dâhildir ve saksıda bile yetişmesi mümkündür. Meyvesi vitamin açısından oldukça zengindir ve son derece güzel bir görüntüye sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Boğaz ağrısı, mevsim geçişlerinde pek çok kişinin ortak sorunu. Şiddetli boğaz ağrısının yanı sıra tahrişin neden olduğu yutkunmada zorluk ve yemek yeme güçlüğü de günlük yaşamda zorluklara neden olabiliyor. Bunun dışında dondurma yedikten sonra da boğazda ağrı meydana gelebiliyor. Boğaz ağrısına iyi gelen bazı içecekler ve çaylar sayesinde doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretilebilir. Peki, boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısı neden olur? Şiddetli ve kulağa vuran boğaz ağrısı nasıl geçer? Yutkunurken ve dondurma yedikten sonra oluşan boğaz ağrısını ne giderir? İşte boğaz ağrısının nedenleri ve boğaz ağrısına hemen iyi gelen evde bitkisel ve doğal öneriler...
#Boğaz AğrısıBrokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliMuhteşem mavi/mor renkli küçük ama bu çok etkili meyve yaban mersini, değdiği her şeyin tadını güzelleştirmekle kalmıyor aynı zamanda vücudumuza çeşitli yönlerden fayda sağlıyor. Rengi ve değeriyle son zamanların gözdesi olan yaban mersini halk arasında 'mavi altın' olarak adlandırılıyor. Gelin bu mucizevi ve zahmetsiz meyveyi biraz daha yakından tanıyalım.
#Yaban Mersini NedirLimonun asıl vitamini kabuğunda… Sıktıktan sonra kabuğunu atıyorsanız dikkat! En az meyvesi kadar limonun kabuğu da faydalı. Limon kabuğunu yalnızca tatlılara ve içeceklere değil, rendeleyerek yemeklere de katabilirsiniz.
#Limon KabuğuSoğuk havalarda boğaz ağrısı şikayetleri de artıyor. Boğaz ağrısı ile beraber yutkunma zorluğu da meydana geliyor. Bu nedenle boğaz ağrısı ve enfeksiyonlarından korunmak için doğal besinler en büyük yardımcımız olabilir.
#Boğaz AğrısıBitki çayları sayesinde güne enerjik bir başlangıç yapabilir, hatta bu enerjinizi gün boyu koruyabilirsiniz. Kışın hem içimizi ısıtan hem de şifa veren bitki çaylarının pek çok yararı mevcut. Her gün içtiğiniz siyah çayı biraz azaltıp yerine bitkisel çay tükettiğinizde ufak çaplı hastalıklarla mücadele edebilirsiniz.
#Bitki ÇayıÖzellikle pandemi ile mücadele ettiğimiz şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak çok daha fazla önem kazandı. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmede ise meyvelerin payı çok büyük. Sağlığımıza sayısız fayda sağlayan meyvelerden biri de kış aylarının en sevilen lezzetlerinden olan ayva! Bu leziz kış güzelin gelin daha yakından tanıyalım.
#Ayvanın Faydaları